JPEG Algoritmasının Performansını İyileştirmek İçin Bir Yöntem

JPEG, görüntü sıkıştırma için en yaygın kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. JPEG görüntü sıkıştırma işleminde kuantalama adımında kullanılan kuantalama tablosu önemli bir rol oynamaktadır. Kuantalama tablosu görüntünün kalitesini ve sıkıştırma miktarını önemli ölçüde belirler. Bu nedenle kuantalama tablosunun oluşturulması bir optimizasyon problemi olarak görülmektedir. Bu makalede daha etkili kuantalama tabloları oluşturulabilmesi için oran-bozulma yaklaşımı, insan görsel sistemi yaklaşımı ve meta sezgisel yaklaşımlar açıklanmıştır. Daha sonra Jpeg kuantalama tablosundaki her bir değerin yerine, o değerin komşuları ortalaması alınarak yeni bir tablo elde edilmiştir. Farklı kalite faktörleri kullanılarak sonuçlar test edilmiş olup önerilen tablonun 60 kalite faktörü için Jpeg kuantalama tablosundan daha iyi sıkıştırma oranı elde edilmiştir.

___

  • [1] B. V. Kumar, G.R. Karpagam and N. V. Rekha, Performance Analysis of Deterministic Centroid Initialization method for Partitional Algorithm in Image Block Clustering, Indian Journal of Science and Technology, vol 8 (s7),63-73,April 2015.Lee, K.-F., Automatic Speech Recognition: The Development of the Sphınks System, Kluwer Academic Publishers, Boston, 1989.
  • [2] F. Artuğer, F. Özkaynak, JPEG Sıkıştırma Algoritmasının Dünü Bugünü ve Geleceği, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 32 (3) 2018.
  • [3] F. Artuğer, F. Özkaynak, Performance Comparıson for Lossy Image Compression Algorithm, Proceedings of The IIER International Conference, Kiev, 2018.
  • [4] X. Zhang, S. Wang, K. Gu, W. Lin, S. Ma, W.Gao, Just-Noticeable Difference-Based Perceptual Optimization for JPEG Compression, IEEE Signal Processing Letters, vol. 24, no. 1, 2017.
  • [5] G. Sullivan and T. Wiegand, Rate-distortion optimization for video compression, IEEE Signal Process. Mag., vol. 15, no. 6, pp. 74–90, Nov. 1998.
  • [6] K. Ramchandran and M. Vetterli, Rate-distortion optimal fast thresholding with complete JPEG/MPEG decoder compatibility, IEEE Trans. Image Proc. vol. 3, pp. 700-704, Sept. 1994.
  • [7] A. B. Watson, (1993). DCTune: A technique for visual optimization of DCT quantization matrices for individual images. Society for Information Display Digest of Technical PapersXXIV, 946-949.
  • [8] Y.G. Wu, GA-based dct quantization table design procedure for medical images. IEE P-Vis Image Sign 2004; 151: 353-359.
  • [9] J. Kennedy, R. C. Eberhart, Particle Swarm Optimization. IEEE International Conference on Neural Networks, vol. IV, 1942-1948, Piscataway, NJ, 1995.
  • [10] T. Apostolopoulos, A. Vlachos, Application of the Firefly Algorithm for Solving the Economic Emissions Load Dispatch Problem, Hindawi Publishing Corporation International Conference Journal of Combinatorics, vol. 2011, doi:10.1155/2011/523806, 2011.
  • [11] M. Jiang, D. Yuan, Y. Cheng, , Improved Artificial Fish Swarm Algoritm, Fifth International Conference on Natural Computation, 281-285, 209. [12] B. Mahdian, S. Saic, R. Nedbal. Jpeg quantization tables forensics: A statistical approach. In H. Sako, K. Y. Franke,S. Saitoh, editors, Computational Forensics, pages 150–159, Berlin, Heidelberg, 2011. Springer Berlin Heidelberg.
Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-9072
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1987
  • Yayıncı: FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

UHF Bandı Haberleşme Sistemleri İçin Çoklu Frekans Maruziyeti Etkilerinin İncelenmesi

Elgin ZORLU, İzzet ALAGÖZ, Bahadır ELMAS

Ftalimit Sübstitüe Ag(I) NHC Komplekslerinin Sentez ve Karakterizasyonu

Mitat AKKOC

Arşimet Optimizasyon Algoritması ile Trafo Tabanlı Evrişimsel Sinir Ağı Modelini Kullanarak Yazılım Tanımlı Ağ Teknolojisi Verilerinde Saldırı Tespiti

Mesut TOĞAÇAR

Reaktivite Kontrollü Sıkıştırma Ateşlemeli Bir Motorda Motor Devrinin Yanma ve Emisyon Karakteristikleri Üzerindeki Etkisinin Araştırılması

Mutlu OKCU, Müjdat FIRAT, Yasin VAROL, Şehmus ALTUN, Okan ÇELİK

Mask R-CNN Algoritmasını Kullanarak Demiryolu Travers Eksikliklerinin Tespiti İçin Otonom İHA Tasarımı

İlhan AYDIN, Emre GÜÇLÜ, Erhan AKIN

İçme Suyu İsale Hatlarındaki Basınç Kırıcı Yapılarda Enerji Üretiminin Yapısal Tasarımı ve Analizi Kahramanmaraş Örneği

Ahmet Fatih TAHİROĞLU, Muhammet Ömer DİŞ

EEG Analizi için CCCII+ Tabanlı Bant Geçiren Filtre Tasarımı

Kübra TEKİN, Hasan GÜLER

Bağdere Tufası’nın Jeolojik, Jeokimyasal ve Jeokronolojik Özellikleri (Elazığ, D Türkiye)

Serap ÇOLAK EROL, Ercan AKSOY, Mehmet ÖZKUL

Farklı Sönüm Tipleri Altında Tarihi Yığma Köprülerin Sismik Tepkilerinin Değerlendirilmesi

Kader AKIN, Erkut SAYIN, Alper ÖZMEN

Kronik Böbrek Hastalığının Teşhisi İçin Genetik Algoritma Dalgacık Çekirdeği Uç Öğrenme Makinesine Dayalı Uzman Bir Sistem

Derya AVCI, Akif DOĞANTEKİN