Psikiyatrik Belirtilerle Seyreden Hiperekpleksi veya Herediter İrkilme Hastalığı: Üç Kardeşin Olgu Sunumları

Herediter irkilme hastalığı olarak da bilinen hiperekpleksi, ani işitsel, dokunsal ve görsel dış uyaranlara karşı aşırı irkilme yanıtı ve hipertoni ile karakterize nadir görülen nörogenetik bir bozukluktur. Yenidoğan çocuklarda beyin hasarı ve ani bebek ölümüne varan ciddi sonuçlara neden olabilir. Çocukluk, ergenlik ve yetişkinlikte ise çeşitli tıbbi ve psikiyatrik bozukluklarla seyredebilir. Biz bu olgu sunumunda, kardeş olan üç hiperekpleksi hastasına eşlik eden hipotiroidizmi ve psikiyatrik semptomları ele aldık. Nörolojik hastalığa eşlik eden psikiyatrik belirtiler, hastaların tedaviye uyumunu kötü etkilemekte ve ailelerin baş etme becerilerini azaltmaktadır. Tedavide hastanın ve ailenin bütüncül olarak değerlendirilmesi önemlidir.

Hyperekplexia or Hereditary Startle Disease with Psychiatric Symptoms: Case Reports of Three Siblings

Hyperekplexia, also known as hereditary startle disease, is a rare neurogenetic disorder characterized by exaggerated startle response and neonatal hypertonia to unexpected auditory, somatosensory and visual stimuli. This disorder can lead to serious consequences such as brain damage and sudden infant death in the new born. In childhood, adolescence and adulthood, it may be presented with various medical and psychiatric disorders. In this case report, we discussed hypothyroidism and psychiatric symptoms associated with three sibling hyperekplexia patients. Psychiatric disorders that accompany neurological illness have a negative effect on patients' compliance with treatment and reduce the ability of families to cope. The holistic evaluation of the patient and the family is important.

___

  • Kirstein L, Silverskiold BP. A family with emotionally precipitated “drop seizures”. Acta Psychiatr Neurol Scand 1958; 33: 471-6.
  • Bakker MJ, van Dijk JG, van den Maagdenberg AM, Tijssen MA. Startle syndromes. Lancet Neurol 2006; 5: 513-24.
  • Çalışıcı E, Oğrag H, Saygılı-Karagöl B. Neonatal hiperekpleksia: Bir olgu sunumu. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hast. Dergisi 2016; 6: 78-80.
  • Andermann F, Keene DL, Andermann E, Quesney LF. Startle disease or hyperekplexia: further delineation of the syndrome. Brain 1980; 103: 985-97.
  • Sagie S, Lerman-Sagie T, Maljevic S, Yosovich K, Detert K, Chung SK, et al. Expanding the phenotype of TRAK1 mutations: hyperekplexia and refractory status epilepticus. Brain 2018; 141: e55.
  • Hayashi T, Tachibana H, Kajii T. Hyperekplexia: pedigree studies in two families. Am J Med Genet 1991; 40: 138-43.
  • Saenz-Lope E, Herranz-Tanarro FJ, Masdeu JC, Chacon Pefia JR. Hyperekplexia: A syndrome of pathological startle responses. Ann Neurol 1984; 15: 36-41.
  • Berger M. Reflections on psychiatric intervention in a neurological rehabilitation service. Rev Infirm 1976; 26: 387-91.
Fırat Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9818
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sıçan Beyin Dokusunda Takrolimus’un Meydana Getirdiği Değişiklikler Üzerine Vitamin D’nin Etkileri

MURAT GÖNEN, Tuncay KULOĞLU, MUSTAFA ULAŞ, Ferhat BALGETİR, Caner Feyzi DEMİR, Abdullah BÖYÜK

Yerel Halk ve Suriyeli Mültecilerin Stresle İlişkili Dermatolojik ve Psikiyatrik Hastalık Prevalansları: Güneydoğu Anadolu'da Kesitsel Bir Çalışma

Emine Tuğba ALATAŞ, Metin PIÇAKÇIEFE, Ümit Sertan ÇÖPOĞLU, Yavuz YEŞİLOVA, Aslı AKIN BELLİ, Asude KARA

Göğüs Duvarında Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu

Akın Eraslan BALCI, MUHARREM ÇAKMAK, Suna POLATOĞLU, Siyami AYDIN, Adile Ferda DAĞLI, Özlem ÜÇER

Mide Kanseri Gelişiminde Duodenogastrik Reflünün Rolü: Siklooksijenaz-2 İnhibitörlerinin ve Balın Önleyici Etkilerinin Deneysel Olarak Araştırılması

Sebahattin DESTEK, Vahit Onur GÜL, Yersu KAPRAN, Emre BALIK, Dursun BUĞRA, Ali AKYÜZ

Maküla Deliği Cerrahisi Sonrası Mikroperimetri İle Ölçülen Retinal Sensitivitenin Ganglion Hücre Tabakası İle İlişkisinin Değerlendirilmesi

Uğur ÜNSAL, ÖMER KARTI, Duygu ER, Eyyüp KARAHAN

Association Between Second Trimester Maternal Serum Markers and Birth Weight

BUĞRA ÇOŞKUN, Demet KOKANALI, Coşkun ŞİMŞİR, BORA ÇOŞKUN, İrem Eda GÖKDEMİR, Eser ÇOLAK, Şevki ÇELEN

Yüksek Miyop Hastalarda Fotorefraktif Keratektomi Cerrahi Sonuçları

Pınar KÖSEKAHYA, MEHTAP ÇAĞLAYAN, BETÜL SEHER UYSAL, ÖZGE SARAÇ, NURULLAH ÇAĞIL

Prevalence of Dermatological and Psychiatric Diseases Related to Stress in Syrian Refugees and Local People: A Cross-sectional Study in Southeastern Anatolia, Turkey

Asude KARA POLAT, Ümit Sertan ÇÖPOĞLU, Yavuz YEŞİLOVA, EMİNE TUĞBA ALATAŞ, Aslı AKIN BELLİ, METİN PIÇAKÇIEFE

Harran Tıp Fakültesi Epilepsi Polikliniğinde Takipli Semptomatik Epilepsi Hastalarının Demografik, Klinik Bulguları ve Prognozu

Özlem UZUNKAYA ETHEMOĞLU, Mehtap KOCATÜRK, KADRİ BURAK ETHEMOĞLU

İkinci Trimester Maternal Serum Belirteçleri ve Doğum Ağırlığı Arasındaki İlişki

Bora ÇOŞKUN, Buğra ÇOŞKUN, Coşkun ŞİMŞİR, Demet KOKANALI, Eser ÇOLAK, İrem Eda GÖKDEMİR, Şevki ÇELEN