Solvency II (Yükümlülük karşılama yeterliliği) düzenlemeleri ve Türk sigortacılık sektörüne etkileri

Avrupa sigorta sektöründe tahmin edilemeyen risklerin ortaya çıkması ve şirket iflaslarının yaşanması mevcut mali yeterlilik ölçümlerinin (Solvency I) yetersiz kaldığı fikrini doğurmuştur. Sigorta şirketlerinin daha şeffaf ve mali yeterliliklerinin daha sağlam bir yapıya kavuşturulması amacıyla Solvency II diye adlandırılan yeni bir yükümlülük karşılama yeterliliği çalışmaları başlatılmıştır. Yeni düzenlemeler sigorta şirketlerine sermaye yeterliliği, gözetim ve denetimi ile piyasa disiplini gibi konularda daha kapsamlı ve daha sağlam yenilikler getirmektedir. Bu çalışmada 2012 yılında yürürlüğe girmesi beklenen ve yayımlanan direktiflerle son şekli verilen Solvency II düzenlemelerinin Türk sigorta sektörüne olan etkileri incelenmiştir. Türkiye'de uygulanan mevcut yükümlülük karşılama yeterlilikleri ile Solvency II düzenlemeleri karşılaştırılmış ve Türk sigorta sektörünün bu alandaki hazırlık durumu değerlendirilmiştir.

Solvency II (Solvency Margin) regulations and effects on Turkish insurance sector

Appearance of unpredictable risks in European insurance sector and bankruptcies of companies have brought about the idea that present financial capability measurements (Solvency I) are not enough any more. Therefore, studies on a new solvency margin, called Solvency II, have recently started for the purpose that insurance companies have a more transparent and secure structured financial capabilities. New regulations have provided capital adequacy, supervision and market discipline for the insurance companies. İsmail YILDIRIM1 In this study, I have researched on the effects of Solvency II on Turkish insurance sector, which was edited with the last directives and was expected to come in to force in 2012. Solvency margins available in Turkey have been compared to Solvency II regulations and preparations of the Turkish insurance sector for these have also been evaluated.

___

  • ACAR, Onur (2007) "Avrupa Birliğinde Solvency II Projesi", Sigorta Araştırmaları Dergisi, http://www.millire.com.tr/dergi/ SAYI_66.pdf (Erişim Tarihi: 03.01.2011)
  • ACAR, Onur (2010) "Avrupa Birliği Solvency II Projesi" Türkiye Sigorta ve Reüsürans Şirketleri Birliği http://www.tsrsb.org.tr/ sites/default/files/documents/Solvencyll.pdf (Erişim Tarihi:31.12.2010)
  • ALPAGUT, Şenel (2006) "Sigorta Şirketlerinde Mali Yeterlilik", Afyon Kocatepe Üniversitesi, I.I.B.F Dergisi C.VIII, S.2.
  • BAYAR, E. İsmail (2010) "Yükümlülük Karşılama Yeterliliği ve Bir Uygulama", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi
  • BERK, Niyazi (2005) "Sigorta Şirketlerinde Mali Yeterlilik ve Risk Yönetimi - Türkiye'de ve AB'de Yeni Düzenlemeler (Solvency II Projesi)", İstanbul: Sigorta Araştırma ve İnceleme Yayınları
  • BERK, Niyazi (2010) "AB Solvency II Düzenlemelerinin Türk Sigorta Sektörü Açısından Değerlendirilmesi" Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı, E-Dergi, Sayı 4. http://www.finanskulup.org. tr/assets/edergi/Finans_Kulup_Edergi-2010-04.pdf (Erişim Tarihi: 02.01.2011)
  • ÇAĞATAY, Nurdan (2008) "Sigorta Şirketlerinin Sermaye Yeterliliği", Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü. İstanbul.
  • ÇOBAN, Neşe (2010) "Sigortacılık Sektöründe Solvency II ve Yönetişim Sistemi", Ekonomi Bilimleri Dergisi, Cilt2, Sayı2.
  • Global Reinsurance Highlights (Çev. Çuhacı Y.Kemal) (2007) "Mali Yeterlilik II (Solvency II) Sisteminin Avrupa Birliği Sigorta Sektörü Üzerine Etkileri", Sigorta Araştırmaları Dergisi, http://www.millire. com. tr/dergi/SAYI_63.pdf (Erişim Tarihi:03.01.2011)
  • http://www.sozlukturkce.com/word/solvency/ (Erişim Tarihi: 12.01.2011)
  • http://www.acilsagliksigortasi.com/sigorta-sektoru-solvency-iiye-ne-zaman-hazir-olur (Erişim Tarihi: 08.01.2011)
  • IAIS (International Association of Insurance Supervisors) (2002), "Principles on Capital Adequacy and Solvency". Principles No. 5
  • KAYA, Kadir (2009) "Türkiye'de Sigorta Sektöründeki Yabancı Sermaye Yatırımları ve Solvency H'ye Uyum Süreci", Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, İstanbul.
  • KOCAMAN, Vildan (2007) "Solvency II Projesi-Hollandna'da Solvency II Projesinin Gelişimi ve Sigortacılık ve Emeklilik Fonlarının Denetiminde Yeniden Yapılanma", Sigorta Araştırmaları Dergisi, http://www. millire. com. tr/dergi/SAYI_ 64. pdf (Erişim Tarihi: 03.01.2011)
  • Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Sermaye Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik
  • Solvency II Direktifi (2009) Avrupa Parlamentosunun ve Avrupa Konseyinin Sigorta ve Reasürans Sektöründe Faaliyete Geçişe ve Faaliyetlerin Sürdürülmesine İlişkin 25 Kasım 2009 tarihli ve 2009/138/EC Sayılı Direktifi (Solvency II) (17.12.2009 tarihli ve L 335/1 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi) http://www. tsrsb.org. tr/sayfa/sermaye-yeterliligi-solvency Erişim Tarihi 31.12.210
  • The Review (Çev. Karakoyunlu, Güneş) (2008) "Yedi Adımda Solvency II", Sigorta Araştırmaları Dergisi, http://www.millire. com.tr/dergi/SAYI_68.pdf (Erişim Tarihi: 03.01.2011)
  • YÜCEL M. Serhat, "Solvency II ve Sayısal Etki Çalışmaları" Konferans Sunusu http://www.tsrsb.org.tr/sites/default/files/ Solvency_ll_ve_Sayisal_Etki_Calismalari.pdf (Erişim Tarihi: 31.12.2010)
  • YÜCEL Serhat M. "Solvency II, Sayısal Etki Çalışmaları ve Edinilen Deneyimler" Konferans Sunusu http://www.tsrsb.org.tr/ sites/default/files/documents/serhatyucelsunum_0.pdf (Erişim Tarihi: 31.12.2010)