DİNAMİK YÜKLER ALTINDA ŞEV PERFORMANSININ İNCELENMESİ

Şev stabilitesinin incelenmesi geoteknik alanında önemli konulardan biridir. Deprem bölgelerinde bulunan bir şevde dinamik yükler altında deplasmanlar meydana gelmektedir. Ortaya çıkan deplasmanlar sonucunda, şevlerde kitle hareketleri ve göçmeler oluşur. Şevlerde oluşabilecek hasarlar can ve mal güvenliği açısından büyük tehditler oluşturmaktadır. Şev stabilitesinin incelenmesi için pek çok analiz yöntemi bulunmaktadır. Bu çalışmada deprem bölgesinde yer alan bir şev kesitinin dinamik yükler altında performansı incelenmiştir. Bu amaçla sonlu elemanlar programı kullanılmıştır. Şevde deprem yükleri altında kaymayı başlatan ivme olan kritik deprem ivmesi hesaplanmıştır. Türkiye’de ve Dünya’nın farklı bölgelerinde kaydedilmiş on adet depremden yirmi adet deprem ivme kayıtları kullanılarak geoteknik alanında sonlu elamanlar yöntemi ile analiz yapan (Plaxis) programda örnek şev kesiti için analizler yapılmış oluşan deplasmanlar hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, literatürde verilmiş olan farklı formülasyonlarla karşılaştırılmıştır. Şev kesitinden elde edilen deplasman verilerinin bazı literatür formüllerine uyumluluğu saptanmış, sonuçlar grafikler üzerinde gösterilerek karşılaştırılmıştır.

___

  • Güler, E. Şevlerin Dinamik Yükler Altındaki Performansının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü, İstanbul Üniversitesi, İstanbul, Türkiye, 2017.
  • Kramer S.L, Geoteknik Deprem Mühendisliği, (Çev: Kamil KAYABALI), 1996.
  • Mutlu, A, Şev Stabilitesinde Statik ve Dinamik Analiz Yöntemlerin Uygulanması. Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, Türkiye. 2004.
  • Güler E, Yılmaz G, Bozbey İ, Şevlerin Stabilitesinin Deprem Yükleri Altında İncelenmesi, 4. Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı. 2017.
  • Gündoğdu, Ö, Deprem Sırasında Şevlerde Oluşan Yatay Deplasmanların Newmark Yöntemi İle Belirlenmesi. Yüksek lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü, İstanbul Üniversitesi, İstanbul, Türkiye, 2008.
  • Duncan J.M., Wrigth S.G, Zemin Şevlerinin Duraylılığı, (Çev:Kamil KAYABALI), 2005.
  • Day,R.W., Geoteknik Deprem Mühendisliği El Kitabı (Çeviri: M.Mollamahmutoğlu, K.Kayabalı, 2004) R.R.Donnelley&Company,ABD, 2002.
  • Balal, O, Probabılıstıc Seısmıc Hazard Assessment For Earthquake Induced Landslıdes. Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, Türkiye, 2013.
  • Bozbey, İ., Gündoğdu Ö., A methodology to select seismic coefficients based on upper bound “Newmark” displacements using earthquake records from Turkey, Soil Dynamics and Earthquake Engineering, 2013, 31:3, 440-451.