Türkiye’ De Bireysel Emeklilik Sisteminin Etkinliği

Bir ülkenin gelişme seviyesi hakkında, sosyal güvenlik çok önemli ipuçları vermektedir. Sosyal güvenlik sistemimizin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması yönünde günümüze kadar bir dizi çalışmalar yapılmış, ancak sosyal güvenlik kurumlarımızın değişen çağ ve insan ihtiyaçlarıyla paralellik sağlanamamıştır. Türkiye ve Dünya’da sosyal güvenlik sistemleriyle ilgili pek çok düzenlemeler yapılmıştır. Bireysel Emeklilik Sistemi ise bunlardan biridir. Bu sistemin amacı Sosyal güvenlik kurumuna yardımcı olmak, bütçedeki sosyal güvenlik primlerine ayrılan yükü azaltmak ve bireylere emeklilik zamanlarında daha refah bir yaşam düzeyi sunmaktır. Çalışmamızda öncelikle sosyal güvenliğin tanımı ve finansman yöntemlerine yer verilip, kamu-özel finansman yöntemleri ve Bireysel emeklilik sisteminin Dünyada değinilicek ve son olarak Türkiye’deki BES’lerin etkinlik durumu incelenecektir

The Effectiveness Of Individual Pension Systems In Turkey

Social security has important clues About the development level of a country. Lots of studies have been done in order to increase the Effectiveness and the efficiency of social security system but social security institutions can’t reach the level of changing ages and meet the human need. Many regulationswere made relating to social security system in Turkey and The World. One of them is individual pension system. The purpose of this system is to help the Social Security Institution, reduce the burden on the budget allocated to social security support contributions and provide more welfare in the time of retirement. Our study firstly focuses on definition of social security and financing methods, public-private financing methods and mentioned on the application of the private pension system in the world and Turkey and then the effectiveness of BES will be examined in Turkey as a result

___

  • Ayhan, B. (2011), Uluslararası Tecrübeler Işığında Tamamlayıcı Bir Sosyal Güvenlik Sistemi Olarak OYAK Modeli, Ankara: Atılım Üniversitesi SBE
  • EGM. (2014), Bireysel Emeklilik Sistemi 2013 Gelişim Raporu, İstanbul: Emeklilik Gözetim Merkezi.
  • Ergenekon, Ç. (1998), Özel Emeklilik Fonları, Şili Örneğinden Alınacak Dersler. İstanbul: İMKB Yayıncılık.
  • Güneş, İ., ve Yakar, S. (2004), “Sosyal Sigorta Finansman Yöntemleri ve Türkiye’de Sosyal Sigorta Kurumlarının Finansman Yöntemlerinin Değerlendirilmesi”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 127-142.
  • http://www.egm.org.tr/cma_test/staticfiles/files/mevzuat/kanun1_4.pdf Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu, 7 Nisan 2001 tarihli 24366 Sayılı Resmi Gazete.
  • OECD (2013), Pension Markets in Focus 2013, Paris: OECD Publishing.
  • Oran, S. (2010), Sosyal Güvenliğin Dönüşümünde Emeklilik, Ankara Üniversitesi SBE, Ankara: Ankara SBE .
  • Palacios, R. (1996), Averting the Old-Age Crisis, New york: World Bank.
  • Saruç, N.T., Karadeniz, O ve Sezgin, S. (2007) “Social Security Spending and Economic Growth: An Empirical Investigation for Turkey Using Granger Causality Analysis” Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Selçuk Üniversitesi, İ.İ.B.F. cilt. 9, pp. 171-182.
  • SGK (2013), ON Ülke Sosyal Güvenlik Sistemi, Ankara: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı .
  • SGK (2014), Aylık Temel Göstergeler, Ankara; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 2014- Temmuz.
  • Turak, B. (2009), Dünya'da ve Türkiye'de Önerilen Sosyal Güvenlik Reform Alternatiflerinin Temel Dinamikleri ve Bir Model Önerisi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi SBE.
  • TUSİAD, (1997), Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Yeniden Yapılanma. İstanbul: Lebib Yalkın Yayın işleri ve Basım Evi . www.ssk.gov.tr, (Erişim:07.11.2014) .