Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Kamu Harcaması Bilinçlerinin Tespitine ve Geliştirilmesine Yönelik Bir Deney

Yetişkin mükelleflerin vergi ile ilgili alışkanlıklarını değiştirmek güçtür. Bu yüzden bugünün olabileceği gibi geleceğin de mükellefleri olabilecek öğrenciler için çalışmalar yapılması önem arz etmektedir. Öğrencilerin mali bilinçlerinin geliştirilmesi için kamu harcaması bilinçlerinin de geliştirilmesi gerekmektedir. Buna göre bu çalışmanın amacı öğrencilerin kamu harcaması bilinçlerinin tespit edilmesi ve geliştirilmesidir. Bu bağlamda öğrencilere açık uçlu soru yöneltilmiştir. Daha sonra öğrencilerin kamu harcaması bilinçlerini geliştiren bir deney yapılmıştır. Deney sonrasında öğrencilere açık uçlu soru tekrar yöneltilmiş ve kamu harcaması bilinçleri tespit edilmiştir. Deney öncesinde öğrencilerin kamu harcaması bilinçlerinin çok düşük olduğu, sonrasında öğrencilerin kamu harcaması bilinçlerinin yüksek olduğu ve böylelikle geliştirilebildiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen bulgularla gelecek çalışmalarda kullanılmak üzere öğrencilerin kamu harcaması bilinçlerini tespit eden Likert ölçekli bir soru geliştirilmiştir. 

An Experiment for Determining and Developing Public Expenditure Awareness of Secondary and High School Students

It is difficult to change their tax-related habits of adult taxpayers. Therefore, it is important to carry out studies for students who maybe taxpayers of the today or future. In order to improve students' financial awareness, public expenditure awareness should be improved.Accordingly, the purpose of this study is to determine and improve students' public expenditure awareness. In this context, open-ended questions were asked to the students. Then, an experiment was developed to improve students' public expenditure awareness. After the experiment, the open-ended question was directed to the students again and their public expenditure awareness was determined. It was determined that students 'public expenditure awareness was very low before the experiment and students'public expenditure awareness was high and thus they could be improved after the experiment. With the findings obtained in the study, a Likert scale question has been developed that determines the students’public expenditure awareness to be used in future studies.

___

  • Çelik, Kadir; Eroğlu Onur (2014), “İlköğretim Çağında Vergi Algısının İncelenmesi: Zonguldak İli Örneği”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Vol. 4, No. 2: 301-326.
  • Demir, İhsan Cemil (2009), “Kamu Harcamalarının Toplumsal Algısı: Ampirik Bir Araştırma”, Maliye Dergisi, No. 157: 2010-226.
  • Demir, İhsan Cemil; Ciğerci İsmail (2016), “Vergi Bilincinin Oluşumunda Eğitimin Rolü: İlköğretim Öğrencile-riyle Amprik Bir Çalışma”, Yönetim ve Ekonomi, Vol. 23, No. 1: 127-143.
  • GİB [Gelir İdaresi Başkanlığı], http ://f.eba.gov.tr/gib/, (Erişim: 18.09.2018).
  • GİB [Gelir İdaresi Başkanlığı], http://www.gib. gov.tr/node/103186, (Erişim: 18.09.2018).
  • Goldscheid, Rudolf (1958), “A Sociological Approach to Problems of Public Finance”, Classics in the Theory of Public Finance, (Ed. Richard Musgrave; Alan Peacock), St Martin Press: London: 202-213.
  • Göksu, T. (2007), “Sosyal Psikoloji”, http://www.turgutgoksu.com/FileUpload/ks7441/ File/spalgymart12.pdf, (Erişim: 02.07.2019).
  • Karaca, Rukiye (2015), “Vergi Bilinci ve Vergi Algısı: Kütahya İlinde İlköğretim Öğrencileri Üzerine Bir Araş-tırma”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kütahya.
  • Karaot, Ali (2010), “İlköğretim Çağındaki Öğrencilerin Vergi Bilinç Düzeyi: İzmir İli Aliağa İlçesi Örneği”, Ça-nakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Çanakkale.
  • Miniatur Wunderland, https://www.miniatur-wunderland.de/, (Erişim: 07.07.2016).
  • OECD [The Organisation for Economic Co-operation and Development] (2015), Building Tax Culture, Compli-ance and Citizenship A Global Source Book on Taxpayer Education, https://www.oecd.org/publications/building-tax-culture-compliance-and-citizenship-9789264205154-en.htm, (Erişim: 27.03.2018).
  • Pehlivan, Osman (2015), Devlet Bütçesi, Genişletilmiş 2. Baskı, Trabzon: Celepler Matbaacılık.
  • Sağbaş, İsa; Başoğlu Âdem (2005), “İlköğretim Çağındaki Öğrencilerin Vergileri Algılaması: Afyonkarahisar İli Örneği”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, Vol. 7, No. 2: 123-144.
  • Schmölders, Günter (1976), Genel Vergi Teorisi, Çev., Salih Turhan: İstanbul Üniversitesi Yayınları.
  • Strateji Geliştirme Başkanlığı, http://www.sgb.adalet.gov.tr/ekler/odenekler/analitik-butce-siniflandirma-rehberi.pdf, (Erişim: 10.11.2017).
  • Taytak, Mustafa (2010), “İlköğretim II: Kademe Öğrencilerinde Vergi Bilincinin Tespiti: Amprik Bir Araştırma”, Maliye Dergisi, No. 158: 496-512.
  • Zorlu, Ömür (2012), “İlköğretim Çağındaki Öğrencilerin Vergi Bilinci Düzeyi ve Vergi Bilinci Düzeyi İle İlgili Örnek Uygulama (Ankara İli Örneği)”, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-6730
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İşletmelerin Finansal Başarısızlığının AHP Temelli ELECTRE TRI ve FLOWSORT Yöntemleri ile Tahmin Edilmesi

Kenan Oğuzhan ORUÇ, Kerime DEMİRBAŞ

Türk Hisse Senetleri Piyasasında Banka Etkinliği ve Getiri: İki Aşamalı Bir Analiz

Süleyman KALE, Mehmet Hasan EKEN, İ. Gökçe KAYA

Kaynak Temelli Görüş Ekseninde Örgütsel Kaynakların Rekabet Stratejileri Üzerindeki Etkisi: Türkiye’nin İlk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda Bir Araştırma

Burak ÖZDEMİR, Deniz TAŞCI

Seçilmiş Ülkeler Kapsamında Mükellef Haklarının Değerlendirilmesi

Engin HAPAKSAZ, Orçun AVCI

Dördüncü Sanayi Devrimi Çerçevesinde Koşulsuz Temel Gelir: Türkiye İçin Bir Değerlendirme

Mustafa ERDOĞDU, Sevda AKAR

Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Kamu Harcaması Bilinçlerinin Tespitine ve Geliştirilmesine Yönelik Bir Deney

Yasemin ARIMAN

Destinasyon Marka İmajının Memnuniyet, Tavsiye ve Yeniden Ziyarete Etkisi

Ali SOYLU, Nuray Selma ÖZDİPÇİNER

Sürdürülebilir Giysi Satın Almada Etik Unsurların Değerlendirilmesi: Sosyal Ağ Kullanıcıları Üzerine Bir Araştırma

Hatice DAĞCI BÜYÜK, Sevtap ÜNAL, Aysel ERCİŞ

Finansal Okuryazarlık, Risk Alma Eğilimi ve Belirsizliğe Karşı Tolerans İlişkisi: Batı Akdeniz Girişimcileri Üzerine Bir Araştırma

Funda KIRAN, Özlem ÇETİNKAYA BOZKURT

Türkiye’de Vergi İdaresinin Tahsil Yetkisini Kullanımında Sınırların Aşılmasından Kaynaklanan Sorunlar

Betül HAYRULLAHOĞLU