Bilgi Edinme Hakkının Sınırı Olarak Özel Hayatın Gizliliği ve Kişisel Veriler

Bu çalışmamızda demokratik hukuk devletinin ayrılmaz parçası olan şeffaflığın bir unsuru olarak bilgi edinme hakkı ile bu hakkın istisnalarından özel hayatın ve kişisel verilerin gizliliği ve korunması meseleleri ele alınmıştır. Çalışmada öncelikle bilgi, bilgi edinme ve bilgiye erişim kav- ramları ortaya konulmuştur. Buna paralel olarak da bilgi edinme hakkı ile bilgi edinme özgürlüğü, birbirinden ayrılarak ve her iki kavramın hüküm ve sonuçları bakımından farkları da dikkate alınarak inceleme yapılmıştır. Daha sonra asıl konumuz olan bilgi edinme hakkı ile özel hayatın ve kişisel verilerin gizliliği ve korunması meseleleri incelenmiş; özel hayatın ve kişisel verilerin korunması hakkının, bilgi edinme hakkının sınırlarından biri olduğu ortaya konulmuştur.

Personal Data and Right to Privacy as a Limitation for Right to Receive Information

In this study, the right to information as an element of transparency, which is an inseparable part of the democratic state of law, and the privacy and protection of private life and personal data, which are exceptions to this right, are discussed. In the study, first of all, the concepts of knowledge, acquiring knowledge and access to information were introduced. Parallel to this, the right to information and freedom of information have been separated from each other and the differences between the two concepts in terms of terms and consequences have been taken into account. Then, our main subject, the right to information, and the privacy and protection of private life and personal data were examined; it has been revealed that the right to protect private life and personal data is one of the limits of the right to information.

___

  • Akgül, Aydın. Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Kişisel Verilerin Korunması. Beta Yayınları, İstanbul 2016.
  • Akyılmaz, Bahtiyar. İdari Usul İlkeleri Işığında İdari İşlemin Yapılış Usulü. Yetkin Yayınları, Ankara 2000.
  • Albers, Marion. “Verfassungsrechtliche Grundlagen einer transparenten Verwaltung”. in: Bettina Sokol (Hrsg): Symposium Informationsfreiheit. Duesseldorf 2004.
  • Atalay, Emre. “Bilgi Edinme Özgürlüğü”. Manisa Barosu Dergisi. S. 62-63, Y. 16, Temmuz/Ekim 1997, s. 17-37.
  • Başalp, Nilgün. Kişisel Verilerin Korunması ve Saklanması. Yetkin Yayınları, Ankara 2004.
  • Bleyl, Dietmar. “Allgemeines Informationszugangsrecht und Recht auf informationelle Selbstbestimmung”. DuD, 22 (1998) 1.
  • Çolak, N. İlker. “Bilgi Edinme Hakkı, Önemi ve Bilgi Verme Yükümlülüğü”. e-akademi. S. 39, (Mayıs 2005), prg, 13, http://www.e-aka- demi.org/makaleler/nicolak-1.htm, E.T. 03.05.2009, (Bilgi Edinme Hakkı).
  • Çolak, N. İlker. “Bilgi Edinme Hakkının Sınırları ve Sınırlama Ölçütleri”. e-akademi. S. 39, (Mayıs 2005), prg, 2-6, http://www.e-akademi.org/ma- kaleler/nicolak-1.htm, E.T. 03.05.2009, (Bilgi Edinme Hakkının Sınırları).
  • Depenheuer, Otto. “Zur Dialektik eines demokratischen Lebensgesetzes Öffentlichkeit und Vertraulichkeit”. Die Politische Meinung, Nr. 391, Juni 2002.
  • Döner, Ayhan. Şeffaf Devlette Bilgi Edinme Hakkı ve Sınırları. On İki Levha Yayıncılık, İstanbul 2010.
  • Eken, Musa. “Bilgi Edinme Hakkı, İnsan Hakları Yıllığı”. Dr. Muzaffer Sencer’e Armağan. C. 17-18, S. 1995-1996, (Bilgi Edinme Hakkı).
  • Eken, Musa. Yönetimde Şeffaflık (Teori-Uygulama). Adapazarı 2005, (Yönetimde Şeffaflık).
  • Erdelt, Alexander. “Informationszugang und das Recht auf Information”. DuD, 27 (2003).