Kur’an Kursu Öğreticisinin Mesleki Yeterlikleri

Kur’an öğretimi uzun yıllardır süregelen bir gelenektir. Cumhuriyet döneminde de Kur’an öğretimi bazı örgün eğitim kurumlarında ve Kur’an Kursu’nda devam etmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Kur'an kurslarının, öğreticilerin ve öğrencilerin sayısının giderek arttığı görülmektedir. Bununla birlikte, bu gün hala bir Kur’an Kursu öğreticisinin hangi niteliklere sahip olması gerektiği ortaya konmuş değildir. Kur'an Kursu öğreticisinin görevleri dikkate alındığında onun öğretim hizmetini etkin bir şekilde yürütebilmesi için alan bilgisi, eğitim-öğretim bilgi ve becerisi, genel kültür olmak üzere üç temel alanda yeterli olması gerekmektedir

Teaching Quran is a tradition that continious from past to now. Also in the Repuplic of Turkey, teaching Quran is continiues at some of schools and Quran Courses. From the first years of the Repuclic, numbers of the Quran Courses, teachers and students have been increasing more and more. However, the qualifications which must be acquired from the teachers of the Quran Courses haven’t been clarified yet. In considering of, the role of the teachers of the Quran Courses, they must have qualifications on theological knowledge, instructional knowledge and skills, general cultural knowledge. These qualifications are must be acquired to achive effectively on teaching Quran.

___

Aydın, M. Şevki; “Muallim Peygamber”, E.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 9, Kayseri, 1996.

Ayhan,Halis; Türkiye’de Din Eğitimi, İstanbul, 1999

Baltacı, Cahit; “Türk Eğitim Sisteminde Kur’an Kurslarının Yeri”, Kur’an Kurs- larında Eğitim, Öğretim ve Verimlilik, Ensar Neşriyat, İstanbul, 2000.

Bayraktar, M.Faruk; Eğitim Kurumu Olarak Kur’an Kursları Üzerine Bir A- raştırma, İstanbul, 1992.

Bayraktar, M.Faruk; “Kur’an Kurslarının Sorunları ve Geleceği İle İlgili Bazı Dü- şünceler”, Yaygın Din Eğitiminin Sorunları Sempozyumu (28-29 Mayıs 2002), s. 199-214, İBAV Yayınları, Kayseri, 2003

Bilgin, Beyza; Selçuk, Mualla; Din Öğretimi Özel Öğretim Yöntemleri, Akid Yay., Ankara, 1991.

Bozkurt, Nebi; “Dar’ül Kurra”, DİA, VIII, İstanbul, 1993.

Bursalıoğlu, Ziya; Eğitim Yöneticisinin Yeterlikleri, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, Ankara 1981

Buyrukçu, Ramazan; Kur’an Kurslarında Din Eğitimi ve Öğretiminin Verimli- liği Üzerine Bir Araştırma (Göller Bölgesi Örneği), Fakülte Kitabevi, Isparta, 2001.

Çelebi,Ahmed; İslam’da Eğitim Öğretim Tarihi, Ter: Ali Yardım, Damla Yay., İstanbul, 1983.

www.diyanet.gov.tr/turkish/mevzuat ( 30.01.2004 tarihinde alınmıştır.)

Gotthard, Jaschke;"Yeni Türkiye’de Kur’an-ı Kerim Kursları", Çev: Nimet Arsan, İslam Tetkikleri Enstitüsü Dergisi, c.5, cüz 1-4, İstanbul, 1973.

Kazıcı, Ziya; “Bir Eğitim Kurumu Olarak Dar’u-l Kura”, Kur’an Kurslarında Eğitim, Öğretim ve Verimlilik, Ensar Neşriyat, İstanbul, 2000.

Komisyon; Öğretmen Yeterlilikleri, MEB Basımevi, Ankara, 2002.

Komisyon;Türk Eğitim Sistemi Alternatif Perspektif, Türkiye Diyanet Vakfı, Ankara, 1996.

Kur’an Kurslarında Eğitim, Öğretim ve Verimlilik, Ensar Neşriyat, İstanbul, 2000.

Öztürk, Şükrü; “Kur’an Kurslarının Eğitim ve Kültür Hayatımıza Katkıları”, Kur’an Kurslarında Eğitim, Öğretim ve Verimlilik, Ensar Neşriyat, İs- tanbul, 2000.

Saka, Şevki; “Kur’an-ı Kerim Öğretiminde Metod”, Din Öğretimi ve Din Hizmet- leri Semineri, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara, 1991.