Vergi Mükelleflerinin “Ödemede Uygunluk Kuralı’na” İlişkin Algıları: Bolu İli Alan Araştırması

Vergilemede gerek mali gerekse diğer amaçlara ulaşabilmek için uyulması gereken pek çok kural bulunmaktadır. Bu çalışmada idarenin vergilemede mali amacı gerçekleştirmek için uyması gereken ve vergilerin mükelleflerden en uygun yer, zaman ve şekilde alınmasını öneren “Ödemede Uygunluk Kuralı” incelenmiştir. Çalışma kapsamında, “Ödemede Uygunluk Kuralı” ile ilgili olarak, vergi mükelleflerinin düşüncelerini ölçmek amacı ile Bolu ili genelinde ankete dayalı bir alan araştırması ve buna dayalı istatistiki analizler yapılmıştır. Çalışmada vergi mükelleflerince mevcut gelir vergilemesindeki geleneksel ödeme yer, zaman ve yöntemlerinin uygunluğuna karşın, teknolojik ortamlardaki ödeme yerlerinin nispeten gelir ve eğitim düzeyi düşük ve yaş seviyesi yüksek kesimlerce uygunsuzluğu bulunan sonuçlar arasındadır.

-

There are so many rules that must be followed in taxation in order to achieve both fiscal and other purposes. In this study, "Principle of Convenience in Taxation" has been examined that orders collecting taxes from taxpayers by the most appropriate place, time and methods and tax administration must comply to achieve fiscal purpose in taxation. In the article, in order to measure taxpayers' thoughts in relation to "Principle of Convenience in Taxation", we conducted a field questionnaire study applied all around Bolu province and made some statistical analysis based on this. As a result, while overall it is considered appropriate that the traditional payment place, time and methods in existing income taxation, the place of payment in technological environment is considered non-appropriate by the relatively low levels of income and education and elderly sections of society

___

  • AKDOĞAN, Abdurrahman; (2011), Kamu Maliyesi, Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş Ondördüncü Baskı, Ankara: Gazi Kitabevi Yayınları.