BİR TELEKOM OPERATÖRÜNÜN İLLER BAZINDA ETKİNLİĞİNİN ŞEBEKE KALİTESİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: DUYARLILIK ANALİZİ TABANLI VZA UYGULAMASI

Telekom operatörleri için; ülkeler, bölgeler, iller ve operatörler arası kıyaslamaların yapılması ve bunun sonucunda yapılacak iyileştirmelere yönelik gerekli önlemlerin alınması, operatörün etkinliği açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Veri Zarflama Analizi yöntemiyle Türkiye’de faaliyet gösteren özel bir telekom operatörü için 81 ilin şebeke kalitesi değişkenleri bakımından etkinlik düzeyleri ile girdi/çıktı değişimleri analiz edilmiş ve duyarlılık analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; 27 il etkin olarak bulunmuş ve şebeke kalitesi değişkenleri arasında en önemli girdi, saha sayısı olarak belirlenmiştir. Operatörün en etkin ve en az etkin olduğu bölgeler Marmara Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi olarak tespit edilmiştir. Ayrıca nüfus ve coğrafi şartlar gibi unsurların etkinlik seviyesi üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. 

EVALUATING EFFICIENCIES OF THE PROVINCES FOR A TELECOM OPERATOR ACCORDING TO NETWORK QUALITY: DEA APPLICATION BASED SENSITIVITY ANALYSIS

For telecom operators, making a benchmark between countries, regions/provinces and operators and taking precautions for necessary improvements have importance regarding to operator’s efficiency. In this study, efficiency levels, input/output changes of 81 provinces were analyzed for a Turkish private mobile operator in Turkey in terms of network quality variables, and sensitivity analysis was made with Data Envelopment Analysis.  According to the analysis, 27 provinces were found efficiency. Number of site was determined the most important input amaong network quality variables. Marmara and Doğu Anadolu Region were identified the most efficiency and the less efficiency regions for the operatör, respectively. In addition, factors such as population and geographical conditions have an effect on the level of efficiency.

___

  • Referans1: DEBNATH, Ravi and Roma M. SHANKAR; (2008), “Benchmarking Telecommunication Service in India: An Application of Data Envelopment Analysis”, Benchmarking: An International Journal, 15(5), pp. 584-598.
  • Referans2: PENTZAROPOULOS, George C. and Dimitris I. GIOKAS; (2002), “Comparing the Operational Efficiency of the Main European Telecommunications Organizations: A Quantitative Analysis”, Telecommunications Policy, 26(11), pp. 595-606.
  • Referans3: NIGAM, Vineeta; Tripta THAKUR; V.K. SETHI and R.P. SINGH; (2012), “Benchmarking of Indian Mobile Telecom Operators Using DEA with Sensitivity Analysis”. Benchmarking: An International Journal, 19(2), pp. 219-238.