Van Pomzası Üzerinde Kurşun İyonunun Adsorpsiyon Kinetiği

Van Pomzası, boşluklu, süngerimsi, volkanik kayaçlar sonucu oluşmuş, fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanıklı, gözenekli camsı volkanik bir kayaçtır [12]. Pomzadaki gözenekler, 1 mm den küçük boyutludur. Gözenekler, düzensiz ve küresel, oval, uzamış boru şeklindedir [1-4-9]. Kurşun, organizmaya genel olarak hava yoluyla (solunarak), daha az olarak de sindirim yoluyla (su ve gıdalar aracılığıyla) alınır. Cilt yoluyla emilim sınırlıdır. Solunum yoluyla alınan kurşun akciğerlerden, sindirim yoluyla alınan kurşun mide sıvısında çözülerek ve mideden emilerek, cilt yoluyla emilen kurşun ise cilt altı damarlar aracılığıyla kana karışır [14]. Bu çalışmada kurşun iyonlarının Van Pomzası üzerindeki adsorpsiyonu incelenmiştir. 298 ,308, 318 K sıcaklıkta Van Pomzası ile çalışmalar yapılmıştır. Katı faz ile sıvı faz arasında ki dinamik dengeye 90. dakikadan sonra ulaşıldığı belirlenmiştir. Kesikli sistemde alınan deney verileri yalancı birinci dereceden kinetik ve yalancı ikinci dereceden kinetik modeline uygulanmış ve birinci derece kinetik modelde 208 K de R2= 0,76  ikinci derece kinetik modelde 208 K de R2 = 0,998 değerleri bulunmuş olup, korelasyon faktörüne bakıldığında çalışmamız yalancı ikinci dereceden kinetik modeline uyduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler:

Kinetik, Van Pomzası, Kurşun

___

  • [1] Aksay, E.K., 2005. İzmir-Menderes Yöresi Pomza Cevherinin Kullanımına Yönelik Teknolojik Özelliklerinin Araştırılması. Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,Doktora Tezi,86s, İzmir.
  • [2] Araç, E., (2014). Sulu Çözeltideki Kurşun ve Bakır İyonlarının Sepiyolit ile Adsorpsiyonu. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 61s, İstanbul.
  • [3] Baran, E., (2012). Tekli ve İkili Sistemde Zeolit Yüzeyine Malachite Green ve Rhodamine B’nin Adsorpsiyonunun Araştırılması. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 45s, Kilis.