Konumsal Verilerin Bağlantılı Veri Olarak Yayınlanması : Trabzon Örneği

İçeriği hızla büyüyen geleneksel web, devasa bir veri kümesine dönüşmüş, bu veri kümesi ile heterojen bir ortam sunan bir hal almıştır. Gerek gelişen teknoloji gerekse kullanıcıların zaman ve kalite beklentisinin değişmesi ile birlikte, mevcut bilgi sunum teknikleri, bu beklentilerin gerisinde kalmıştır. Geleneksel webin yeni versiyonu olan Semantik Web ve bileşeni bağlantılı veri ile birlikte, sadece dokümanların yayınlanmadığı, bilgisayarların da veriyi anladığı ve analiz edebildiği yeni bir platform oluşturulmuştur. Bağlantılı veri, veri kaynaklarında bulunan verilerin web üzerinde semantik tanımları ile birlikte sunulması için bir dizi tasarım ilkeleri sunar. Bağlantılı veri yaklaşımıyla birlikte konumsal alandaki verilerin web üzerindeki boyutu her geçen gün daha da artmaktadır. Konumsal bağlantılı verilerin yayınlanmasıyla web üzerinde konumsal veriler sorgulanabilir ve diğer veri kaynakları tarafından kullanılabilir hale gelir. Böylece Semantik Web uygulamaları gereği, farklı veri kaynaklarında aynı anlama gelen veri ve kavramlar semantik olarak eşleştirilebilir durumdadır. Bu çalışmada, konumsal verilerin bağlantılı veri olarak yayınlanması için bir metodoloji önerilmiştir ve gereksinimler belirlenerek sonuçlar irdelenmiştir. Bu bağlamda, “Trabzon İdari Sınırlar” veri seti ontolojilerle ilişkilendirilerek web üzerinde bağlantılı veri olarak yayınlanmıştır ve konumsal sorgular gerçekleştirilmiştir. 

___

  • [1] Berners-Lee, T., Hendler, J., Lassila, O. 2001. The Semantic Web. Scientific American,284.5 (2001), 28-37.
  • [2] Stadler, C., Lehmann, J., Höffner, K., Auer, S. 2012. LinkedGeoData: A Core for a Web of Spatial Open Data. Semantic Web, 3(2012), 333-354.
  • [3] Hyvönen, E., Tuominen, J., Alonen, M., Mäkelä, E. 2014. Linked Data Finland: A 7-Star Model and Platform for Publishing and Re-using Linked Datasets. pp. 226-230. Presutti, V., Blomqvist, E., Troncy, R., Sack, H., Papadakis, I., Tordai, A.,ed. 2014. The Semantic Web: ESWC 2014 Satellite Events, Springer International Publishing, Cham, p. 523.
  • [4] Kara, A. 2014. İdari birimler için bir yer adları dizin ontolojisi geliştirilmesi ve İstanbul örneğinde bağlı veri yaklaşımıyla sunumu. Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 180s. İstanbul.
  • [5] Atemezing, G. A. 2015. Publishing and consuming geo-spatial and government data on the semantic web, Paris Institude of Technology Institut Des Sciences Et Technologies, PhD Thesis, p. 238, France.
  • [6] Adlan, A. C. 2018. Linked spatial data: Beyond the linked open data cloud. University of Twente, Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation, Master Thesis, p. 91, Netherlands.
  • [7] Büch, H. 2014. Publishing linked data different approaches and tools. Term Paper,Stuttgart Media University, Faculty for Information and Communication,Germany.
  • [8] Saavedra. J., Vilches-Blzquez, L. M., Boada, A. 2014. Cadastral Data Integration Through Linked Data. pp. 81-85. Huerta, J., Schade, S., Granell, C., eds. 2014. Connecting A Digital Europe Through Location and Place. AGILE Digital Editions, Spain, p. 343.
  • [9] Missier, G. A., 2015. Towards a web application for viewing spatial linked open data ofRotterdam, Delft University of Technology, Architecture and The Built Environment Faculty, Master Thesis, p. 114, Netherlands.
  • [10] Diaz, A. A., Vilches-Blazquez, L.M., 2014. Cadastral Linked Data According to INSPIRE. INSPIRE Conference, 16-20 June, Aalborg.
  • [11] Shaon, A., Woolf, A., Crompton S., Boczek, R., Rogerds, W., Jackson, M., 2011. An OpenSource Linked Data Framework for Publishing Environmental Data under the UKLocation Strategy. The 10th International Semantic Web Conference, 23-27 October,Bonn, 62-74.
  • [12] Heath, T., Bizer, C., 2011. Linked Data Evolving the Web into a Global Data Space. First Edition, Morgan & Claypool, p. 122.