Erciyes Üniversitesi merkez yerleşkesi için geri dönüşebilir katı atık envanteri

Kentlerde üretilen katıatıkların türünde ve miktarında nüfus artışıve teknolojik gelışmelere paralel olarak son yıllarda büyük bir artışolmu ştur. Katıatıklarıniçerisinde gerıdönü şebilir atıklar önemlıbir yere sahiptir. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesıörne ğinde üniversite yerle şkelerinde üretilen gerıdönü şebilir katıatıkların karakterizasyonu amaçlanmaktadır. Ara ştırma Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi’nde 2010-2011 akademik yılıiçerisinde (Ekim 2010 – Mayıs 2011) yürütülmü ştür. Her ay bir hafta boyunca fakültede üretilen toplam katıatık ve toplam gerıdönü şebilir katıatık miktarlarıölçülmü ştür. Bu değerler kullanılarak bütün yerle şkeiçin atık türleri ve miktarlarıtahmin edilmıştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi’nde Ekim 2010 – Mayıs 2011 döneminde bir haftada ortalama 491 kg katıatık üretilmıştir. Bu atıkların yakla şık %73’ü gerıdönü şebilir atıklardır. Gerıdönü şebilir atıklariçerisinde cam %47, ka ğıt-karton %31, plastik %13 ve metal %9’luk paya sahiptir. Erciyes Üniversitesıiçin akademik yıl boyunca üretilen toplam atık miktarının en az 116 ton ve gerıdönü şebilir katıatık miktarınınise en az 84 ton olduğu tahmin edilmıştir.

Recyclable solid waste inventory for Erciyes University Central Campus

Due to rapid population growth and technological developments, there has been a significant increase in magnitude and type of solid wastes generated in cities in recent years. Recyclable wastes constitute an important part of solid w astes. In this study, we aim to characterize the recyclable solid wastes generated at university campuses by analyzing the wastes generated at Erciyes University. The study was conducted at the Faculty of Engineering at Erciyes University during the 2010-2011 academic year (October 2010 – May 2011). In each month, the amounts of total wastes and recyclable solid wastes were measured daily for a week. The results showed that during the October 2010 – May 2011 period, 491 kg solid wastes were produced per week at the Faculty of Engineering. 73% of these wastes were recyclable wastes. Of recyclable solid wastes, 47% of solid wastes was glass, 31% was paper, 13% was plastic and 9% was metal. Total amount of solid wastes and recyclable solid wastes generated at Erciyes University was predicted to be at least 116 tons and 86 tons, respectively.

___

  • Sheikhkanloymilan, L., Evsel Kökenli Katı Atıkların İçinde Bulunan Yeniden Değerlendirilebilir Maddelerin Geri Kazanımı ve Ankara İli için Bir Değerlendirme, Gazi Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Çevre Bilimleri; Yüksek Lisans Tezi, 2006.
  • Katı Atıkların Kontrolü Yönetmenliği, 2006. http://www.atikyonetimi.cevreorman.gov.tr/ yönetmelikler.htm
  • Karpuzcu, M., Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü, Kubbealtı Yayınları, İstanbul, 2009.
  • Siber Uluatam, S. ve Yurteri C., Ankara Katı Atıklarının Etkin Biçimde Toplanması, Taşınması, Değerlendirilmesi ve Zararsız Hale Getirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Proje Raporu, Proje No: ÇAG- 40, 1983.
  • Akın, T., 1995. ODTÜ’de Geri Kazanım Projesi, www.gerikazanım.metu.edu.tr (29.11.2000)
  • Banar, M. ve Özkan, A., Kampus Katı Atıklarının Karakterizasyonu ve Geri kazanımı: Anadolu Üniversitesi Örneği, Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(2), 225- 234, 2005.
  • Koçer (Nacar), N., Arslanoğlu Işık, H., Öğrenci Yurdu Katı Atıklarının Geri Kazanımını Ekonomik Açıdan Araştırılması, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2(3), 373-380, 2005.