ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN BİR CİHAZIN ETKİLİ EKONOMİK FAKTÖRLER İLE YATIRIM ANALİZİ

Sürekli değişen ve risk içeren üretim ortamında alınacak yatırım kararlarının doğru olarak değerlendirilebilmesi için, bu çalışmaların bilimsel araştırmalar ve analizler ışığında yönlendirilmesi gerekmektedir. Uygun finansal teknikler kullanılarak alınmayan bir yatırım kararı; zaman, itibar ve para kaybına neden olmaktadır. Bu çalışma, elektronik cihazlar üreten bir firmada endüstriyel buzdolapları ve benzeri soğutucularda enerji tasarrufu sağlayan yeni bir ürünün üretimi için yapılmıştır. Ürün testleri anlık ve uzun süreli olarak yapılmış ve bunun sonucunda cihazın verimliliğine bağlı olarak cihazın üretilebilir olduğu tespit edilmiştir. Verimlilik analizi için anlık test değerleri elde edilmiştir. Cihazın takılı olduğu durumda ortalama %20 oranında daha az aktif enerji tüketimi gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, bu ürünün imal edilebilmesi için gerekli finansal analizler ve yatırım ile ilgili fizibilite çalışması yapılmıştır. Çalışmada, yatırım kararı konusunda fikir verebilmesi için Westinghouse performans derecelendirme yöntemi, net bugünkü değer yöntemi ve başabaş noktası analizinden faydalanılmıştır.

INVESTMENT ANALYSIS OF AN ENERGY SAVER DEVICE WITH EFFECTIVE ECONOMICAL FACTORS

To properly assess the investment decisions in the variable and risky manufacturing environment, these studies have to be improved with the help of scientific researches and analyses. An investment decision without using correct financial techniques may result loss of time, reputation and money. This study was improved for a new energy saver product used in industrial refrigerators and similar coolers in an organization which manufacture electronic devices. Product analyses has been made instantly and continuously and as a result the manufacturable of this device was established according to efficiency of device. Instant test values were obtained for efficiency analyses. Average of 20% less active energy consumption was observed with this device. In this study, the financial analyses which are required to manufacture this device and the feasibility study about the investment have been made. Westinghouse performance rating system, net present value method and break-even point analysis have been used to take opinion about the investment decision.

___

  • 1. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü APK Dairesi Başkanlığı Türkiye Elektrik Enerjisi 5 Yıllık Üretim Kapasite Projeksiyonu 2013–2017. 2006. http://www.teias.gov.tr/KAPASITEPROJEKSIYONU2013.pdf, son erişim tarihi: 1 Aralık 2014.
  • 2. “Enerjide Tutumluluk ve Verimlilik Nasıl Olur?,” http://www.teias.gov.tr/ebulten/makaleler/2012/enerji%20verimlili%C4%9Fi%20serpil%20t%C3%BCrkmen/enerji.html, son erişim tarihi: 1 Aralık 2014.
  • 3. Özeler-Kanan, N. 2013. “Binalarda Enerji Verimliliği Konusunda Kamu Projeleri-Binalarda Enerji Performansı Belirlenmesi; 100 Kamu Projesi Örneği,” 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 17-20 Nisan 2013, MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi, İzmir.
  • 4. İlter, E. 2001. Yatırım Projelerinin Hazırlanması, Değerlendirilmesi ve İzlenmesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
  • 5. Özel, H. A. 2012. “Ekonomik Büyümenin Teorik Temelleri,” Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sayı 2 (1), s. 63-72.
  • 6. Kula, V., Erkan, M. 2001. “Yatırım Proje Hazırlanmasında Gerçekleştirdikleri Finansal Etüdler Açısından KOBİ ve Büyük İşletmelerin Karşılaştırılması,” Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, sayı 2 (1), s. 145-160.
  • 7. Sarıaslan, H. 1990. Yatırım Projelerinin Hazırlanması ve Değerlendirilmesi, Planlama-Analiz- Fizibilite, Turhan Kitapevi, Ankara.
  • 8. Yılmaz, Z. 1993. Yatırım Projeleri Analizi ve Yönetimi, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Yayınları, Bursa.
  • 9. Lehto, M. R., Buck, J. R. 2008. Introduction to Human Factors and Ergonomics for Engineers, Taylor & Francis Group, Newyork.
  • 10. Bircan, H., İskender, G. 2005. “İş Ölçümü Tekniklerinden Zaman Etüdü Üzerine Bir Uygulama,” Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, sayı 6 (2), s. 199-219.
  • 11. Kanawaty, G. 2014. İş Etüdü, Çev. Z. Akal, Milli Produktivite Merkezi Yayınları, Ankara.
  • 12. Suwittayaruk, P., Lockhart, T. E., Goubergen, D. V. 2011. “A Tool to Visualize Response Selection and Execution on Pace Rating,” 9th International Industrial Simulation Conference, 6-8 June 2011, Venice, Italy, p. 26-30.
  • 13. Tanyaş, M. 2000. Endüstri Mühendisliğine Giriş, Cilt 1, İrfan Yayıncılık, İstanbul.
  • 14. Mazhin, E. 1987. “Micros in Accounting,” Journal of Accountancy, vol. 5 (16), p. 14-31.
  • 15. Bayar, D., Aydın, N. 1994. İşletmelerde Finansal Yönetim, II. Baskı, Eteni A.Ş., Eskişehir.
  • 16. Yükçü, S. 2007. Yönetim Açısından Maliyet Muhasebesi, Birleşik Matbaacılık, İzmir.
  • 17. Ocak, S., Gider, Ö., Top, M., Akar, Ç. 2004. “Muğla Devlet Hastanesi Tomografi Ünitesi Maliyet-Hacim-Kar Analizi,” Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, sayı 7 (1), s. 3-38.