ÇEVRE POLİTİKALARININ UYGULANMASINDA YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ

Çevre sorunlarının önlenmesi ve çevre kalitesinin iyileştirilmesi sorumlulukları bulunan yerel yönetimlerde bulunması gereken belirli özellikler vardır. Öncelikle yerel yönetimler,“demokratik”, “saydam”, ve “özerk” bir yapıya sahip olmalıdır. Yerel yönetimler, hizmet ettikleri yerin sosyal ve çevresel özelliklerine uygun bir çevre politikası geliştirmeli ve belirlenen çevre politikasını hayata geçirmelidir. Bunu yapabilmek için, özerk bir yapıya sahip olmalıdır. Toplumun ve çevrenin yerel özelliklerini dikkate alınarak geliştirilen çevre politikasını, merkezi yönetimin olumsuz müdahalesi olmaksızın hayata geçirebilmek için “özerk” bir yönetim yapısına sahip olmalıdır. Çevre sorunları, insanların yaşamla ilgili müdahalelerinden kaynaklanmaktadır. Yerel yönetimlerin varoluş nedenleri, insan yaşamı ve insan yaşamının kalitesinin iyileştirilmesiyle ilgilidir. Bu yüzden yerel yönetimler dışarıdan bırakılarak çevrenin korunması ve geliştirilmesi olanaklı değildir. Çevre sorunlarının başlıca nedeni olan insan müdahalelerinin büyük bir çoğunluğu, belediyelerin yetki sınırları içinde, ya belediyelerin izni ve denetimi altında ya da doğrudan doğruya belediyelerce gerçekleştirilmektedir. Çalışmada, çevre ve çevre yönetim sistemi hakkında temel açıklamalar yapıldıktan sonra yerel yönetimlerin bu alandaki görev ve sorumluluklarına yer verilmektedir.

___

  • Çetin, F. G. (2012), “Türkiye’de Çevre Politikalarının Yerel Yönetimler Üzerindeki Etkisi: Çankaya Belediyesi Örneği”, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ss 13-68.
  • Çiftçioğlu, H. ve Aydın, A. H. (2019), “ Türkiye’de Yerel Yönetimler ve Çevre Sorunlarının Çözümündeki Sorumlulukları, Rolleri ve Önemi”, Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 3. 1, ss 119-126.
  • Doğanay, S.(2017), “ Çevre Politikalarının Uygulanmasında Yerel Yönetimlerin Rolü: Aksaray Belediyesi Örneği”, Aksaray Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ss 6-33.
  • Erdem, N.(2015). “Çevre Sorunlarının Yerel Yönetimler Kapsamında İncelenmesi”, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Beşeri Bilimler Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 1, ss 18-30.
  • Güven, A. ve Alan, Ç. (2018), “Kentsel ve Çevresel Sorunların Çözümünde Yerel Yönetimlerin Rolü”, Uluslararası Su ve Çevre Kongresi SUÇEV (22-24 Mart 2018) Bursa.
  • Güven, A. ve Çolak, E. (2019), “ Sürdürülebilir Kalkınma Kapsamında Çevre ve Katı Atık Yönetimi”, 3. Uluslararası ÜNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu “SürdürülebilirTarım ve Çevre” 21-22-23 Haziran 2019 TOKAT.
  • Güven, A. ve Demirci, Ö. F. (2019), “ Doğal Kaynakların Devamlılığında Çevre Yönetiminin Önemi”, 3. Uluslararası ÜNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu “SürdürülebilirTarım ve Çevre” 21-22-23 Haziran 2019 TOKAT.
  • Karakuzu, S. (2010), “ Türkiye’de Çevre Politikalarının Gelişimi ve Çevre Vergilerinin Uygulanabilirliği”, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ss 63-64.
  • Keleş, R. ve Hamamcı, C. (2005), “Çevre Politikası”, 5. Baskı, Ankara, İmge Kitapevi Yayını, ss. 42- 333.
  • Kızılboğa, R. ve Batal, S.(2012), “Türkiye’de Çevre Sorunlarının Çözümünde Yerel Yönetimlerin Rolü ve Önemi”, Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 20, ss 192-199.
  • Korkutan, M. (2016), “Çevre Sorunlarının Çözümünde Yerel Yönetimler Açısından Çevre Politikalarının Değerlendirilmesi: Uşak Belediyesi Örneği”, Uşak Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ss 13-23.
  • Öztaş, C. ve Zengin, E. (2008), “Yerel Yönetimler ve Çevre”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, ss 183-187.
  • Saçlı, A. “Çevre Politikaları Çerçevesinde Merkezi İdare Yerel İdare İlişkileri 2010’dan Günümüze”
  • Şengör, A. (1995), “ Çevre Sorunları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Çevre Sorunlarına Yaklaşımları”, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ss 10-121.
  • Yapıcı, M. (2019), “ Belediyelerin Çevre Politikasına Yönelik Halkın Algısı: Karabük Örneği”, Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ss 541.
  • Zengin, E. ve Esedov, A. (2010), “Çevre Sorunlarının Yerel Özellikleri ve Üsküdar Örneği”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Sayı: 59, ss 51.
  • Zeytin, M. ve Kırlıoğlu, H. (2014), “Çevre Yönetim Sistemi ve Yerel Yönetimler”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 5, ss: 240-252.