YÜZEY SULARI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ : TOKAT İLİ ÖRNEĞİ

Çeşitli amaçlarla tatlı suya duyulan ihtiyacın giderek arttığı şu günlerde baraj, göl, gölet ve akarsular gibi yüzey sularının temel karakteristiklerinin bilinmesi onların planlı bir şekilde kullanılabilmeleri için son derece önemlidir. Coğrafi bilgi sistemi ve uzaktan algılama teknolojileri geniş alanlarda yüzey suları ile ilgili olarak konumlandırma ve güzergah belirleme çalışmalarında önemli olanaklar sunmaktadır. Yüksek çözünürlüklü uydu verileri kullanılarak yapılan bu çalışmada, Yeşilırmak, Kelkit ve Çekerek ırmaklarının Tokat ili sınırları içinden geçen kısımları ile Tokat il sınırları içinde kalan birçok baraj, göl ve göletler, LANDSAT-TM ve IRS 1C uydu görüntülerinden elde edilen 5.8 metre çözünürlüklü kompozit uydu görüntülerinden tespit edilmiştir. Ayrıca bu objelerin yakın çevreleri ile olan ilişkilerinin daha iyi kavranabilmesi maksadıyla 20 metrede bir geçirilmiş olan eşyükseklik eğrileri kullanılarak sayısal arazi modeli oluşturulmuştur. Son olarak da bu yüzey suları ile yerleşim birimleri ve ulaşım ağı arasındaki ilişkiler de uydu görüntülerinden faydalanılarak tespit edilmiştir

YÜZEY SULARI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ : TOKAT İLİ ÖRNEĞİ

-
Keywords:

-,

___

  • Aydöner C., Alparslan E., Kafarov R. “Relief Enhancement as a Visual Interperation Tool in Creation of Urban Road Network Maps Through Satellite Images”. 3rd international symposium remote sensing of urban areas, İTÜ, İstanbul, 2002.
  • Mol T. “Ormanlarda Açma ve Yerleşmelerin Su Kaynaklarına Etkileri” Su kaynaklarının korunması ve işletilmesi Sempozyumu, İSKİ, İstanbul, 1997.
  • Örmeci C., Uzaktan Algılama, Cilt I, İTÜ, İstanbul, 1987.
  • Susam T., Çakar S.,. The Touristic Map of Tokat Province, International Semposium on Geographic Information Systems, 23-26 September, İstanbul, Turkey, 2002.
  • Yerebakan M., Türkiye’de İçme Suyu Sektörü, Sorunları ve çözüm önerileri, İstanbul Ticaret Odası, Yayın no:56, İstanbul, 1999.