SİYASİ LİDER İMAJINA ETKİ AÇISINDAN FOTOĞRAFIN ROLÜ: 2017 HALKOYLAMASI ÖRNEĞİNDE LİDERLERİN SOSYAL MEDYA FOTOĞRAFLARI

Günümüzde görsel faktörlerin siyasi lider imajına olan etkisi üzerine çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Sosyal medyanın son siyasal kampanyalarda liderler tarafından daha çok kullanıldığı ve özellikle görsel içerikli paylaşımların tercih edildiği bilinmektedir. Bu bağlamda siyasi liderler seçmenin zihninde olumlu imajlar edinmek için sosyal medya hesaplarında fotoğraf paylaşmaya ayrı bir önem vermektedir. Böylece liderlerin seçmeniyle fotoğraf üzerinden bir iletişim dili kurmaya çalıştığı ifade edilebilir. Fotoğraflarda sunulan liderlerin kıyafet tercihleri, beden dilleri gibi birçok görsel özellikleri zaman zaman medyada gündem oluşturabilmekte ve bunlar seçmenlerin algılarına etki edebilmektedir. Görünürlüğe katkı sağlayan sosyal medya araçları sayesinde, liderler mesajlarını kolayca ve hızlıca paylaşabilmekte ve kamusu da onları yakından tanıyabilmektedir. Bu çalışmada fotoğrafın liderlerin imajı üzerindeki rolü göstergebilimsel olarak araştırılmıştır. Bu amaçla 16 Şubat 2017- 15 Nisan 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin sosyal medya hesaplarında paylaşılan fotoğrafları analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucu olarak; liderlerin imajları genelde eşitlikçi, tarafsız, güçlü, dürüst, samimi, sevgi dolu ve geleneksel olarak belirlenmiştir

___

  • Barthes, Roland (2014). Çağdaş Söylenler. (Tahsin Yücel, Çev.). Metis Yayınları: İstanbul.
  • Barthes, Roland (2016). Camera Lucida Fotoğraf üzerine Düşünceler. (Reha Akçakaya, Çev.). İstanbul: Altıkırkbeş Yayın.
  • Bate, David (2013). Fotoğraf Anahtar Kavramlar. (Bahar Şimşek, Çev.). De Ki Basım Yayım: Ankara.
  • Beeson, Mark (2014). Our leaders’ image on the world stage matters. https://www.academia.edu/7366176/Our_leaders_image_on_the_world_stage_matters linkten alınmıştır. Erişim Tarihi: 17.05.2018.
  • Benjamin, Walter (2014). Fotoğrafinin Küçük Tarihi. İstanbul: Altıkırkbeş Yayın.
  • Berger, John (2017). Bir Fotoğrafı Anlamak. (Çeviren: Beril Eyüboğlu), İstanbul: Metis Yayıncılık.
  • Clarke, Graham (2017). Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Fotoğraf. (Maide Meltem Aydıner, Çev.). Hayalperest Yayınevi: İstanbul.
  • Çizgen, Gültekin (2009). Fotoğrafın Kalın Sesi Fotoğraf ve Sanat Üzerine Yazılar. Fototrek Yayınları: İstanbul.
  • Ertan, Güler ve Sansarcı, Emin (2017).Görsel Sanatlarda Anlam ve Algı. İstanbul: Alternatif Yayıncılık.
  • Güllüpunar, Hasan (2016). Siyasal Lidere Duyulan Güvenin Liderin İmajı Üzerindeki Etkisi: 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimleri Bağlamında Gerçekleştirilen Bir Araştırma, Şükrü Balcı (ed), 7 Haziran’dan 1 Kasım’a Türkiye’de Siyasal İletişim Uygulamaları, Konya: Literatürk Academia.
  • Günay, V. Doğan (2012). Görsel Göstergebilim ve İmgenin Anlamlandırılması, V. Doğan Günay ve F. Alev Parsa (ed), Görsel Göstergebilim İmgenin Anlamlandırılması, İstanbul: Es Yayınları.
  • Gürbüz, Sait ve Şahin, Faruk (2016). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık:Ankara.
  • Gürbüz, Salih ve Aydın, Bayram Oğuz ( 2017). Siyasal Kampanyalarda İletişim Aracı Olarak Sosyal Medya: 2017 Anayasa Değişikliği Halkoylamasında Siyasi Liderlerin Instagram Kullanımları. S. Koç Akgül ve B. Küçüksaraç (Ed.), II. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Araştırmaları Kongresi Bildiriler Kitabı içinde (s. 533-547). İstanbul: İstanbul Ayvansaray Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi.
  • Hoffman,Karen S. (2011). Visual Persuasion in George W. Bush's Presidency: Cowboy Imagery in Public Discourse, Congress & the Presidency, 38,3, 322-343, DOI: 10.1080/07343469.2011.602039.
  • Karadimitriou, A., & Veneti, A. (2016). Political Selfies: Image Events in the New Media Field. The Digital Transformation of the Public Sphere, 321–340. https://doi.org/10.1057/978-1-137-50456-2_16.
  • Karakoç, Enderhan, & Taydaş, Onur (2016). Aday İmajı Oluşumunda Lider Fotoğraflarının Önemi: “7 Haziran 2015 Genel Seçimleri”, Şükrü Balcı (ed.), 7 Haziran’dan 1 Kasım’a Türkiye’de Siyasal İletişim Uygulamaları, 243-280., Konya: Literatürk Academia. Sontag, Susan (1975). “An Interview with Susan Sontag”, http://bostonreview.net/susan-sontag-interview-geoffrey-movius. Erişim Tarihi:03.07.2018.
  • Yazıcı, İsmet (1997). Kitle İletişiminde İmaj Kuramsal Bir Yaklaşım. İstanbul: Bilim Yayınları.
  • Sontag, Susan (2010). Fotoğraf Üzerine. (Osman Akınhay, Çev.). Agora Kitaplığı: İstanbul.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

REDUCTION OF LEAN IN THE HEALTH AND LEAN APPLICATION IN THE EMERGENCY OF X HOSPITAL

Menekşe KILIÇARSLAN

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ İLE MÜŞTERİ SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN YAPISAL EŞİTLİK MODELİ İLE İNCELENMESİ: OTOMOBİL KULLANICILARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Ahmet UYAR

TÜRKİYE’DE ZİHİNSEL ENGELLİ ÖĞRENCİLERE HİZMET VEREN ÖZEL EĞİTİM OKULLARI, MÜZİK ÖĞRETMENLERİ ve MÜZİK SINIFLARININ DURUMUNUN İNCELENMESİ

Eylem DAYI, Ferda GÜRKAN ÖZTÜRK

LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN ERASMUS ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ PROGRAMI’NA İLİŞKİN FARKINDALIKLARI VE TUTUMLARI

Selin ÇENBERCİ, Engin ÇENBERCİ, Aslıhan SABAN

BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ETİK İKLİM ALGISI

Aysun TÜRE YILMAZ, Aytolan YILDIRIM

OKUL MÜDÜRLERİNİN ÖĞRETMEN PERFORMANS DEĞERLENDİRME YETERLİLİKLERİNİN OKUL MÜDÜRLERİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Serdar BOZAN, Abdurrahman EKİNCİ

DUYGUSAL ZEKÂ VE MOTİVASYON ARASINDAKİ İLİŞKİ: TURİZM PROGRAMI ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Mithat TURHAN, Burçin Cevdet ÇETİNSÖZ

SİVAS İLİNDE ÖĞRENİM GÖREN YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN OKUL İKLİMİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Soner DOĞAN, Çetin ÖZDEMİR

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FEN BİLİMLERİ DERSİNDE KENDİ KENDİNE ÖĞRENME BECERİLERİNİN YORDANMASINDA KAYGININ ROLÜ

Mustafa KAHYAOGLU, Mehmet İkbal YETİŞİR, Fırat Kıyas BİREL

BABILDAMA DÖNEMİNDE OKUMA TAKLİDİ

Ahmet TARCAN