SINIF ÖĞRETMENLERİNİN DERS KİTAPLARI VE ÖĞRETİM MATERYALLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

Eğitim-öğretim sürecinin verimli ve etkili yürütülmesinde ders kitapları ve öğretim materyallerinin önemi büyüktür. Öğretim materyalleri ve ders kitapları daha planlı, etkili ve verimli bir öğretim sürecinin yürütülmesi ve öğrenmede kalıcılığın sağlanması açısından önemli role sahiptir. Bu çalışmada öğretmenlerin öğretim sürecinde kullandıkları ders kitapları ve öğretim materyallerine yönelik görüşleri ve yaşadıkları sorunları ortaya çıkaramak ve buna dayalı olarak çözüm önerilerini geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırma, Elazığ il merkezinde görev yapan toplam 134 sınıf öğretmeni üzerinde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, sınıf öğretmenlerinin öğrenci çalışma ve ders kitaplarını anlaşılması ve kullanımı kolay görmeleriyle birlikte, yer alan etkinlikleri uygulamada zaman problemi yaşadıkları belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerine göre yeni programla birlikte dersler çocuklar için daha eğlenceli ve zevkli geçmekte olup, öğretim sürecinde öğrenciler daha aktif bir role bürünmüştür. Erkek öğretmenlerin, kadın öğretmenlere göre teknolojik araç-gereçlerin özellikleri ve kullanımı konusunda daha çok yeterli bilgiye sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca sınıf mevcutları kalabalık olan sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenleri, sınıf mevcudu daha az olan öğretmenlere göre öğretim sürecinde ders kitapları ve öğretim materyalleri kullanımında daha çok zorlandıkları sonucuna da ulaşılmıştır. Anahtar sözcükler: Ders kitapları, öğretim materyalleri.

THOUGHTS OF PRIMARY SCHOOL TEACHERS ON COURSE BOOKS AND TEACHING MATERIALS

Course books and teaching materials have huge importance in carrying out the education process more efficiently and effectively. Teaching materials and course boks have important roles in providing the permanent learning. In this study, it is aimed to define the thoughts of primary school teachers on course books and teaching materials and their problems and according to this to develop solution offers. Research was carried out on 134 primary school teachers teaching in Elazığ province. As a result, together with their finding the course boks and student work boks are easy to understand and use, it was determined that they have time problem in applying the activities. According to primary school teachers, courses are more enjoyable for the students and students have more active roles with the new program. Male teachers are determined to have more sufficient knowledge about using technological devices than female teahers. Besides, teachers teaching in crowded classes were determined to have more difficulty in using course books and teaching materials during teaching process than teachers teaching in less crowded classes. Keywords: Course books, teaching materials.
Keywords:

-,

___

  • Akkoyunlu, Buket., Altun, Arif ve Soylu, Y. Meryem (2008). Öğretim Tasarımı. Ankara: Maya Akademi.
  • Akyol, Hayati (2008) Ders Kitaplarındaki Metin Yapıları ve Öğretim Açısından Analizleri. VII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Alkan, Cevat , Deryakulu, Deniz ve Şimşek, Nurettin (1995). Eğitim Teknolojisine Giriş. Ankara: Önder Matbaacılık.
  • Alkan, Cevat (1998) Eğitim Teknolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Baştürk, Ramazan ve Işıkoğlu, Nesrin (2007) İlköğretim Öğretmenlerinin Bilgisayar Programları ve İnterneti Eğitimde Kullanma Yeterlilikleri ve Amaçları. VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Bedir, Gülay ve Demir, Semra (2006) İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarının “İçerik, Dil ve Anlatım, Değerlendirme”, Ölçütleri Bakımından İncelenmesi. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi Bildiri Kitabı 2. Cilt. Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Boyacı, Adnan (2007) Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı Temelli Sınıf Yönetimine İlişkin Öğretmen Görüşleri. VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Çelik, Levent (2009). “Öğretim Materyallerinin Hazırlanması ve Seçimi” bölüm yazarı. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Editörler: Özcan Demirel ve Eralp Altun. Ankara: Pegem Akademi.
  • Doğan, Yadigar (1998). İlköğretim 4. Ve 5. Sınıflardaki Sosyal Bilgiler Dersleri İçin Gerekli Görsel ve İşitsel Materyal Üzerine Bir Araştırma. (Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bursa, ss.1-165.
  • Doğan, Yasin (2006) :Yapısalcı Öğrenme Modeli İle Tarihsel Birincil Kaynakların İlişkisi ve Bu İlişkinin İlköğretim 4-5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında Kullanım Düzeyi. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi Bildiri Kitabı 1. Cilt. Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Doğdu, Süleyman ve Aslan, Zülfikar (1993). Eğitim Teknolojisi Uygulamaları ve Eğitim Araç- Gereçleri. Ankara: Tekışık Ofset.
  • Duban, Nil (2008) İlköğretim 4. Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Kitabı ve Öğrenci Çalışma Kitabının Yapılandırmacı Kuram Işığında Değerlendirilmesi. VII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Düzgün, Bahattin (2000). “Fizik Konularının Kavratılmasında Görsel Öğretim Materyallerinin Önemi”, Milli Eğitim. Sayı: 148, 7-8
  • Kale, Mustafa (2006) İlköğretim Bölümü Öğretim Elemanlarının, Öğretim Teknolojileri ve Materyallerini Kullanma Becerilerinin Öğrenci görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi Bildiri Kitabı 2. Cilt. Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Şahin, Y. Tuğba (2001). “İlköğretim Üçüncü Sınıf Hayat Bilgisi Dersinde Çoklu Zeka Kuramı Etkinlikleri ve Çoklu Materyal Kullanmanın Öğrenciler Üzerindeki Çeşitli Etkileri”, Çağdaş Eğitim. 26 (276), 23-30.
  • Sezer, Sinem., Yıldırım, Fatime., Mat, Mehri., Yıldız, Esra ve Çalışır, Emel (2008). İlköğretim 4. Sınıf Matematik Ders Kitabı İncelemesi. VII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Tekşan, Keziban ve Özden, Mehtap (2008) Türkçe Ders Kitapları Üzerine Bir Değerlendirme. VII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Turan, Mehmet (2002) İlköğretim Okullarının Eğitim-Öğretim Ortamlarındaki Materyal İhtiyacının Belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Elazığ.
  • Uşun, Salih (2007) Türkiye’de Yeni Uygulamaya Konulan (1-5. Sınıflar) İlköğretim Prorgramlarının Değerlendirilmesi. VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Yalın, İ., Halil (2003) Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayınları.