SERBEST BÖLGELER VE DIS TİCARET İLİSKİSİ: GAZİANTEP SERBEST BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Serbest bolge, ülke icerisinde bulunduğu halde dıs ticaret, vergi ve gumruk mevzuatının dısında bırakıldığı bolgeler olarak tanımlanabilir. Vergilerden ve kısıtlamalardan arındırılmıs bu bolgeler uluslararası ticaretin gelismesinde potansiyel bir oneme sahiptirler. Bu calısmada, Turkiye’deki serbest bolgelerin ithalat ve ihracat performansları ve dış ticaret icerisindeki yeri ve onemi değerlendirilmistir. Ayrıca, Gaziantep Serbest Bolgesi’nin dış ticaret performansı yıllara gore değrlendirilmis ve diğr serbest bolgeler icerisindeki konumuna dikkat cekilmistir. Gaziantep Serbest Bolgesi ticaret hacminin diğer serbest bolgelerden geri kaldığı vurgulanmıştır.Ulkeler arası gumruk duvarlarının dışında yer alan serbest bolgelerin, uluslararası ticarete olumlu yönde katkılar yaptığı sonucuna ulaşılmış ve Turkiye’nin toplam dış ticaretinde daha etkin bir konuma gelmesinin gerekliliği belirtilmistir.Anahtar Kelimeler: Serbest Bolge, Uluslararası Ticaret, Gaziantep Serbest Bolgesi, Gumruk Uygulamaları, İthalat, İhracat

-

Free zones can be defined as areas any economic activities without the intervention of the customs authorities. These areas which are without any restriction have a significant potential on developing international trade. The significance and international trade performances of free trade zones in Turkey are examined in this study. Besides, international trade performance of Gaziantep Free Zone is evaluated by years and the importance of Gaziantep Free Zone in all other free zones, is pointed out. It is emphasized that Gaziantep Free Zone fall behind in other free zones in Turkey. In conclusion, Free zones as a place without borders favorably contribute to international trade and it is needed that free zones should be more effective in Turkish foreign trade.

___

  • Akal, M. (2002).Serbest Bölgelerin Makroekonomik Etkileri. Ekev Akademik Dergisi, 6(12), 51-67 Atik, H.A. (1998). Serbest Bölge ve Türkiye’de Serbest Bölgeler. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş Araştırma Müdürlüğü, Ankara.
  • Bağrıaçık, A. (1999). Belgelerle Uygulamalı Serbest Bölgeler.İstanbul. Bilim Teknik Yayınevi.
  • Erdoğan, E. veEner, M. (2005). Küresel Pazarların Ekonomik Üsleri: Serbest Bölgeler. Ankara. NobelYayınları.
  • Gümüş,E. (2007).Serbest Bölgelerde Vergi Uygulamalarının Değerlendirilmesi. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21(1), 50-51.
  • Hava, T.H. (1999). Serbest Bölgeler ve Ege Serbest Bölgesi: Bir Durum Değerlendirmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 14(1), 113-124.
  • Işık İ. veÇabuk M. (2007). Vergi Muhasebe ve Dış Ticaret Uygulamaları Açısından Serbest Bölgeler. Ankara.Maliye ve Hukuk Yayınları.
  • Karaduman, N. veYıldız, Z. (2002).Serbest Bölge Uygulamalarının Dış Ticarete ve Yabancı Sermayeye Katkıları. Süleyman Demirel Üniversitesi, İ.İ.B.F Dergisi, 7(1), 133-152.
  • Kutlu, E. (2008). İthalat ve İhracat Uygulamaları. Eskişehir.Açıköğretim Yayınları.
  • Paksoy S. veGüllü M. (2011). Serbest Bölgeler Üzerine Bir Araştırma: Gaziantep Örneği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(35), 113-133.
  • T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. (2013). Gaziantep Serbest Bölgesi Aralık 2013 Raporu, http://www.freezone-antep.gov.tr/Content.aspx?ID=108 (Erişim Tarihi: 28.01.2014)
  • T.C Ekonomi Bakanlığı. (2013). Serbest Bölge İstatistikleri, http://www.ekonomi.gov.tr (Erişim Tarihi: 07.12.2013)
  • Tümenbatur, A. (2012). Serbest Bölgeler Ve Türkiye Ekonomisine Katkıları Üzerine Bir Değerlendirme. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(3), 339-356.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) (2013).Dış Ticaret İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr