ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN STATÜSÜNÜ ETKİLEYEN UNSURLARIN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ TEMELİNDE İNCELENMESİ

Örgüt ortamlarında insanın performansı ve psikolojisi üzerinde duran ‘psikolojik sermaye’ çalışanların tutum ve davranışları üzerinde etkilidir. Okul ortamlarında bireyin mutluluk arayışı ile örgüt amaçlarının bütünleştirilmesi ise performans artışında etkilidir. Dolayısıyla eğitim kurumlarında öğretmenleri başarıya götürecek, mutlu edecek yönlerin takdir edilip desteklenmesi durumunda verimlilik artışının sağlanacağı düşünülmektedir. Öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algısı ile okul mutluluğu arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan bu araştırma nicel yöntemli olup ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın örneklemini Gaziantep Nizip ilçesinde kamu okullarında görev yapan 312 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarında; öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algılarının çok yüksek olduğu, okul mutluluğunun yüksek olduğu; aralarında yüksek düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişkinin olduğu; psikolojik sermaye algısının okul mutluluğunu pozitif yönde anlamlı yordadığı ve %46 açıkladığı görülmüştür.

___

  • Bulut, A. (2015). Ortaöğretim öğretmenlerinin örgütsel mutluluk algılarının incelenmesi: Bir norm çalışması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep.
  • Çetin, F., & Fıkırkoca, A. (2010). Rol Ötesi Olumlu Davranışlar Kişisel ve Tutumsal Faktörlerle Öngörülebilir Mi?. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65(04), 41-66.
  • Goldsmith, A. H., Darity, W., Veum, J. R.. (1998). Race, Cognitive Skills, Psychological Capital and Wages. Review of Black Political Economy, 26(2), 13-22.
  • Karaköse, T., & Kocabaş, İ. (2006). Özel Ve Devlet Okullarinda Öğretmenlerin Beklentilerinin Iş Doyumu ve Motivasyon Üzerine Etkileri. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 2(1), 3-14.
  • Karasar, N. (2007). Bilimsel araştırma yöntemleri (17. baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Keleş, H. N. (2011). Pozitif Psikolojik Sermaye: Tanımı, Bileşenleri ve Örgüt Yönetimine Etkileri. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 343-350.
  • Luthans, F., ve Youssef C. M. (2004). Human, Social, and Now Positive Psychological Capital Management: Investing in People for Competitive Advantage. Organizational Dynamics, 33, 143–160.
  • Seligman, M. E., & Csikszentmihalyi, M. (2014). Positive psychology: An introduction. In Flow and the foundations of positive psychology (pp. 279-298). Springer, Dordrecht.
  • Tösten, R., & Özğan, H. (2014). Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması. Ekev Akademi Dergisi, 59(59), 429-442.