MİLLİ EĞİTİM KARARLARINDA SENDİKAL ETKİLER: MEMNUNİYET VE KAYGILAR

Bu araştırmanın amacı Türkiye’de Milli Eğitime dair alınan kararlarda eğitim sendikalarının etkilerini incelemektir. Araştırma betimsel tarama modelinde nitel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu ölçüt örnekleme yoluyla belirlenen Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen olmak üzere en fazla üyeye sahip üç eğitim sendikası ve sendika üyesi olmayan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde betimsel analizden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığının yönetsel kararlarında sendikaların etkili olduğunu ifade etmiş ve en sık yönetici atamalarında sendikal etkiye değinmişlerdir. Sendikaların Milli Eğitim kararlarını etkilemesini değerlendiren öğretmenlerin 11’i sendikal etkiyi öğretmene destek olması ve pozitif rollerinden dolayı doğru bulmuş, 9 öğretmen ise adaletsizlik, ihtilafa sebep olma ve siyasal etkiler altında kalınmasından dolayı doğru bulmamışlardır. Milli Eğitimin eğitsel kararlarında sendika etkisinin memnuniyet verici yanlarının olup olmadığı sorulan öğretmenlerin yarıya yakını sendikaların bir işe yaramadığından dolayı memnuniyet verici bir tarafının olmadığını belirtirken memnuniyet verici yanlarına değinen öğretmenlerin en çok üzerinde durduğu konu öğretmen haklarını savunmalarıdır. Sendikal etkinin rahatsız edici yönlerine değinen öğretmenlerin en sık bahsettiği konu sendikaların adaletsizlik, kayırma ve ayrıştırmaya sebep olmalarıdır.

UNION EFFECTS ON NATIONAL EDUCATION DECISIONS: SATISFACTION AND CONCERNS

___

  • Aksoy, B. ve Günbayı, İ. (2016). .Eğitim-Sen Üyesi Öğretmenlerin Sendikalarından Beklentilerine İlişkin Görüşleri. Eğitim. Bilim, Toplum Dergisi, 14(54), 8-24. Akyüz, Y. (2007). Doğuşunun yüzüncü yılında Türkiye’de öğretmen örgütlenmesinin ilk on yılına bakışlar (1908 - 1918). Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, 22, 1- 50.
  • Berkant, H. G., & Gül, M. (2017). Sendika Üyesi Öğretmenlerin Sendikalara Yönelik Algıları ve Sendikalardan Beklentileri. Itobiad: Journal of the Human & Social Science Researches, 6(1).
  • Cerev, G. (2013). Geçmişten günümüze öğretmenlerin sendikal örgütlenme mücadelesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2), 203-216
  • Creswell JW. (2003). Educational Research: Planning, Conducting, and Evaluating Quantitative and Qualitative Approaches to Research. Upper Saddle River, NJ: Merrill/Pearson Education
  • Eraslan, L. (2012). Türkiye’de eğitim sendikacılığının tarihsel perspektifi ve günümüz eğitim sendikacılığının değerlendirilmesi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Bahar (28), 1-15.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

POST-TRUTH ÇAĞINDA GERÇEKLİĞİN SOSYAL İNŞASINA SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ

Nuriye ÇELİK

X VE Y KUŞAĞI OKUL MÜDÜRLERİN İLETİŞİM BECERİLERİNİN ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL SOSYALLEŞME DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Ahmet SAYLIK, Serdar HAZAR

BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HİZMETKÂR LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ALGILARI; GİRESUN BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

Mehmet Ozan CİNEL, Güven KARAMAN

ALGILANAN ÖRGÜTSEL ADALETİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK, ÖRGÜTSEL SİNİZM VE İŞ TATMİNİ ÜZERİNE ETKİSİ: TRB1 BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Ahmet USLU, Abdülvahap BAYDAŞ

COVID-19 İLE GERÇEKLEŞEN TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI VE EĞİLİMLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Volkan TEMİZKAN, Ebru Özlem GÜVEN, Aydın YILMAZER, Cumhur ANDSOY

THE TENDENCY OF SHIPPING COMPANIES TRANSITION FROM FAMILY BUSINESS TO CORPORATE GOVERNANCE IN THE NEXT 20 YEARS

Burcu GÜLLAPOĞLU, Oktay ÇETİN

AKADEMİK VE SOSYAL DUYGUSAL OKULA HAZIR BULUNUŞLUK İLE ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Gülden UYANIK, Dilan BAYINDIR, Şeyma DEĞİRMENCİ

OSMANLI DEVLETİ’NDE NÜFUS SAYIMLARINA BİR ÖRNEK: MALATYA’YA TABİ CAMİ-İ KEBİR MAHALLESİNİN DEMOGRAFİK VE SOSYAL YAPISI (1842-1843)

Kazım KARTAL

ÖĞRETİM ELEMANLARININ SINIF YÖNETİM MODELLERİNE İLİŞKİN ÖĞRENCİ ALGISI ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİK GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Celal Teyyar UĞURLU, Ebru BOZPOLAT, Gonca USTA, Ahmet Salih ŞİMŞEK

THE EFFECT OF AUTHENTIC LEADERSHIP ON JOB STRESS

Murat SAĞBAŞ, Cem KARABAL, Lütfi SÜRÜCÜ