MALATYA GELENEKSEL VE GÜNCEL KONUTLARI'NDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ VE TASARIMA YANSIMASI

Tasarımda amaç kullanıcı eylemlerinin ve gereksinimlerinin en etkin bir biçimde yerine getirilmesi için gerekli mekânların ve mekân organizasyonlarının oluşturulmasıdır. Tarihsel süreç içinde mekânlar incelendiğinde belirli eylemlerin ve fonksiyonların belirli mekânsal oluşumlara karşılık geldiği görülmektedir. Gereksinimler etmenlerin sonucu olduğuna göre kullanıcının yapının kullanım evresindeki gereksinimlerini çevresel etmenlerden bulmak mümkündür. Bu çalışmanın amacı, kullanıcı gereksinimlerinin tasarım bağlamında, Malatya geleneksel ve güncel konut mimarisi üzerine nasıl yansıdığı belirlemektir

MALATYA GELENEKSEL VE GÜNCEL KONUTLARI'NDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ VE TASARIMA YANSIMASI

-
Keywords:

-,

___

  • Aluçlu, İ., Özyılmaz, H., Baran, M., (2006), “Kullanıcı Gereksinimlerinin Geleneksel ve Güncel Konutlarda Mimari Tasarıma Yansıması; Diyarbakır Örneği”, VII.Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu, Gaziantep.
  • Aluçlu,İ., Kejanlı, D.T., (2001)“Çevre Koşullarına Bağlı İnsan Gereksinimlerinin Geleneksel Diyarbakır Evlerinde Yaşama Mekanına Yansıması”, Yapı Dergisi sayı:237 Türkiye.
  • Arseven, C., E., (1984), “Türk Sanatı”, İstanbul. s: 104, İstanbul.
  • Erkman, E., (1982), “Mimari Tasarım için Bir veri Yöntemi olarak Çevre Analizi”, s: 43. İTÜ Matbaası, İstanbul.
  • Durgun, Y., (2006), “Geleneksel Malatya Evleri Üzerine Bir İnceleme”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi GÜFBE, Ankara.
  • Şener, H., (1977), “Geleneksel konutların Onarım Yenileme Çalışmalarına İhtiyaçsal Değerlendirme Yoluyla Bir Yaklaşım”, Yayınlanmamış Doktora tezi, İTÜFBE, s: 66, İstanbul.
  • Turgut, H., (1999), “Geleneksel Malatya Evleri”, 17.Tarihi Türk Evleri Haftası Semineri, İstanbul. www.malatya.gov.tr www.eskimalatya.com