KAYSERİ ÇARŞILARININ SOSYOEKONOMİK YAPISI VE ESNAFLARIN BEKLENTİ ANALİZİ

Makalenin konusunu, Kayseri şehir merkezinde yer alan Kapalı Çarşı, Merkez Çarşı ve Yeraltı Çarşısı’nın sosyoekonomik yapısı ve söz konusu çarşılarda faaliyet gösteren esnafların bu yapıya ilişkin düşünce ve beklentilerinin karşılaştırmalı bir analizi oluşturmaktadır. Küresel kapitalizmin değişen koşulları karşısında ayakta kalma mücadelesi veren Kayseri çarşılarını merkeze alan betimleyici bir saha araştırmasının verilerine dayanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak tespit edilen 506 esnafa uygulanan anketin araştırma sorularına yönelik verileri analiz edilmiştir. Makale, küresel kapitalizmin koşulları altında Kayseri Çarşılarında faaliyet gösteren esnafların ve işletmelerinin mevcut sosyoekonomik yapısını esnafların demografik özellikleri, işletmelerin nitelikleri üzerinden ortaya koymaktadır. Ayrıca değişen tüketim alışkanlıkları ve alışveriş merkezleri ile olan rekabette esnafların çarşıların sahip olduğu avantaj ve dezavantajları nasıl değerlendirdiklerini, bu doğrultudaki beklentilerini çarşıların mekânsal ve fiziksel nitelikleri üzerinden analiz etmektedir. Demografik nitelikler açısından aralarında küçük farklılıklar bulunsa da araştırma kapsamına giren çarşılar büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Üç çarşı arasında demografik özellikler bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farkın bulunduğu tek değişken yaştır. İşletmelerin nitelikleri açısından her üç çarşı birbirine oldukça benzer bir manzara sergilemektedir. Çarşıların fiziki koşulları ve mekânsal özelliklerine yönelik esnafların değerlendirmeleri belli konularda benzerlik arz ederken belli konularda önemli ölçüde farklılaşmaktadır.

SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE OF KAYSERİ BAZAARS AND ANALYSIS OF EXPECTATIONS OF TRADESMAN

___

  • Akyurt, M. A. (2019). “Sosyo-Ekonomik Değişmeyle Başa Çıkmak: Küçük Esnafın Taktikleri.” Journal of Economy, Culture and Society, 291-314 DOI: 10.26650/JECS2019-0093.
  • Arık, B.M. (2010). “Alışveriş Merkezleri ve ‘Rasyonel’ Büyüleme Stratejileri.” Akdeniz İletişim Dergisi, 13:211-233. Gençoğlu, A. Y. (2020). Muğlak Ekonomi ve Bir Mücadele Hikayesi: Geleneksel Ekonomiden Kapitalizme Kayseri Çarşıları, Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Kompil, M.; Çelik, M. H. (2009). Türkiye’de Batı Tarzı Büyük Ölçekli Tüketim Mekanlarının Gelişimi ve Kentsel Perakende Alanlarının Yasal ve Yapısal Olarak Düzenlenmesi Gayretleri, Megaron Dergisi, 4(2):90-100.
  • Şentürk, Ü. (2012). “Tüketim Toplumu Bağlamında Boş Zamanların Kurumsallaştırdığı Bir Mekân: Alışveriş Merkezleri (AVM).” Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13:63-77.
  • Zeytinoğlu F.Ç. ve diğerleri (2016). “İstanbul’daki Alışveriş Merkezleri Üzerine Bir Araştırma: Kümeleme Analizi.” Social Siences Research Journal, 5(1):111-128.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

20. YÜZYILDA MOBİLYA TASARIMI AKIMLARINA GENEL BİR BAKIŞ

Süphan Kaan ÇİFTCİ, Deniz DEMİRARSLAN

AÇIK ALAN REKREASYON FAALİYETLERİNİN DESTİNASYON KIYASLAMASI BAĞLAMINDA İNCELENMESİ: NEVŞEHİR - KONYA İLLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Fatmanur Kübra AYLAN, Şule ARDIÇ YETİŞ

ÖĞRETİM ELEMANLARININ SINIF YÖNETİM MODELLERİNE İLİŞKİN ÖĞRENCİ ALGISI ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİK GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Celal Teyyar UĞURLU, Ebru BOZPOLAT, Gonca USTA, Ahmet Salih ŞİMŞEK

TÜRKİYE’DE KİRA SERTİFİKALARININ TAHVİL, DÖVİZ KURU VE BİST100 İLE KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ÖLÇÜMÜ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

Bülent İLHAN

AKADEMİK VE SOSYAL DUYGUSAL OKULA HAZIR BULUNUŞLUK İLE ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Gülden UYANIK, Dilan BAYINDIR, Şeyma DEĞİRMENCİ

BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HİZMETKÂR LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ALGILARI; GİRESUN BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

Mehmet Ozan CİNEL, Güven KARAMAN

ALGISAL İMAJIN DESTİNASYON SADAKATİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE DESTİNASYON MEMNUNİYETİNİN ARACILIK ROLÜ

Yakup ÖZTÜRK

KAMU HİZMETİ MOTİVASYONUNA ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞIN ETKİSİ: NEVŞEHİR İLİ LİSE ÖĞRETMENLERİ UYGULAMASI

Aylin ALKAYA, İlknur TAŞTEKİN

FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA’NIN “BALİNA İLE MANDALİNA” KİTABININ BİR DERS ARACI OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILMASI

İrem BAYRAKTAR, Sıdıka ERKOÇ

İTALYA’DA COVID-19’UN BÖLGELER ARASI YAYILIMI: KEŞFEDİCİ MEKANSAL VERİ ANALİZİ

Fatma ZEREN, Veli YILANCI, Hüseyin İŞLEK