KAYIT DIŞI YAŞAMLAR

Bu makalede resmî olmayan evliliklerin yoksulluk üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Resmî olmayan evlilikler kayıt dışı bir yaşam oluşturarak yoksulluğun derinleşmesine katkıda bulunmaktadır. Bu tür evlilikler yoksulluğu sonraki kuşakların kaderi hâline getirebilecek bir kısır döngünün başlangıcını oluşturmak açısından dikkate değerdir. Çalışmamızda ailelerin yaşam kaliteleri sosyo-ekonomik durumun yanında dinî nikâh, toplumsal cinsiyet, cinsiyetçi değerler ve hukuki/idari yapıdaki sorunlar açısından ele alınmıştır. Bu bildiri kayıt dışı yaşamın yoksulluğu nasıl miras haline getirebileceğinin bir resmi olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmadaki amacımız çoğunlukla erken evliliklerle kesişen bu tür evliliklerin yaşam kalitesi üzerindeki dramatik sonuçlarına dikkat çekmek ve bu konuda olası çözümlere katkıda bulunmaktır.

UNREGISTERED LIVES

This study discusses the influence of unofficial marriages on poverty. Unofficial marriages lead to non-registered way of life and deepen poverty. Such marriages are significant in that they constitute the beginning a vicious circle that may make poverty the fate of future generations. In this study issues such as well-being and socio-economic status of families as well as religious marriage, sex, sexual values and problems concerning the legal/legislative structure are analyzed. This presentation can be taken as a picture of how unofficial marriages turns poverty into inheritance. The main aim of the present study is to point to the dramatic effects of such marriages, which also intersect with early marriages, upon life quality and thus contribute to possible solutions to the problem.
Keywords:

-,

___

  • Akyüz, E., (1991), “Evlilik Dışı Çocukların Korunması”, Türk Aile Ansiklopedisi, Cilt 2, TC Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara.
  • Can, M., (1991), “Hukuk ve Nikâh”, Türk Aile Ansiklopedisi, Cilt 3, TC Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara.
  • Ergöçmen, B., Eryurt M.A., (2003), “Doğurganlığı Etkileyen Ara Değişkenler”, 1993 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması, Sağlık Bakanlığı (Türkiye), Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü ve Macro International Inc., Ankara.
  • Ergöçmen, B. ve Hancıoğlu A., (1992), The Impact of Marital Status on Fertility in Turkey, BIB/EAPS Seminar on “Demographic Implications on Marital Status” da sunulan tebliğ, Bonn, October 27-31, 1992.
  • Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması, (2003), Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı ve Avrupa Birliği. Ankara.
  • Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, (1978), Türkiye’de Nüfus Yapısı ve Nüfus Sorunları, 1973 Araştırması. Hacettepe Üniversitesi yayınları: D-5. Ankara.
  • Koç, I., (1992), “Türkiye‟de Evlenme Hızları ve Evlenme Hızlarının Yaşam Tablosu Yöntemi ile Analizi”, The Turkish Journal of Population Studies, 14, s.27-41.
  • Koç, İ. ve Koç D., (1998), “Türkiye‟de Evliliğe Karar Verme Süreci ve Bu Sürece Etkide Bulunan Faktörler”. Nüfus Bilim Degisi, 20, s 43-56.
  • KÜmbetoğlu, B.,(2002), “Afetler Sonrası Kadınlar ve Yoksulluk”, Yoksulluk, Şiddet ve İnsan Hakları (Derleyen: Yasemin ÖZDEK), TODAİ İnsan Hakları Araştırma ve Derleme Merkezi, Ankara.
  • Civelek, Yaprak ve İ. Koç, (2003), Türkiye‟de İmam Nikâhı,www.sdergi.hacettepe.edu.tr.
  • Maden, A., (1991), “Evlenme ve Evlenme Şekilleri”, Türk Aile Ansiklopedisi, Cilt 2, TC Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara.
  • Ekşioğlu, Seyhan(2002), "Türk Medeni Kanunu - Ailede Yeni Düzen", Kader yay, İstanbul.
  • Timur S. (1972), Türkiye’de Aile Yapısı. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etürleri Enstitüsü. Doğuş Matbaacılık Ltd. Şti. Ankara.
  • TBMM Tutanak Dergisi, (1997), Dönem 20, Cilt: 47.
  • Yardımcı Yusuf, Sevil Uygur ve ark. (2003), Türkiye‟de Hane halkı Yoksulluk Profili ve Yoksulluk Kestirimine Yönelik Regresyon Modelleri, Denizfeneri Yayınları, Cilt:3, sh: 416-419, İstanbul.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME DERSİNİN MATERYAL HAZIRLAMA İLKELERİNİ KAZANDIRMADAKİ ETKİLİLİĞİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ

Mehmet Nuri GÖMLEKSİZ, Ayşe Ülkü KAN, Birsen SERHATLIOĞLU

ÖĞRETMENLERDE TÜKENMİŞLİĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI

Günseli GİRGİN

YEŞİL PAZARLAMA ANLAYIŞI AÇISINDAN ÜRETİCİ İŞLETMELERİN SOSYAL SORUMLULUĞU

Mevlüt TÜRK, Ayda GÖK

ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERININ SELAMLAŞMA ALIŞILMIŞLARI OLARAK "NASILSINIZ" SORUSUNA VERDIKLERI YANITLAR. DICLE ÜNIVERSITESI ÖRNEĞI

Ahmet TARCAN

PORTFOLYONUN DEĞİŞİK YERLEŞİM BİRİMLERİNDE UYGULANABİLİRLİK

Naki ERDEMİR, Hasan BAKIRCI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK ÖZELLİKLERİNİN BEYİN BASKINLIK ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ: İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F. İŞLETME BÖLÜMÜ ÖRNEĞİ

Erkan Turan DEMİREL, Mehmet TİKİCİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇEVRE BİLİNCİ, ÇEVRESEL TUTUM, DÜŞÜNCE VE DAVRANIŞLARININ DOĞA EĞİTİMİ PROJESİNE BAĞLI DEĞİŞİMİ VE KALICILIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Özgül KELEŞ, Naim UZUN, Funda Varnaci UZUN

Yöneticilerin Liderlik Davranışlarının Personel İş Doyumuna Etkisi

Ali TAŞ, Emine ÖNDER

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA MATEMATİK DERSLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIM DÜZEYİNİ BELİRLEME ÖLÇEĞİ GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Cumali ÖKSÜZ, Şerife Ak KARAKOÇ

TÜRKİYE'DE İLLERİN TURİZM GELİŞMİŞLİK ENDEKSİNİN OLUŞTURULMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Cihan SEÇİLMİŞ, Yaşar SARI