IMPLEMENTING OPERATIONAL RISK MANAGEMENT IN BANKS VIA INSURANCE POLICIES

Bankacılık sektöründe otorite kabul edilen Basel Komite’nin Haziran 2004’te yayınladığı Basel II standartlarına göre, bankaların maruz kaldıkları riskleri ölçmeleri ve sermaye yeterlilik oranına dahil etmeleri öngörülmüştür. Bankalar için sermaye oldukça kıt bir kaynaktır. Bu nedenle bankalar risk yönetim süreçleri içinde kendilerine sermaye tasarrufu sağlayacak bir model arayışı içindedirler ve maruz kaldıkları risklerin ekonomik etkisini azaltabilmek için risklerini transfer etme yolunu seçebilmektedir. Bankaların maruz kaldıkları operasyonel risklerin tanımlanması ile beraber sigortacılık sektörü, bankaların risklerini transfer edebileceği yeni sigorta ürünlerini piyasaya sunmuştur. Bankalar sigortalama ile hem maruz kaldıkları operasyonel risklerinin ekonomik etkisini azaltabilmekte hem de hesapladıkları gerekli sermaye miktarında bir tasarruf sağlayabilmektedir. Bu çalışmada bankaların maruz kaldığı operasyonel riskleri için sigortacılık piyasasında sunulan sigortacılık ürünleri ve kapsadığı zarar türleri tanımlanarak, bir bankanın sigortalama ile ne şekilde sermaye tasarrufu sağlayabileceği anlatılmaktadır

IMPLEMENTING OPERATIONAL RISK MANAGEMENT IN BANKS VIA INSURANCE POLICIES

-
Keywords:

-,

___

  • Basel Committee on Banking Supervision; International Convergence of Capital Measurement and Capital Standards: A Revised Framework, June, 2004.
  • Basel Committee on Banking Supervision; The Joint Forum: Operational Risk Transfer Across Financial Sectors, August, 2003.
  • Basel Committee on Banking Supervision; Operational Risk, Consultative Document, January, 2001.
  • Kaval, H., Risk Management in Banks, Yaklasım , 2000.
  • Porter D.,Insider Fraud: Spotting The Wolf in Sheep’s Clothing, Computer Fraud and Security V.4, 2003.
  • Rose, P. S. and Hudgins S.C., Bank Management and Financial Sercices, Mc Graw Hill, International Edition, 2005.
  • Scott H. And Jackson H.; Aino Bunge: Operational Risk Insurance- Treatment Under New Basel Accord, International Finance Seminar, Spring 2002.
  • Teker D., Bankacılıkta Operasyonel Riske Neden Olan Faktörler ve Sermaye Yeterliliği, İç Denetim Enstitüsü Dergisi, 2003-2004, Yaz Sayısı.
  • Teker D., Comparative Analysis of Operational Risk Measurement Techniques: An Application on A Bank Operating in Turkish BAnking Sector, International Trade and Finance Conference, 2005.