İLKOKULLARDA SERBEST ETKİNLİKLER UYGULAMALARI DERSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışmanın amacı ilkokullardaki Serbest Etkinlikler Uygulamaları Dersini sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirmektir. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada tanımlayıcı durum araştırması yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak doküman analizi, gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler araştırma sorularına göre gruplandırılarak tablolaştırılmıştır. Verilerin analizi sonucunda; öğretmenlerin ve idarecilerin dersle ilgili kılavuz kitap ve materyallere ihtiyaç duyduğu, dersin öğrencilere okulu daha çok sevdirme amacına ulaştığı, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini etkinlikler yoluyla ortaya çıkarabilmek için branş öğretmenlerinin ve çeşitli alanlarda uzmanların derse katkıda bulunmaları gerektiği saptanmıştır. Son olarak da araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara dayalı olarak öneriler geliştirilmiştir. Serbest etkinlikler dersinin uygulanması ve planlaması aşamasında sınıf öğretmenleri ile beraber diğer uzmanlardan da yararlanılması, programın öğrenci ihtiyaçlarına göre süreç içerisinde yeniden düzenlenebilecek şekilde esnek olması, ders ile ilgili kılavuz kitap hazırlanması, dersin öğretmenlerine ve okul yöneticilerine hizmet içi eğitim sağlanması ve aynı ilgi yeteneklere sahip diğer sınıftaki öğrencilerle ortak çalışmalar yapılabilmesi önerilmektedir.

___

  • Akkoyunlu, B. (1986). Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarının eğitim akımları ve öğretme açısından kendilerini ve öğrencilerin öğretim elemanlarını değerlendirmesi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Yüksek lisans tezi.
  • Atalay, N. Yusuf A. ve Gültekin, M. (2014). İlköğretimde Serbest Etkinliklere Yönelik Sınıf Öğretmeni ve Öğrenci Görüşleri. Kastamonu Eğitim Dergisi, (22), 419-437.
  • Aydın, A., Bakırcı, H. ve Ürey, M. (2012). Serbest etkinlik çalışmaları dersine yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşleri. Milli Eğitim Dergisi, 193, 214-230.
  • Bıkmaz, H. F. (2006). Yeni İlköğretim Programları ve Öğretmenler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 39 (1), 99-116.
  • Bozak, A., Apaydın,Ç. ve Demirtaş, H. (2012). The Evaluation of Supervisions’, Administrators’, and Teachers’ Views on the Effectiveness of Leisure Activities Lessons. İlköğretim Online, 11(2), 520-529 [Online] http://ilkogretim- online.org.tr/vol11 say2/v11s2m19.pdf
  • Çelik, F. (2006). Türk eğitim sistemindeki Hedefler ve Hedef belirlemede yeni yönelmeler. Burdur eğitim fakültesi dergisi, 11, 1-15.
  • Demirel, Ö. (2012). Eğitimde Program Geliştirme (18. Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Dündar, H. ve Karaca, E. T. (2011). İlköğretim Okullarında Serbest Etkinlik Dersinin Değerlendirilmesi. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 13 (2), 105-121.
  • Ertürk, S. (1971). On Yıl Öncesine Kıyasla Öğretmen Davranışları. (Yayımlanmamış araştırma). Ankara: HÜMEF.
  • Gall, M., Brog, W. ve Gall, J.B. (1996). Educational research: An Introduction (6th Edition). USA: Longman Puplisher.
  • Gün, E. S. (2013). Serbest Etkinlik Uygulamalarının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Middle Eastern & African Journal of Educational Research, 3, 21- 32.
  • Kazu H., Aslan S. (2013). Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34 (2), 133-145.
  • Kuzgun, Y., Sevim, S. A., Ersever, H., Akbalık, G., Pişkin, M ve Hamamcı, Z. (1997). Öğrencilerin Akademik Danışmanlarından Bekledikleri Görevler ve Danışmanların Görev Algıları. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 30 (1) 27-43.
  • MEB. ( 2010a). Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu. İlköğretim okulu haftalık ders çizelgesi konulu karar. Karar tarihi: 20.07.2010, Karar 75. yayımlandığı tebliğler dergisi tarihi ve sayısı: ağustos 2010,2635.
  • MEB. (2010b). Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu. Serbest etkinlikler genelgesi sayı. B.08.0.T.T.K.0.72.01.00/0006181
  • MEB. (2012). Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu. İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) haftalık ders çizelgesi. karar tarihi 25.06.2012, karar 69.
  • Olivia, P.F.(1988). Schools and Curriculum Change. Boston: Scott, Foresman and Co.
  • Sönmez, V. (1997). Eğitim Felsefesi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Varış, F. (1998). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları. No:157.
  • Wilson, B. G. (1997). Reflections on constructivism and instructional design. In C. R. Dills & A. A. Romiszowski (Eds.), Instructional development paradigms. (Chapter 7). Englewood Cliffs, NJ: Educational Technology Publications.
  • Yaralıoğlu, O. (1983). Hava teknik okullar komutanlığı bünyesinde etkinlik gösteren özel kurslar komutanlığının açtığı öğretmen yetiştirme kurslarına devam eden öğretmen adaylarının öğrenci, konu ve eğitim felsefelerine karşı tutumlarına ilişkin bir araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) HÜSBE. Ankara.
  • Yedikardeşler, M. (1984). Ankara ili ilçelerinde görev yapan ilkokul, ortaokul ve klasik devlet lisesi öğretmenlerinin meslek deneyimi, cinsiyetleri, bitirdikleri okul ve görev yaptıkları okul türü ile eğitim felsefesi görüşlerini belirleyen bir araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) HÜSBE. Ankara.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2012). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara:Seçkin Yayıncılık.
  • Yılmaz, S.(2015). İlkokulda Uygulanan Serbest Etkinlik Dersinin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

REALİST HALK HİKÂYESİ İLE ROMAN ARASINDA KÜRKÇÜ-ZÂDE OSMAN REMZİ’NİN SERGÜZEŞT-İ MÂZÎ YAHUD VÂMIK U AZRÂ MESNEVÎSİ

Nilüfer TANÇ

SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR İLE SUÇA SÜRÜKLENMEYEN ÇOCUKLARIN ALGILADIKLARI ANNE VE BABA TUTUMLARI İLE EBEVEYN BAĞLANMA STİLLERİNİN KARŞILAŞTIRILARAK İNCELENMESİ

Rabia AFŞİN, Ayşe Dilek ÖĞRETİR ÖZÇELİK

ÖĞRETİM ELEMANLARININ BAKIŞ AÇISINDAN GIDA TEKNİKERLİĞİ ÖĞRETİMİNİN DURUMU: NİTEL BİR ANALİZ

Hasan METE, Gürcan UZAL, Aytekin ERDEM, Duygu HÜYÜK

İLETİŞİMİN YENİ YÜZÜ: DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA PAZARLAMASI

Alev KOÇAK ALAN, Ebru TÜMER KABADAYI, Tuğbay ERİŞKE

TÜRK NİNNİLERİN DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Mehmet KANAK, Mustafa ÖNDER, Çağrı SUBAŞI

THE PREDICTIVE ROLE OF CONSTRUCTIVE THINKING ON ATTRIBUTIONS AND MARITAL SATISFACTION

Ayşe Sibel DEMİRTAŞ, Kemal BAYTEMİR, Ali GÜLLÜ

ÖĞRETMENLERİNİN ve OKUL YÖNETİCİLERİNİN BİRBİRLERİNDE ALGILADIKLARI ve BEKLEDİKLERİ EGO DURUMLARININ İLİŞKİSİ

Hayriye ÖZERK, Sefer ADA, Halis ÖZERK

HANSE BİRLİĞİNDEN HANSE KENTLERİNE: HANSE TÜCCARLARI ÜZERİNE EKONOMİ POLİTİK DEĞERLENDİRME

Hülya DERYA

OKUL MÜDÜRLERİNİN PATERNALİST LİDERLİK DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ

Abidin DAĞLI, Bünyamin AĞALDAY

BİR DEĞERLER SKALASININ GELİŞTİRİLMESİ VE BU SKALANIN POLİTİK VE DİNİ YÖNELİMLE İLİŞKİSİ

Sevim CESUR, Aydın BAYAD, Onurcan YILMAZ, Beyza TEPE