HAYEK’İN LİBERAL DÜŞÜNCESİNDE BİREY-DEVLET İLİŞKİSİ

Öz Bu çalışmada, “Hayek’in Liberal Düşüncesinde Birey–Devlet İlişkisi” irdelenmiştir. Liberalizm bireylerin, siyasal, sosyal ve ekonomik alandaki hak ve özgürlüklerini güvence altına alan; serbest piyasa ekonomisi ile yasalarla sınırlanmış hukuk devletini savunan bir düşünce akımıdır. Hayek klasik liberalizmin ana ilkelerini (adalet, iç güvenlik ve ulus savunması) kabul etmekle birlikte bunların yanında devletin eğitim ve sağlık gibi alanlarda da bir takım görevler yüklenmesi gerektiğini belirtmektedir. Hayek, çağdaş demokrasilerde çıkar ve baskı gruplarının hükümetler ve bürokrasiyi etkileyerek onları dağıtımcı politikalar uygulamaya sevk ettiğini ve bunun demokrasiyi yozlaştırdığını söylemektedir

HAYEK’İN LİBERAL DÜŞÜNCESİNDE BİREY–DEVLET İLİŞKİSİ

___

Aktan, Ç. Can, Müdahaleci Devletten Sınırlı Devlete, Yeni Türkiye Yayınları, 1999, Ankara.

Aktan, Ç. Can, “Klasik Liberalizm, Neo-Liberalizm ve Libertarianizm”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt. 28, Sayı. 1, (Mart 1995), ss. 3-30.

Elma, Fikret, Liberal Düşüncenin Gelişim Süreci ve Türkiye’ye Yansıması, İst. Ünv. Sosyal Bilimler Ens. Sosyal Yapı-Sosyal Değişme Anabilim Dalı, (Y.L.T.), 1996, İstanbul.

Erdoğan, Mustafa, “Liberal Anayasacılık ve Hayek”, Türkiye Günlüğü, Sayı. 22, (Bahar 1993), ss. 95-102.

Erdoğan, Mustafa, “Özgürlük, Adalet, Refah”, Sosyal ve Siyasal Teori, Der. Atilla Yayla, Siyasal Kitabevi, 1993, Ankara.

Hayek, F.A., “Liberal Bir Sosyal Düzenin İlkeleri”, Çev. Atilla Yayla, Sosyal ve Siyasal Teori, Der. Atilla Yayla, Siyasal Kitabevi, 1993, Ankara.

Hayek, Friedricik A., Kanun, Yasama Faaliyeti ve Özgürlük, Çev. Atilla Yayla, Türkiye İş Bankası Yayınları, 1994, Ankara.

Yayla, Atilla, Özgürlük Yolu / Hayek’in Sosyal Teorisi, Turan Kitabevi, 1993, Ankara.

Yumer, Ruhdan, “Hayek’çi Liberalizmin Temel İlkesi”, Sosyal ve Siyasal Teori, Der. Atilla Yayla, Siyasal Kitabevi, ss. 108-120, 1993, Ankara.

Yurdusev, A. Nuri, “Liberalizmin Türkiye Atağı”, Türkiye Günlüğü, Sayı. 22, (Bahar 1993), ss. 103-114.