BAZI İNSANLAR MATEMATİKSEL YETENEKLE Mİ DOĞMAKTADIR? MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN VE MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MATEMATİKSEL YETENEK HAKKINDAKİ İNANÇLARI

Bu araştırma, ortaöğretim matematik öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının matematik yetenek hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, “Matematik yapmak doğuştan sahip olunan bir yetenek mi, yoksa sonradan geliştirilebilir mi?” “Matematik yetenek bazı insanların doğuştan sahip oldukları bir armağan mı, yoksa her bireyin sonradan geliştirebileceği bir beceri midir?” “Başarılı öğrenci kimdir?” ve “Matematik nasıl çalışılır?” gibi sorulara yönelik ortaöğretim matematik öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının görüşleri değerlendirilmiştir. Nitel bir yaklaşımla yürütülen araştırmada, gelişimsel araştırma türlerinden biri olan kesit alma (cross-sectional) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 10 lise matematik öğretmeni ve 2 matematik öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen ve açık uçlu sorulardan ve senaryo tipi sorulardan oluşan bir mülakat formu kullanılmıştır. Mülakatlardan elde edilen nitel veriler, Baxter Magolda (1992)’nın Epistemolojik Yansıtma Modeli esas alınarak, içerik analizine tabi tutulmuştur. Çalışmanın sonunda öğretmen adaylarının, öğrencilerin matematik yeteneğinin geliştirilebileceğine ve her öğrencinin matematik öğrenebileceğine inandıkları; ortaöğretim matematik öğretmenlerinin ise, öğrencilerin de yeni fikirler geliştirebileceklerine inandıkları ve matematik öğrenmede onları da birer otorite olarak gördükleri belirlenmiştir. Ancak araştırmaya katılan öğretmenlerin, özellikle başarısız öğrencilere yönelik olumsuz görüşlere sahip oldukları görülmüştür. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak, öğretmenlerin sınıf pratiklerinin takip edilerek desteklenmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunulmuş ve ayrıca matematik yetenek hakkında katılımcıların görüşlerine dayalı bir sınıflandırma inşa edilmiştir.

___

  • Bakırcıoğlu, R. (2014). Ansiklopedik eğitim ve psikoloji sözlüğü. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Betz, N. E. (1978). Prevalence, distribution, and correlates of math anxiety in college students. Journal of counseling psychology, 25(5), 441.
  • Bloom, B. S. (1979). insan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme, çev. Durmuş Ali Özçelik, MEB Yay., İstanbul.
  • Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2013). Research methods in education: Routledge.
  • Çepni, S. (2014). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. Trabzon: Celepler Matbaacılık.
  • Çiçekli, A. ve Karaçizmeli, A. (2013). Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci İle Başarılı Öğrenci Seçimi: Ege Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, 4(1), 71-94.
  • Dursun, Ş., ve Yüksel, D. (2004). Öğrencilerin matematikte başarısını etkileyen faktörler matematik öğretmenlerinin görüşleri bakımından. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(2).
  • Genç, M., Karaçam, S., ve Aydın, F. (2015). Fen bilimleri öğretmenlerine göre başarılı öğrenci. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 53-66.
  • Katung, M., Johnstone, A. H., & Downie, J. R. (1999). Monitoring attitude change in students to teaching and learning in a university setting: A study using Perry’s developmental model. Teaching in Higher Education, 4, 43-59.
  • Krutetskii, V. A. (1976). The psychology of mathematical abilities in school children. University of Chicago Press.
  • Magolda, M. B. B. (1992). Knowing and reasoning in college: Gender-related patterns in students' intellectual development: Jossey-Bass.
  • MEB. (2016). Matematik Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu.
  • Polya, G., 1945. How to solve it: A new aspect of mathematical method. Princeton : Princeton University Press.
  • Resnick, L. B., & Ford, W. W. (1981). The psychology of mathematics for instruction. Hillsdale, NJ: Erlbaum.
  • Sheffield, L.J. (2008). Questioning Mathematical Creativity - Questions May Be The Answers. Proceedings of the 5th International Conference on Creativity in Mathematics and the Education of Gifted Students. (29-34). Haifa, Israel.
  • Steen, L. A. (1999). Numeracy: The new literacy for a aata – drenched society. Educational Leadership, 57 (2), 8-13.
  • Şenocak, E. (2006). The Adaptation of University Students' Intellectual Development Scale into Turkish. Educational Sciences: Theory & Practice, 6(2).
  • Taşdemir, M., ve Taşdemir, A. (2010). Okullarda başarı ve başarısızlık olgusu: tipik öğrenci davranışları yönüyle bir durum araştırması. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2).
  • TDK. (2015). Yetenek Güncel Türkçe Sözlük. Ankara-Online: Türk Dil Kurumu.
  • Werdelin, I. (1958). The mathematical ability: Experimental and factorial studies. Oxford, England: C. W. K. Gleerup.
  • Yapıcı, M. (2010). Yapılandırmacı Sınıf Atmosferi. Eğitime Bakış: Eğitim- öğretim ve Bilim Araştırma Dergisi, 6(6), 61-65.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

YÜKSEK ÖĞRETİMDE UZAKTAN EĞİTİM YOLUYLA AKADEMİK AMAÇLARA YÖNELİK KURSUN ADDIE MODELİ KULLANILARAK HAZIRLANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Ebru KOC

MÜZİK EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARINA İLİŞKİN MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ (AFYONKARAHİSAR İLİ ÖRNEĞİ)

Duygu SÖKEZOĞLU ATILGAN, Sevgi TAŞ

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN BİREYSEL YENİLİKÇİLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ)

İbrahim Ümit YAPICI, Seval KAYA

BİREYLERİ MOTOSİKLET KULLANMAYA MOTİVE EDEN FAKTÖRLERİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI

Faik ARDAHAN, Selçuk GÜLEÇ

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNDE ZORBALIĞI VE SALDIRGANLIĞI AÇIKLAMADA BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİNİN ROLÜ

Ahmet Bedel, Gökhan GÜLER

BAZI İNSANLAR MATEMATİKSEL YETENEKLE Mİ DOĞMAKTADIR? MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN VE MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MATEMATİKSEL YETENEK HAKKINDAKİ İNANÇLARI

Mehmet AYDIN

ÜSTÜN YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN VE ÜSTÜN YETENEKLİ OLMAYAN AKRANLARININ ÖĞRENME STİLLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: MALATYA İLİ ÖRNEĞİ

İclal ALKAN, OĞUZHAN NACAROĞLU, Fatma MUTLU

TÜRKİYE'DE ADLİ DEĞERLENDİRMEDEN GEÇEN ÇOCUĞA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR VAKALARI HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME

Guler GUNES ASLAN

KÂĞIT KATLAMANIN SEMİYOTİK ARABULUCULUK TEORİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Hatice Kübra GÜLER SELEK

ZAMAN YÖNETİM BECERİLERİNİN AKADEMİK BAŞARI İLE İLİŞKİ

Müslüme AKYÜZ, Feride TAŞKIN YILMAZ, Kadriye ALDEMİR