ASKERİ DENİZALTILARIN İÇ MEKAN KURGULARININ ERGONOMİ KAPSAMINDA İRDELENMESİ

Mekan tasarımı, uzayın sonsuz boşluğu içerisinde sınırlandırılan ve kullanıcı ile etkileşim halinde olan her türlü hacmin kurgulanması ile ilgilenir. Bu hacimlerin, kullanıcıların en verimli şekilde kullanımına imkan verecek şekilde düzenlenmesi mekan tasarımının temel amacını oluşturur. Ancak iç mekan tasarımındaki farklı gereksinimler ve buna göre şekillenen kazanımlar değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlik işlevsel farklılığın dışında, sınırlı hacimde çözülmesi gereken ihtiyaçlar ve öncelikler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Mobil mekan-yapı türlerinin hepsi için bu “sınırlı alanda tasarım” zorunluluğu geçerlidir. Bu zorunluluk bir tasarım sorunsalı olarak görülmüş ve çok sayıda mürettebatın uzun süre boyunca birlikte yaşamak zorunda olduğu askeri denizaltılar inceleme konusu olarak seçilmiştir. Bu seçimde askeri araçların iç mekan tasarımları ile ilgili çalışmaların azlığı ve bu alana dikkat çekme ihtiyacı duyulması da etkili olmuştur. Bu çalışmada sınıf ve yıl farkı gözetmeksizin bütün askeri denizaltılar kapsam dahilinde tutulmuş, iç mekan tasarım yaklaşımları ergonomi ilkeleri temel alınarak yorumlanmıştır.

A DISCUSSION OF THE INTERIOR DESIGN OF MILITARY SUBMARINES IN THE SCOPE OF ERGONOMICS

İnterior design deals with the construction of any volume that is limited in the infinite space and that interacts with the user. The main purpose of the interior design is to arrange the volume in a way that allows users to use them in the most efficient way. However, several requirements in the interior design and their outcomes vary. Aside from the functional difference, this variability is due to the needs and priorities that need to be met in a limited volume. This "limited space design" requirement applies to all mobile venue-structure types. This requirement was considered as a design problem and military submarines, where a large number of crew members had to live together for a long time, were chosen as the subject of study. The insufficiency of the studies related to the interior design of military vehicles and the need to make a contribution to this field were influential in this choice. In this study, all military submarines were kept within the scope of the study, regardless of class, and interior design approaches were examined within the scope of ergonomics principles.

___

  • Hancock, P.A (1999), Human Performance and Ergonomics : Perceptual and Cognitive Principles, Academic Press, London. (Raymond S. Nickerson)
  • Joubert, P.N. (2004), Some Aspects of Submarine Design Part 1 Hydrodynamics, DSTO Platforms Sciences Laboratory, Australia.
  • Karwowski, W. (2005), “Ergonomics and Human Factors: The Paradigms for Science, Engineering, Design, Technology, and Management of Human-Compatible Systems,” Ergonomics , Vol. 48, No. 5, pp. 436–463.
  • Kronenburg, R., Lim, J., & Wong, Y. C. (2003). Transportable Environments 2. London: Taylor & Francis.
  • Lewis, E.V.& O.Brien, R.(1972), Ships, Time Life Books, Netherlands, Revised 1972.
  • Oborne, D. J. (1993), Person-Centred Ergonomics : A Brantonian View Of Human Factors. London: CRC Press.
  • Pheasant, S. (1991), Ergonomics, Work and Health, Aspen Publishers Inc, Maryland, USA.
  • Pheasant, S. (1996). Bodyspace : Anthropometry, Ergonomics, and the Design of Work (Vol. 2nd ed). London: Taylor & Francis Routledge.
  • Robinette, K.M. (2012), Handbook of Human Factors and Ergonomics, Gavriel Salvendy (Ed.), Anthropometry for Product Design (s.377-398), John Wiley & Sons, Inc.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

TO MAKE A CAREER IN KITCHEN DEPARTMENT: IS REALLY THAT A DESIRABLE CAREER PLAN FOR TOURISM STUDENTS?

Emine KESKİN, Ömer Akgün TEKİN

ZAMAN YÖNETİM BECERİLERİNİN AKADEMİK BAŞARI İLE İLİŞKİ

Müslüme AKYÜZ, Feride TAŞKIN YILMAZ, Kadriye ALDEMİR

TRAVMA SONRASI STRES ile TRAVMA SONRASI BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİDE SOSYAL DESTEĞİN ve MANEVİYATIN ARACI ROLÜ

Neslihan ARICI ÖZCAN, Reyhan ARSLAN

MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Aziz İLHAN, Tayfun TUTAK, Ünal İÇ, Nurefşan EKİNCİ

OKUL MÜDÜRÜ GERİ BİLDİRİM ÖLÇEĞİ GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Suphi BALCI, Habib ÖZKAN

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖRGÜTSEL İKLİM ALGILARI VE ÖRGÜTSEL GÜVEN DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: ARTVİN İLİ ÖRNEĞİ

Mustafa FİLİZ, Sait BARDAKÇI

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN BİREYSEL YENİLİKÇİLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ)

İbrahim Ümit YAPICI, Seval KAYA

MEKANİK TESİSAT PROJELERİNDE BEST WORST VE NÖTROSOFİK AHP ENTEGRE MODELİYLE HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ

Melih YÜCESAN

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNDE ZORBALIĞI VE SALDIRGANLIĞI AÇIKLAMADA BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİNİN ROLÜ

Ahmet Bedel, Gökhan GÜLER

TARIMSAL YAYIMDA KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI VE ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ TARIM TEMALI TELEVİZYON KANALLARINA KARŞI TUTUMLARI

Mustafa SERT, Mehmet Reşit SEVİNÇ, Mehmet CANÇELİK, Mustafa Hakki AYDOĞDU