Çimento Esaslı Dış Cephe Kaplama Malzemelerinin Üretiminde Kompozit Bileşenli Harçların Teknik Değerlendirilmesi

Günümüz teknolojisinde binaların dış cephelerinde, özellikle mimari tasarım açısından dış cephe kaplama malzemesi kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bugün inşaat sektöründe kullanılan ve dekoratif görünümlü kaplama taşı olarak da bilinen bu malzemelerin birim ağırlıkları çok yüksek olduğundan ısıl performans özellikleri de çok düşüktür. Dolayısıyla kompozit yapıda, farklı polimer katkılarla geliştirilmiş bir dizi harç ürünlerinin binaların dış cephe kaplama uygulamalarında kullanımı giderek artmaktadır. Bu makalede, günümüzde dış cephe kaplama taşı olarak kullanılan malzemelere göre; daha hafif, ısıl performans özelliği yüksek, esnek ve suya karşı hidrofob özellikte kaplama malzemelerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında bina dış cephe uygulamalarında harç formunda kullanılan malzeme türevleri için mevcut yürürlükte olan TS EN 998-1 standardı kapsamında bir dizi deneysel çalışmalar yapılmıştır. Bu bağlamda Isparta yöresi Diyadin kireçtaşı oluşumlarının mikronize boyutta kırma kum olarak kullanılması ile polimer bileşenli kompozit formda çimento esaslı bir dizi harç örnekleri oluşturulmuştur. Ayrıca deneysel çalışmada, teknik mukayesenin yapılabilmesi için inşaat sektöründe mevcut binaların dış cephe uygulamalarında kullanılan kaplama malzemelerini temsil eden kontrol amaçlı harç örnekleri de tasarlanmıştır. Elde edilen bulgular kapsamında, kontrol harç örneklerinin birim hacim ağırlıkları 1890-1900 kg/m3 iken polimer bileşenli hafif kompozit harç örneklerinin birim hacim ağırlıkları 876-898 kg/m3 civarında tespit edilmiştir. Diğer analiz bulguları ise makale içerisinde detay olarak irdelenmiştir. Böylece bu çalışma ile birim ağırlıkları düşük, ısıl performans ve esneklik özellikleri yüksek ayrıca endüstriyel katma değer sağlayan dış cephe kaplama malzemelerinin geliştirilmesine önemli bir ışık tutması amaçlanmıştır.

Technical Evaluation of Composite Component Mortars in The Production of Cement-Based Exterior Coating Materials

In today's technology, the use of exterior cladding material on the facades of buildings, especially in terms of architectural design, is increasingly common. Since the unit weights of these materials, which are used in the construction sector and also known as decorative facing stone, are very high, their thermal performance properties are also very low. In this context, the use of a series of mortar products developed in composite structure with different polymer additives in exterior coating applications of buildings is increasing. In this article, according to the materials used today as exterior coating stone; it is aimed to develop coating materials that are lighter, have high thermal performance, are flexible and hydrofob against water. Within the scope of the study, a series of experimental studies were carried out within the scope of TS EN 998-1 standard, which is in force for material derivatives used in mortar form in building exterior applications. In this context, a series of cement-based mortar samples were created in the composite form with polymer component by using The Isparta region's Diyadin limestone formations as micronize-sized crushed sand. In addition, in the experimental study, control mortar samples representing the coating materials used in exterior applications of existing buildings in the construction sector were designed in order to make technical comparison. Within the scope of the findings, unit volume weights of control mortar samples were 1890-1900 kg/m3, while unit weights of light composite mortar samples with polymer components were determined around 876-898 kg/m3. Other analysis findings are examined in detail in the article. Thus, with this study, it is aimed to shed an important light on the development of exterior coating materials that provide low unit weights, high thermal performance and flexibility properties, as well as industrial added value.

___

  • Referans 1 Kalkan, O. Ş., Gündüz, L., (2015). Dış cephe mimari uygulamalarda yeni nesil kompozit bileşenli harçların teknik değerlendirilmesi üzerine bir çalışma, 1. Uluslararası Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Kongresi, ID:72, K:109.
  • Referans 2 Ünal, Ö., (2016). Binaların ısı yalıtımında kullanılacak malzemeler ve kalınlık hesapları, Seminer Söyleşi Sununları, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Enerji Komisyonu.
  • Referans 3 ASTM C177-13, (2013). Standard test method for steady-state heat flux measurements and thermal transmission properties by means of the guarded-hot-plate apparatus, American Society for Testing and Materials, USA.