Bilgisayar Destekli Programlar Kullanılarak Hazırlanmış Döküm Kalıbı ve Ürün Tasarımının Polimer Kompozit Malzemeden Üretilmesi

Bu çalışmada SolidWorks programında hazırlanan ayna gövdesi tasarımı Pepakura Designer isimli program kullanılarak, tekrar en küçük birime indirgenmiş ve 2D hale getirilmiştir. 2D üretim resmine dönüştürülen tasarım 1,6 mm kalınlığındaki mukavvaya çıktı alınmış ve solvent bazlı yapıştırıcı ile birleştirilerek model haline getirilmiştir. Elle yatırma yöntemiyle, mukavva model yardımıyla % 40 cam elyaf ve polyester reçine malzeme kullanılarak döküm kalıbı oluşturulmuştur. Kalıp yüzeylerine kalıp ayrıştırıcı uygulanmış olan döküm kalıbına, mermer tozu/polyester kütlece 3 oranında olacak şekilde karıştırılarak eklenmiştir. Karışıma % 0,1 oranında hızlandırıcı (kobalt tuzu) ve sertleştirici (%30 oranında seyreltilmiş metil etil keton peroksit) ilave edilmiştir. Kuruma sonrası parçalar kalıptan çıkartılmış, tasarlanan ayna için gerekli olan tekrar sayısına ulaşılıncaya kadar işlem tekrar edilmiştir. Tüm parçaların döküm işlemi bittikten sonra parçalar, yapıştırıcı kullanılarak polimerlerin yapıştırılmasında kullanılan yüzey hazırlama vb. işlemlere uygun olacak şekilde birleştirilmiştir. 24 saat süreyle kurumaya bırakılan ayna gövdesi sonrasında renklendirme işlemine tabi tutulmuştur. Hazırlanan kalıpla işlemlerin tekrarlanabilir olduğu ve Bilgisayar destekli tasarım programlarıyla hazırlanan ve %40 cam elyaf ve polyester reçineden üretilen kalıpların kullanılabilir olduğu görülmüştür. Gelecekte seri üretimi olmayan ya da prototipi yapılacak ürünler için bu tür kalıplama uygulamalarının ve tasarım programlarının yoğun bir şekilde kullanılacağı düşünülmektedir.

___

  • Türk Dil Kurumu, http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=TASARIM, Erişim tarihi: Haziran, 2017.
  • 554, “ Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”, 1995.
  • Mercan, S., Hakverdi, F., Tosun, A., “AutoCad ile Bilgisayar Destekli Tasarım”, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2015.
  • Akkurt, S., “Plastik Malzeme Bilimi Teknolojisi Ve Kalıp Tasarımı”, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2007.
  • Fuh, J., Y., H., Zhang, Y., F., Nee, A., Y., C., Fu, M., W., “Computer-Aided Injection Mold Design and Manufacture”, Marcel Dekker Inc., NewYork, 2004.
  • Akyüz, Ö., F., “Plasikler Ve Plastik Enjeksiyon Teknolojisine Giriş”, Genişletilmiş II. Baskı, PAGEV Yayınları, İstanbul, 2001.
  • Yerleşen, U., “Sürekli Cam Elyaf Takviyeli Poliamid 6 Levhaların Şekillendirilmesi ve Karakterizasyonu”, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2015.
  • Şahin, Y., “ Kompozit Malzemelere Giriş”, II. Baskı, Gazi Kitapevi, Ankara, 2012.
  • Hristova, J., Valeva, V., Ivanov, J., “Aging and filler effects on the creep model parameters of thermoset composites”, 2002, Composites Science and Technology, Cilt:62:1097-1103.
  • Khristova, Y., Aniskevich, K., “Prediction of creep of the epoxy resin filled with marble inclusions”, Mechanic Composite Material, 1994, Cilt:30: 590-599.
  • Şekercioğlu, T., Kaner, S., “Plastiklerin Yapıştırılmasında Yüzey Hazırlama Yöntemlerinin İnclenemesi”, 2014, Mühendis ve Makina, Cilt 55 (648): 37-43.
  • Kaya, F., “Ana Hatları İle Yapıştırıcılar”, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2004.