Her Şey Dahil Sisteminin ve Sistemden Faydalananlar Açısından Etkilerinin Otel Yöneticilerinin Gözünden Değerlendirilmesi (Marmaris Örneği)

Dünyada turizm olayına katılan kişilerin sayısı ve elde edilen gelir miktarı devamlı olarak bir artış göstermektedir. Yeni turizm merkezlerinin ortaya çıkışı, turistik ürünlerdeki çeşitlenmeler, tüketicilerin turizme olan yoğun talepleri ülkeler ve bölgeler arası büyük bir rekabet yaratmıştır. Bu nedenle, konaklama işletmeleri de ürün ve hizmetlerini daha kolay pazarlamak ve doluluk oranlarını yükseltmek için daha önceden uygulanan Oda Kahvaltı, Yarım Pansiyon veya Tam Pansiyon yerine, kullanılsın veya kullanılmasın tüm ürün ve hizmetler için bedelin peşin ödendiği “Her Şey Dahil” sistemini uygulamaya başlamışlardır. Sistemin olumlu etkilerinin yanı sıra, pek çok olumsuz etkileri de vardır. Bu çalışma, sistemin fayda ve maliyetlerini yöneticilerin gözünden ele almak amacıyla 40 sorudan oluşan bir anket formu kullanılarak ülkemizin önemli destinasyonlarından Marmaris’te yapılmıştır.

Evaluation of All Inclusive System and its Effects to Stakeholders at a Glance of the Hotel Managers (The Case of Marmaris)

The number of people participating in tourism and the amount of income have been increasing continuously. Occurance of new tourism centers, variety of touristic products, excessive demand of consumers for tourism have created a big competition between countries and regions. So, hospitality enterprises in Turkey, also started to apply All-Inclusive pension type which is required to pay in advance for used or unused goods and services instead of Bed, Breakfast, HalfBoard or FullBoard to market their goods and services in an easier way and to increase their occupancy rates. The system has many negative effects in addition to its positives. This study was designed to identify benefits and costs for stakeholders affected by system at a glance of the hotel managers with a questionnaire form created up 40 questions in Marmaris, one of the most popular destinations in Turkey.