Sirozlu hastalarda safra kesesi boşalma fonksiyonu

Karaciğer sirozunda safra taşı prevalansı yüksektir, bunun nedeni tam olarak bilinmemekte ve çeşitli görüşler öne sürülmek¬tedir. Bu çalışmanın amacı, karaciğer sirozlu hastalarda safra kesesi (SK) boşalma fonksiyonunu araştırmaktır. Çalışmaya Mart 1995 ile Mayıs 1995 arasında yatırılarak kesin tanısı konan, ortalama yaşları 52.6 yıl (30 -69 arası) olan, 15 erkek ve 6 kadın toplam 27 sirozlu hasta ile benzer yaş grubundaki 5 erkek ve 5 kadından oluşan 10 normal gönüllü katılmıştır. Hastalarda 12 saatlik açlık sonrası ultrasonografik olarak SK volümleri saptanmış, daha sonra 250 mi sıvı standart test yemeği verilerek 30 ve 60. dakikalarda ölçümler yinelenmiştir. İki grup arasında gerek açlık gerekse de test yemeğinden sonraki SK volümleri arasında istatiksel olark fark bulunmamıştır. Birincin saat sonrası için SK ejeksiyon fraksiyonları (EF) hesaplandığında sirozlularda %64.3, normallerde ise %74.9 bulunmuştur (p=0.061). Zamana göre SK volümünün açlık vplümüne göre değişimi değerlendirildiğinde 30. dakikada sirozlularda %49.1, normallerde ise %73.4 saptanmıştır (p-0.020). Cinsiyet, yaş, Child sınıflandırılması açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu sonuçlara göre, sirozlu hastalarda sıvı test yemeğinin SK boşalmasına etkisinin normallere benzer olduğu düşünülmüştür.

The emptying function of gallbladder in cirrhotic patients

The prevalance of gallstone is high in cirrhotic patients in an unknown manner. The aim of this study is to investigate the emptying function of gallbladder in cirrhotic patients. Twenty-one cirrhotic patients (15 male, 6 female) with a mean age of 52.6 years (between 30 and 69) who were hospitalized between March 1995 and May 1995 and 10 healthy volunteers (5 male, 5 female) participated in the study. Gallbladder volumes were measured by ultrasonography after fasting of 12 hours. The measurements were repeated 30 and 60 minutes after the administration of 250 ml standart liquid test food. No statistically significant differences were found between the two groups in the comparison of volumes at starvation and after the administration of the liquid test fluid food. The ejection fraction of gallbladder 60 minutes after the administration was found 64.3% in the cirrhotic group and 74.9% in the normal group (p=0.061). The change in the gallbladder volume in comparison to starvation volume with time was found 49.1% in the cirrhotic group and 73.4% in the normal group (p=0.02). No significant differences were found between the groups on the comparison of sex, age and Child's classification. As a conclusion, the effect of the liquid test fluid on the emptying of gallbladder is similiar to the normals in cirrhotic patients.
Ege Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-9113
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1962
  • Yayıncı: Ersin HACIOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kronik hepatit B virüs infeksiyonunda alfa-interferonun yan etkileri

Sema AYDOĞDU, Ertürk LEVENT, Raşit V. YAĞCI

Mevsimsel allerjik rinit ve astımlı hastalardaki serum eozinofil katyonik protein (ECP) düzeyleri

Aytül SİN, Ender TERZİOĞLU, Ali KOKULUDAĞ, Filiz SEBİK, Tomris KABAKÇI

Çocukluk çağında peptik ülser

Sema AYDOĞDU, Damla GÖKŞEN, Ayşe M. SELİMOĞLU, Raşit V. YAĞCI

Bebek mamalarında nitrat ve nitrit düzeyleri üzerine araştırmalar

EMRULLAH SAĞUN, Seyfullah O. ARSLAN, ABDURRAHMAN AKSOY, HANEFİ ÖZBEK

Vitamin D-PTH endokrin aksı ve kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz ilişkisi

Figen OKSEL, Orhan AKAR, Baha TANELİ

Kanserli dokuda glutatyon düzeyi araştırılmasının önemi

Dursun DEMİRTAŞ, Mustafa GÖKTAŞ, Bülent KARCI, Vecihi BİLGEN, Muhterem YALÇIN

Akut ve kronik olarak oral mukoza yoluyla nikotin uygulanan rattus albinus'larda vücut ağırlığı ve glandula suprarenalis medullasında meydana gelen morfometrik ve histolojik değişikliklerin incelenmesi

Tuncay VAROL

Baş-boyun kanserlerinde uygulanan radyoterapinin tiroid fonksiyonları üzerine etkisi

Bedri ALTAR, Alper TATAR, ÖMER UĞUR, Suat KAPTANER, M. Doğan ÖZKUL, Vildan SOMUNOĞLU

Villöz lenfositli splenik lenfoma: Olgu sunumu

Seçkin ÇAĞIRGAN, Mehmet ŞENCAN, Ayhan DÖNMEZ, MURAT TOMBULOĞLU, Erdem GÖKER, Filiz BÜYÜKKEÇECİ

Açık kalp cerrahisinde kalp koruma yöntemleri ve aritmi

Selim ERENTÜRK, Bekir KOCAZEYBEK, Ertan SAĞBAŞ, Bingür SÖNMEZ, Rüstem OLGA