Akut transmural ön yüz miyokard infarktüsünün kronik fazında prekordial derivasyonlarda yüksek R dalgalarının tekrardan ortaya çıkması: Olgu sunumu

Elektrokardiyografi, miyokard infarktüsü tanısında basit ve güvenilir bir tetkiktir. ST segment çökmesi ve T dalga inversiyonu miyokard iskemisini, ST segment yükselmesi ve R dalga amplitüd kaybı miyokard hasarını (injury) ve patolojik Q dalgaları miyokard nekrozunu göstermektedir. Transmural miyokard infarktüsü seyrinde Q dalgalan EKG'de kalıcı bir bulgudur. Bu yazıda akut transmural anteroseptal miyokard infarktüsü tanısıyla izlenen ve herhangi bir revaskülarizasyon yapılmaksızın miyokard infarktüsünün kronik döneminde EKG'deki patolojik Q dalgaları kaybolarak yerine yüksek R dalgaları gelişen bir olgu sunulmuştur.

Reversal of high R waves in precordial leads in chronic phase of transmural anterior myocardial infarction: Case report

ECG is a simple and reliable method for the diagnosis of myocardial infarction. While ST segment depression reflects myocardial ischemia, ST segment elevation and R wave loss indicates myocardial injury. Pathological Q waves indicative of myocardial necrosis are usually permanent electrocardiographic findings following a transmural myocardial infarction. In this report, we present a patient with acute transmural anterior myocardial infarction, whose ECG displayed reversal of normal precordial R waves in only one month, although he did not undergo thrombolytic therapy or interventional procedure.

___

Ege Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-9113
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1962
  • Yayıncı: Ersin HACIOĞLU