Orta Öğretimde Görev Yapan Öğretmenlerin FATİH Projesi’ne İlişkin Görüşleri

Bu çalışmanın amacı, Orta Öğretimde görev yapan alan öğretmenlerin Eğitimde FATİH Projesi’nin ana bileşenleri olan donanım ve yazılım altyapısının sağlanması, eğitsel e-içeriğin sağlanması ve yönetilmesi, öğretim programlarında etkin Bilişim Teknolojilerinin kullanımı ve öğretmenlerin hizmet içi eğitime yönelik görüşlerini tespit etmektir. Olgu bilim deseninin kullanıldığı bu çalışmada Ağrı ilindeki pilot okullardan birisi olan Hayrettin Atmaca Anadolu Lisesi’nde 2012-2013 Eğitim- Öğretim yılının bahar döneminde görev yapan 15 öğretmenin görüşleri açık uçlu anket yardımı ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiş vebu verilerden4 tema-16 kategori- 44kod listesi oluşturulmuştur. Anketlerden elde edilen bulguların sonucunda; bu projede pilot uygulama için gerekli olan BT’nin sağlandığı ancak bu teknolojilerin derslerde kullanılabilmesi için gerekli e-içeriğin olmadığı, öğretmenlere sunulan hizmet içi eğitim sürecinde öğretmenlerin BT’yi kullanma deneyimine yeterince sahip olmadıkları ve dağıtılan tablet bilgisayarların amacına uygun olarak kullanılmadığı görülmüştür. Bu sonuçlara dayanarak;FATİH Projesinin uygulanmasının daha etkili olması için; dağıtılan tablet bilgisayarların içerikleri derslere uygun olarak yapılandırılmalıdır. Ayrıcaöğrencilerin tablet bilgisayarları oyun gibi farklı amaçlarda kullanmaları engellenmelidir. Hizmet içi eğitimleri her okul kendi bünyesinde Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri yardımıyla hızlı ve kesin çözüm odaklı olarak yapmaları daha faydalı olabilir.

-

Thepurpose of thestudy is to define theopinions of theteachersabout in-service education, supplying and managing educational e-index, constituting software and hardware basis that constitutes th efundamental complements of FATİH Project in Education. In this study that the figure of phenomelogy was used, the opinions of 15 teachers working in Hayrettin Atmaca Anatolian High School in the academic years of 2012-2013 which is one of the pilot schools in Ağrı were tried to be detected with the help of open-ended questionnaire. The data that was achieved was analyzed with content analysis and 4 themes, 16 categories and 44 code lists were created by this data. In the results of the findings that were gathered from the questionnaire, it is seen that the information technologies that are necessary for pilot scheme in this region was provide, however there has not beenany e-index in order to use this technology in the courses and the teachers do not own the experience of using IT in the process of in-service educationandalsothe tablet computersthatwerehandedoutcould not be used within the frame of their purpose of usage. According to the seresults, the contents of tablet computers must be configured and made suitable for the courses in order to make the application process of Fatih Project more effective. Inaddition, the use of table ts by students with different saims such as game must be prevented. That each school makes the in-services educations on their own in a fast and certain solution oriented way with the help of Information Technologies Teachers may be much more useful.

___

  • Akıncı, A., Kurtoğlu, M. ve Seferoğlu, S. S.(2012). Bir teknoloji politikası olarak fatih projesinin başarılı olması için yapılması gerekenler: bir durum analizi çalışması. Akademik Bilişim 2012, Uşak: Uşak Üniversitesi. Akgün, E., Yılmaz, E. O. ve Seferoğlu, S. S. (2011). Vizyon 2023 strateji belgesi ve fırsatları artırma ve teknolojiyi iyileştirme hareketi (fatih) projesi: karşılaştırmalı bir inceleme. Akademik Bilişim 2011, Malatya: İnönü Üniversitesi.
  • Dinçer, S., Şenkal, O. ve Sezgin, M. E. (2012). Fatih Projesi kapsamında öğretmen, öğrenci ve veli koordinasyonu ve bilgisayar okuryazarlık düzeyleri. Akademik Bilişim 2013, Antalya: Akdeniz Üniversitesi. Yavuz, S. ve Coşkun, A. S. (2008). Sınıf öğretmenliği öğrencilerinin eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin tutum ve düşünceleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 274-286.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (7. Baskı) Ankara: Seçkin Yayıncılık.