16. YÜZYIL’DA OSMANLILARDA ASTRONOMİ BİLİMİ

Aristoteles ve Batlamyus tarafından oluşturulan Antik Yunan Astronomisi, İslam ve Osmanlı Astronomları tarafından defalarca incelenerek Antik Yunan astronomisinin bazı problemlerine dikkat çekilmiştir. Makalemizde İslam ve Osmanlı Astronomlarının çalışmalarıyla Kopernik’i nasıl etkilemiş olabileceğini tartıştık ve Platon’dan Kopernik’e kadar süregelen kuramsal ve pratik astronomi çalışmalarını değerlendirdik

In this article we evaluated theoretical and practical astronomy studies from Plato to Copernicus. Ancient Astronomy was established by Aristotle and Ptolemy. Islamic and Ottoman Astronomers studied these works repeatedly. Th ey drew attention to some problems of Greek astronomy. In our thesis we discussed how Copernicus’ studies eff ected by Islamic and Ottoman Astronomers’ studies

___

Demir, Remzi. (1999). “Takîyüddin’in Cerîde el-Dürer Ve Harîde el-Fiker Adlı Yapıtında Bulunan Onluk Trigonometrik Cetveller (Düzenleniş ve Kullanışı)” Osmanlı Cilt 8, Ed.: Güler Eren, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara.

Demir, Remzi. (2001). Osmanlılar’da Bilimsel Düşüncenin Yapısı, Epos Yayınları, Ankara.

Demir, Remzi. (2005). Philosophia Ottomanica Cilt 1, Lotus Yayınları, Ankara.

Fazlıoğlu, İhsan. (2005). “Mîrim Çelebi”, İslam Ansiklopedisi Cilt 30, Türkiye Diyanet Vakfı, İstanbul.

Freely, John. (2010). Alaaddin’in Lambası, Çev.: Nurşan Üstüntaş, Şenocak Yayınları, İzmir.

Huff , Toby E. (2010). Modern Bilimin Doğuşu ve Yükselişi, Çev.: İnan Kalaycıoğulları, Ertan Tağman, Aynur Yetmen, Epos Yayınları, Ankara.

İhsanoğlu, Ekmeleddin, Şeşen, Ramazan, İzgi, Cevat, Akpınar, Cemil, Fazlıoğlu, İhsan. (1997). “Mîrim Çelebi”, Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi (OALT), Cilt 1, İstanbul.

Koestler, Arthur. (2013). Uyurgezerler, Çev.: Ekrem Berkay Ersöz, Phoenix Yayınevi, Ankara.

Pedersen, Olaf. (1993). Early Physics and Astronomy: A Historical Introduction, Cambridge University Press. Cambridge.

Saliba, George. (2008). İslam Bilimi ve Avrupa Rönesans’ının Doğuşu, Çev.: Günseli Aksoy, Butik Yayınları, İstanbul.

Sayılı, Aydın. (2012). Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı Külliyatı 3, Kopernik ve Anıtsal Yapıtı, Ed.: Prof. Dr. Remzi Demir, Der.: Yrd. Doç. Dr. İnan Kalaycıoğulları, Atatürk Kültür Merkezi, Ankara.

Tekeli, Sevim. (2006). “Nasirüddin, Takiyüddin ve Tycho Brahe’nin Rasat Aletlerinin Mukayesesi”, Prof. Dr. Sevim Tekeli’ye Armağan, Kalkan Matbaacılık, Ankara.

Unat, Yavuz. (2001). İlkçağlardan Günümüze Astronomi Tarihi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

Unat, Yavuz. (2004). “Mustafa ibn el-Muvakkit ve İ’lâm el- İbâd fî A’lâm el- Bilâd Adlı Risalesi”, EJOS, VII, No. 10, s. 1- 47.

Unat, Yavuz. (2008). Tarih Boyunca Türklerde Gökbilim, Kaynak Yayınları, İstanbul.

Unat, Yavuz. (2009). Ali Kuşçu Çağını Aşan Bilim İnsanı, Kaynak Yayınları, İstanbul.

Ünver, Süheyl. (1969). İstanbul Rasathanesi, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.

Wright, M. R. (1995). Cosmology in Antiquity, Routledge, London and New York.