Sürekli ambulatuvar periton diyalizi (SAPD) hastalarında S..Aureus deri taşıyıcılığının peritonit insidansına olan etkisi

Bu çalışmada S. aureus (SA) deri taşıyıcılığı ve bunun geçirilen peritonit ataklarıyla olan ilişkisi prospektif olarak 28 (18 erkek, 10 kadın) hastada altı aylık bir sürede araştırıldı. Hastalardan el, burun ve kateter çıkış bölgesinden sürüntü yöntemiyle kültür alındı. Yirmi sekiz hastanın 22'sinde (%78.6) alınan kültürlerin hiç birisinde SA üremedi ve bu kişilerin SA için deri taşıyıcısı olmadıkları kabul edildi. Altı hastadan (%21.4) alınan kültürlerde SA izole edildi ve bunlar SA için taşıyıcı olarak kabul edildi. Çalışma süresince 11 hastada toplam 16 peritonit atağı saptandı. Üç ayrı hastadaki üç peritonit atağında periton sıvısından alınan örneklerde SA üretildi. Bu üç hasta, SA için taşıyıcı olmayan grupta idi.

In this study we have investigated the relationship between SA carrier state and the incidence of peritonitis attacks at 28 CAPD patients (18 male, 10 female) prospectively for six months. Culture specimens were obtained from hand, catheter exit site and anterior nares by swabs. In cultures obtained 22 of 28 patients (%78. 6) SA was not identified and these patients were accepted to be negative for SA skin carriers. SA was isolated at six patients (%21. 4) and these patients were accepted to be positive for SA skin carriers. During the study period, 16 peritonitis attacks were observed in eleven patients. SA was isolated from peritoneal fluid during three peritonitis attacks in three different patients. None of these three patients was SA skin carrier.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -