Çocukluk çağı solunum yolu yabancı cisim aspirasyonları (Bir olgu nedeniyle fleksibl fiberoptik bronkoskopinin yeri)

Bu çalışmada 1990-1999 yılları arasında solunum yolu yabancı cisim aspirasyonu nedeniyle izlenen 144 çocuk (58 kız, 76 erkek) retrospektif olarak değerlendirildi. Olguların % 81.9'u üç yaş altında olup, en sık yabancı cisim aspirasyonun 1-3 yaş arasında olduğu gözlendi. Başlıca başvuru yakınmaları ani başlayan öksürük-morarma atağı (choking) ve devamlı öksürük idi. En sık aspirasyon nedenleri fındık-fıstık, çekirdek kabuğu ve diğer organik cisimler idi. Olguların % 52 'sinde (75 olgu) aspirasyondan sonraki ilk yirmidört saatte bronkoskopi yapılabilmiştir. Fizik bakıda % 74.3'ünde (107 olgu), akciğer grafilerinde ise % 84. 1'inde (121 olgu) yabancı cisimle ilgili bulgu saptanabilmiştir. Yabancı cisimler genel anestezi altında rijid bronkoskopi ile en sıklıkla sağ ana bronştan çıkarılmış ve yalnızca %2'sinde komplikasyon görülmüştür. Bir olguda hava yolu distalindeki yabancı cisim fleksibl fiberoptik bronkoskopla bulunup rijid bronkoskobun ulaşabileceği yere getirildikten sonra çıkarılabilmiştir. Yalnızca bir olguda geç komplikasyon olarak bronşiektazi saptanmıştır.

We retrospectively evaluated 144 children (58 female, 76 male) diagnosed as foreign body aspiration to airway from 1990 through 1999. Most of children were under 3 year of age and the majority of patients were between 1 and 3 years of age. Acute choking and prolonged coughing were the most frequent symptoms at the admission. Foreign bodies were nuts, sun-flower seeds and other organic material topped the list. Out of 52% (75) of patients had symptoms for less than 24 hours before bronchoscopy. Chest oscultation in (107) 74.3 % and radiographs in (121) 84.1 % of children revealed an abnormal sign getting suspicious about foreign body aspiration. Foreign bodies were removed by using rigid bronchoscopy under general anestesia, the most frequently from right mainstem bronchus and complication were observed in 2 % of children. In one case, foreign body in the distal parts of bronchi was able to be removed by using flexible fiberoptic bronchospe before rigid bronchoscope. Only one late complication, bronchiectasis, was seen in the long term period.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Akut miyokard infarktüsünde trombolitik tedavinin sol ventrikülde anevrizma ve trombüs gelişmesine etkisi ve bunun sol ventrikül fonksiyonu ile ilişkisi

Sema GÜNERİ, Önder KIRIMLI, Cem NAZLI, Ozan KINAY, Ece İŞGÜZAR, Batuhan TAMCI, Vehip KESKİN, Ümit TEKİN

Beta interferon 1-A sağaltımı alan multipl sklerozlu hastalarda seri P300 ve "Contingent negative variation" çalışması

Egemen İDİMAN, Gülden AKDAL, Fethi İDİMAN, Raif ÇAKMUR, Görsev Gülmen YENER, Serkan ÖZAKBAŞ

Candida türlerinde "Slime" üretiminin incelenmesi

Mine YÜCESOY, Meral KARAMAN, Nuran YULUĞ

Skolyozlu bir çocukta gergin omurilik sendromuna yol açan spinal lipom (Olgu sunumu)

Haluk ÖZER, Nurullah YÜCEER, Kemal YÜCESOY, Meral KOYUNCUOĞLU, Nuri ARDA

Behçet hastalığında kalp hızı değişkenliği

Önder KIRIMLI, Özgür ASLAN, Özhan GÖLDELİ, Sema GÜNERİ, Özer BADAK, Emel FETİL, Şebnem ÖZKAN

Çalışma ortamındaki hegzan'ın nörolojik etkilerinin değerlendirilmesi (İzmir İkiçeşmelik bölgesi kundura işçilerinin nörolojik sorunlar açısından değerlendirilmesi)

Çınar Ömür ELÇİ, Görsev YENER, Ahmet TOPUZOĞLU, Amato Zuhal OKUYAN

Çocukluk çağı solunum yolu yabancı cisim aspirasyonları (Bir olgu nedeniyle fleksibl fiberoptik bronkoskopinin yeri)

HASAN YÜKSEL, Esen DEMİR, Helda DEVECİ, Remziye TANAÇ

Bilateral hidroüreteronefroz ve frozen pelvis nedeniyle opere edilen bir pelvik aktinomikoz olgusu

Mine ERDENİZMENLİ, Nur YAPAR, Feyzullah UÇMAK, Ali ANNAGÜR, Mesut AKARSU, Turan USLU, Ayşe YÜCE

Servikal kanserli Türk kadınlarında human papilloma virus insidansının "Polimeraz zincir reaksiyonu" ile belirlenmesi

Sabahattin ALTUNYURT, Berrin ACAR, Serkan GÜÇLÜ, Oktay ERTEN, Neşe ATABEY, Kutsal YÖRÜKOĞLU, Meral SAKIZLI

Tiroid hastalıklarında serum ve idrar gonadotropin ve tiroid stimule edici hormon düzeyleri ve birbirleri ile korelasyonu

Ece BÖBER, Atilla BÜYÜKGEBİZ