ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI OTELLERİN YEŞİL OTELCİLİK UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Günümüzde işletmeler, çevresel sorunlara duyarlı olmadan varlıklarını sürdüremeyeceklerinin yapacakları her türlü faaliyetin çevre boyutunu iş stratejilerine ve uzun vadeli planlarına almak zorundadırlar. Yapılan bu tür çevresel faaliyetler ile çevreyi dikkate alan pazarlama stratejilerinden birisi olan yeşil pazarlama, çoğu işletme tarafından dikkate alınır hale gelmiştir. Çalışmada, Antalya ve çevresinde yer alan beş yıldızlı otellerin, yeşil pazarlama anlayışının konaklama sektöründe uygulanış biçimi olan yeşil otelcilik uygulamalarının neler olduğu ve yöneticilerinin yeşil pazarlama algısı ele alınarak, çeşitli analizler gerçekleştirilmiştir. Otellerin türü, konumu ve yöneticilerinin sektörde çalışma sürelerinin hem yeşil otelcilik uygulamaları, hem de yeşil pazarlama algısı ile ilişkilendirilerek, çeşitli sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre, oteller söz konusu analizlerde birbirlerinden anlamlı olarak farklılaşmaktadırlar. Ancak, özellikle yeşil otelcilik uygulamalarından biri olan enerji ve su tasarrufu uygulamaları konusunda oteller, benzer bir tutum içerisindedirler. Bunun en önemli nedeninin, yeşil pazarlamanın maliyet avantajı ve karlılığa etkisinin bütün yöneticiler tarafından benimsenmiş olmasıdır.

Nowadays, companies realize that they can not sustain their companies life without having environmental sensitivity. Accordingly, companies suppose to consider environment effects of their activities and add them to their strategic plans. “Green marketing”, which is one of the marketing strategies takes notice of environment with environmental practices, is regarded by many companies. In this study, green hotels applications -implementation of green marketing in hospitality industry- of five stars hotels around Antalya and green marketing perception of their managers are analyzed. In these analyzes, some results have been obtained by correlating hotel types, location and working times of their managers in the sector with both their green hotels applications and green marketing perception. According to these results, hotels differ significantly from each other. However, hotels have a similar attitude especially about energy and water conservation, which is one of the green hotels applications. The most important reason of that is cost advantage and its effect on profitability is adopted by all managers.

___

  • Ay, C. ve Ecevit, Z. (2005). Çevre Bilinçli Tüketiciler. Akdeniz Üniversitesi İİBF Dergisi, 10, 238-263.
  • Bohdanowicz, P. (2005). Environmental Awareness and Initiatives in the Swedish and Polish Hotel Industries - Survey Results. International Journal of Hospitality Management, 25(4), 662-682.
  • Ekinci, B.T. (2007). Yeşil Pazarlama Uygulamalarında Yaşanan Sorunlar ve Örnek Bir Uygulama (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Enz, C.A. ve Siguaw J.A. (1999). Best Hotel Environmental Practices. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 40(5), 72– 77.
  • Erdoğan, N. ve Barış, E. (2007). Environmental Protection Programs and Conservation Practices of Hotels in Ankara, Turkey. Management, 28, 604-614. Tourism
  • Grant, J. (2008). Yeşil Pazarlama Manifestosu (Çeviri: Nadir Özata, Yasemin Fletcher). MediaCat Kitapları.
  • Kalaycı, Ş. (2006). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (2.baskı). Asil Yayın Dağıtım.
  • Keleş, C. (2007). Yeşil Pazarlama: Tüketicilerin Yeşil Ürünleri Tüketme Davranışları ve Yeşil Ürünlerin Tüketiminde Kültürün Etkisi ile İlgili Bir Uygulama (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi İşletme Ana Bilim Dalı, Adana.
  • Kirk, D. (1998). Attitudes to Environmental Management Held by Group of Hotel Managers in Edinburg. International Journal of Hospitality Management, 17, 33-47.
  • Kulakoğlu, N. ve Dilek S.E. (2011). Sürdürülebilir Turizm Sürecinde Birlikler, Belgeler ve Kriterleri: Iber Otel Sarıgerme Park Örneği. 12.Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, Düzce, 458-471.
  • Kurtuluş, K. (2004). Pazarlama Araştırmaları
  • (7. Basım). İstanbul:
  • Literatür Yayınları.
  • Mensah, I. (2006). Environmental Management Practices Among Hotels in the Greater Accra Region. International Journal of Hospitality Management, 25, 414-431.
  • Murphy, R.K. ve Davidshofer, O.C. (2005). Psychological Testing Principles and Applications (6th Edition). Pearson Education International.
  • Polonsky, M.J. (1994).An Introduction To Green Marketing.Electronic Green Journal, 1(2). http://escholarship.org/uc/item/49n325b7
  • Ural, A. ve Kılıç İ. (2005). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • TUROB (Türkiye Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği) – 2012 Konaklama http://www.turob.com/istatistikler.aspx Sektörü İstatistikleri.