OKUMA BECERİSİ VE OKUNAN ŞEYİN ANLAŞILMASI ARAPÇA KONUŞMAYANLAR İÇİN ARAP DİLİ ÖĞRETİMİ İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA

Okuma becerisi ile ilgili bu çalışmayı, Arapça konuşmayanlara Arap Dilini öğretme kapsamında sunuyoruz. Bu araştırma, daha önce sunduğumuz; genelde dil becerileri, özelde ise dinleme becerisi adlı araştırmamızın bir devamı niteliğinde olacaktır. İleride, Allah"ın izniyle bu çalışmamızı, uygulamalı dil bilimi kapsamında, dil becerileri konularını ele alarak sürdürmeyi arzuluyoruz. Arapçayı konuşmayanlara Arap Dilini öğretmeyi kolaylaştırmada yararlı olacağına olan inancımız ve Arap Dilini öğrenmek isteyenlerin sayısının sürekli artması sonucu ortaya çıkan en kolay öğretim metotlarına duyulan acil ihtiyaca cevap vermek için odaklanacağımız husus, uygulamalı dil bilimi çerçevesinde, dil becerileri olacaktır. Çalışmaya, bu becerinin tanımı ve içeriğiyle başladık. Sonra dil becerileri ve bu becerilerin belirlenmesi konusunu ele aldık. Bundan sonra okuma becerisinden söz ettik. Bu beceriyi tanımlayarak kapsamından bahsettik. Daha sonra okuma becerisinin diğer becerilerle olan ilişkisine ışık tuttuk. Aynı şekilde, öğretmenin sınıf içinde öğrencilerine ders verirken üzerinde durması gereken hususları dile getirdik. Sonra da değişik dil seviyelerinde (başlangıç, orta ve ileri), okuma becerisi kapsamına giren en önemli yeteneklerle ilgili geniş bir sunum yaptık. Bu yetenekleri sunduktan sonra, onlardan uygun gördüklerimizi sıraladık. Okuma becerisi ile ilgili ifadelerin bitiminden sonra, yabancı Arap Dili öğrencisinin okuma becerisini nasıl sınamamız gerektiği konusuna geçtik. Sınanacak yönleri ve öğrenciyi sınamamıza imkân sağlayacak soru türlerine yer verdik.

READING SKILLS AND UNDERSTANDING THE TEXT

This study focus on reading skill in the field of teaching Arabic as a foreign language. In this essay we defined the reading skill, and we explained the different levels of this skill. Also we included how to score the practice reading test with examples. our aim in this study is to find a solutions for the difficulties which faced the teaching procedures in the classes. we seek always to find the easier way to teach Arabic language as a foreign language. we are looking for continuing our study of another language skills and sub-skills.

___

Abdul Khaliq (Muhammed), Ghtibarat el-luğa liğayr el-natigina biha, Riyad, Camiatu Melik Suud, 1989.

el-Arabi (Salah Abdel-Mecid), Taallum el-luğat el-hayya va talimîha, Beyrut, Mektebetu Beyrut, 1981. DEÜGFD, 2014/1, Sayı 39, ss. 251-275.

Encyclopedia Britannica, Volume7, Scotland 1768.

Madkour (Ali Ahmed), Tadrisu fununi"l-luğha el-Arabiya, Kahire, Dâru"l-Fikri"lArabi, 2006.

Madsen )Harold( S, Techniques in Testing, Oxford, Oxford University, 1983. Mujaver (Muhammed Salah el-Din Ali), Dirasa tecribiyye, Kuveyt, Dar el-Kalem, 1997.

Mustafa (Abdullah Ali), Maharat el-luğha el-Arabiya, Amman, Dâru"l-Masîra, 2007.

el-Naka (Mahmud Kamel), Talim el-luğha el-Arabiya li"l-Natikina bilugatin Uhra, Mekke, Câmiatu Ummu"l-Kura, 1985.

Oxford Language Dictionarie, Oxford, Oxford University, 2008.

es-Seyyid (Mahmud Ahmed), Fi taraik tedris el-luğa el-Arabıya li"l-natikina bilugaten uhra, gam, Câmiatu DımaG,1997.

To'eima (RüGdi), el-Maharat el-luğaviya, Kahire, Dar el-Fikri"l-Arabi, 2006.