BANKA ÇALIŞANLARI ARASINDA YAŞANAN REKABET ALGISI İLE İŞ ETİĞİ ALGISININ ETKİLEŞİMİ

Küreselleşme, gelişen teknoloji, değişen istek ve ihtiyaçlar ile birlikte özellikle örgütlerde yaşanan dönüşüm, son yıllarda iş gücü profilinin de değişmesine neden olmuştur. Şirketlerin kâr ve verimlilik amaçlarına odaklı çalışan tipi yaratmaları, çalışanlar arasındaki rekabeti körüklemiştir. Bu çalışmada, finans sektörünün en önemli unsurlarından olan bankaların çalışanları arasında yaşanan rekabetçi tutum algısı ile rekabetçi ortamlarda çalışanlarda ve yöneticilerde iş etiği algısının yönü araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen bilgilere göre, sağlıklı ve iyi yönetilen rekabetin çalışanlara ve bankaya fayda sağladığı, aşırı rekabetin ise takım ruhunun bozulmasına, verimsiz çalışanlara ve dolayısıyla da verimsiz bankaya neden olduğu görüşünün hâkim olduğu tespit edilmiştir.

___

  • Barmby, Tim, Sessions, John G., Zangelidis, Alexandros 2016. Looking after number two? Competition, cooperation and workplace interaction. Journal of Economic Behavior & Organization. 131 (2016): 166-182.
  • Bektaş, Çetin ve Köseoğlu, Mehmet Ali 2008. İş etiği ve iş etiğinin yayılım süreci. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi. Y.2008, C.13, S.1, s.145-158.
  • Brown, Steven P., Cron, William L., Slocum, John W. Jr. 1998. Effects of trait competitiveness and perceived intraorganizational competition on salesperson goal setting and performance. Journal of Marketing. Vol.62: 88-98.
  • Cavico, F.J., Mujtaba, B. 2005. Business Ethics: Transcending Requirements through Moral Leadership. Boston, MA: Pearson Custom Publishing.
  • Erturhan, Hilal. 2011. İş etiği ve bankacılık sektöründe bir araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı / Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Fletcher, Thomas D., Major, Debra. A., Davis, D. Donald 2007. The interactive relationship of competitive climate and trait competitiveness with workplace attitudes, stress and performance. Journal of Organizational Behavior.29:899-922.
  • Fraedrich, John, Ferrell O.C., and Ferrell, Linda. 2011. Business Ethics: Ethical Decision Making and Cases (8th Edition). Mason: South-Western Cengage Learning.
  • İmirlioğlu, İpek 2005. İş yaşamında çatışma. Verimlilik Dergisi. 2005/3.
  • Jennings, Marianne M. 2009. Business Ethics: Case Studies and Selected Readings (6th Edition). Mason: South Western Cengage Learning.
  • Kart, Elife 2011. Küreselleşen ekonomide “yeni çalışan tipi”. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, C.8, S.1.
  • Luft, Joan 2016. Cooperation and competition among employees: experimental evidence on the role of management control systems. Management Accounting Research. 31(2016): 75-85.
  • Velasquez, Manuel G., 2012, Business Ethics: Concepts and Cases, Pearson: New Jersey.
  • Vestal, Katherine 2006. Conflict and competition in the workplace. Nurse Leader. New York: St. Martin’s Press.
  • Weiss, Joseph W. 2006. Business Ethics: A Stakeholder and Issues Management Approach (4th Edition).USA: Thomson Higher Education.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0027
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniv. İşletme Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

BANKALARDA ÇALIŞAN PERSONEL ARASINDA YAŞANAN REKABET ALGISI İLE İŞ ETİĞİ ALGISININ ETKİLEŞİMİ

Tahir YEŞİLADA, İlknur YENİÇERİ

TÜRK YÖNETİCİLERİNE GÖRE HENRİ FAYOL'UN YÖNETİM PRENSİPLERİNİN GÜNÜMÜZDEKİ GEÇERLİLİĞİ ÜZERİNE PİLOT BİR ÇALIŞMA

Burçin TÜZEMEN, Ayşe Gönül DEMİREL

TÜRK YÖNETİCİLERİNE GÖRE HENRİ FAYOL’UN YÖNETİM PRENSİPLERİNİN GÜNÜMÜZDEKİ GEÇERLİLİĞİ ÜZERİNE PİLOT BİR ÇALIŞMA

Burçin TÜZEMEN, Ayşe Gönül DEMİREL

E-HİZMET KALİTESİ, E-MEMNUNİYET, E-YAPIŞKANLIK VE E-SADAKAT DAVRANIŞLARI: E-PERAKENDE ALIŞVERİŞ SİTELERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Cenk ERÇETİN, Esra ARIKAN

SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ TÜRKİYE'DE PAY SENEDİ, TAHVİL VE DÖVİZ PİYASALARI İÇİN ÖNCÜ BİR GÖSTERGE MİDİR?

Pınar EVRİM MANDACI, Erkan ALSU

NEOFOBİNİN (YENİLİK KORKUSUNUN) HEDONİK TÜKETİM ÜZERİNE ETKİSİ

Ezgi KARATAŞ YÜCEL

HÜKÜMET ETKİNLİĞİ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: AVRUPA BİRLİĞİ GEÇİŞ EKONOMİLERİ ÖRNEĞİ

Mahmut Ünsal ŞAŞMAZ, Ersin Nail SAĞDIÇ

ONLINE ALIŞVERIŞ YAPAN TÜKETICILERIN ETNOSENTRIK EĞILIMLERI ÜZERINE BIR ÇALIŞMA

Aybike Tuba ÖZDEN

PMI (ÜRETİM YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ) TÜRKİYE'DE HİSSE SENEDİ, TAHVİL VE DÖVİZ PİYASALARININ GETİRİSİ İÇİN ÖNCÜ BİR GÖSTERGE MİDİR?

Erkan ALSU, Pınar Evrim MANDACI

İÇ KONTROL, RİSK YÖNETİMİ VE KURUMSAL YÖNETİM SÜREÇLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK ÖLÇEKLERİN GÜVENİLİRLİK VE GEÇERLİLİK ÇALIŞMASI

Goksel KORKMAZ