TÜRK VE RUSYA FEDERASYONU HUKUKUNDA MÜLTECİ VE SIĞINMACI KAVRAMLARI ARASINDAKİ AYRIM

Bireyler, vatandaşlığını haiz bulundukları devletten, haklarının korunması ve gözetilmesini hukuki anlamda talep edebilme hakkına sahiptir. Vatandaşı olduğu devletin bu korumayı sağlayamadığı durumlarda kişi için uluslararası koruma devreye girmektedir. Başka bir ifadeyle, uyruğunda bulunduğu devletten bu korumayı elde edememiş, hatta aksine kendi devletinden ciddi zulüm göreceği korkusunda olan kişilerin, bu korumayı uluslararası toplumdan veya başka bir devletten talep etmesi söz konusu olabilmektedir. Günümüzde uluslararası korumaya en çok ihtiyacı olanların başında ise mülteci ve sığınmacılar gelmektedir. “Mülteci” ve “sığınmacı” kavramları arasında bir ayrım olmasına rağmen bu iki kavramın zaman zaman birbirine karıştığını söylemek mümkündür. Nitekim Türk ve Rusya Federasyonu toplumlarında bazen her iki kavram yerine de mülteci kavramının kullanıldığı görülmektedir. Fakat mülteci ile sığınmacı kavramları benzer nitelik taşımakla birlikte, hem Türk hem Rusya Federasyonu hukukunda belli bir ayrıma tabi tutulmaktadır. Bu ayrımın her iki hukuk açısından ortaya konulması ise çalışmamızın amacını teşkil etmektedir.

THE DIFFERENCE BETWEEN REFUGEE AND ASYLUM IN THE LAWS OF TURKISH AND RUSSIAN FEDERATION

Individuals have a right to demand for ptotection and eye of their rights juristically from the state they possess their citizenships. When the state which they are a citizen of can not supply this protection, for the person international protection steps in. In other words, for the people who have nationality from the state and can not get this protection and for the people who have fear about being depressed this protection may be demanded from international community or from another state. Nowadays, people who need the international protection at most are refugees and asylums. Although there’s a difference between refugee and asylum concepts, actually it is possible to say that these two concepts are confused with each other. Thus, it is seen that in Turkish and Russian Federations sometimes instead of these two concepts, refugee is used. But although refugee and asylum concepts have similarities both in Turkish and Russian laws, they are subjected to a certain difference. Presenting this difference in terms of these two laws forms the aim of our study.

___

  • Abzalova, L.: Конституционно-Правовое Регулирование Миграционных Процессов в Зарубежных Странах, Москва, 2006. Altuğ, Yılmaz, Devletler Hususi Hukuku Bakımından Mülteciler, Sermet Matbaası, İstanbul, 1967.
  • Andrichenko L.V./ Belousova E.V.: “Комментарий 3аконодательства о Bынужденных Переселенцах и о Беженцах”, Юридическая литература”, 1998.
  • Andrichenko L.V.: Международно-правовая защита беженцев и лиц, перемещенных внутри страны // Миграция, права человека и экономическая безопасность современной России: состояние, проблемы, эффективность защиты: Сборник статей / Под ред. д.ю.н., профессора, академика РАЕН и ПАНИ В.М. Баранова. Нижний Новгород, 2004.
  • Başak, Cengiz: Mülteciler, Sığınmacılar ve Yasadışı Göçmenler, Ankara, 2011.
  • Belkova, E.G.: Беженцы и Переселенцы:Разграничение Понятий, Право и Законодательство, Известия IGEA, 2008, No:3 (59). Çelikel, Aysel/(Öztekin) Gelgel, Günseli: Yabancılar Hukuku, Yenilenmiş 20.Bası, Beta, İstanbul, 2014.
  • Çiçekli, Bülent: Uluslararası Hukukta Mülteciler ve Sığınmacılar, Seçkin Yayınevi, Ankara, 2009.
  • Çiçekli, Bülent: Yabancılar Hukuku, Seçkin Yayınevi, Ankara, 2013.
  • Çiçekli, Bülent: Yabancılar ve Mülteci Hukuku, Güncellenmiş 5.Baskı, Seçkin Yayınevi, Ankara, 2014.
  • Ekşi, Nuray: Yabancılar Hukukuna İlişkin Temel Konular, BETA, İstanbul, 2012.
  • Ekşi, Nuray: Yabancılar ve Uluslararası Koruma Hukuku, BETA, İstanbul, 2014.
  • İbragimov, A.M.: Понятие и Kритерии Yстановления Беженцев в Mеждународном Частном Праве, Российский Юридический Журнал, 1997, № 2.
  • Odman, M. Tevfik: Mülteci Hukuku, Özyurt Ofset, Ankara, 1995.
  • Özcan, Mehmet: Avrupa Birliği Sığınma Hukuku (Ortak Bir Sığınma Hukukunun Ortaya Çıkışı), Asil Yayın Dağıtım Ltd.Şti., Ankara, 2005.
  • Taneri, Gökhan: Uluslararası Hukukta Mülteci ve Sığınmacıların Geri Gönderilmemesi (Non-Refoulement), Bilge Yayınevi, Ankara, 2012.
  • Suriye’ye Komşu Ülkelerde Suriyeli Mültecilerin Durumu: Bulgular, Sonuçlar ve Öneriler, ORSAM Rapor, No: 189, Nisan 2014.