MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKTA VASIFLANDIRMA

Milletlerarası Özel hukuk ve Usul hukukunun bir konusu olan vasıflandırma problemi kökenini, konusunun milletlerarası olması ve bunun yansıması olarak da farklı hukuk sistemlerinin aynı olay veya işlem için aynı anda uygulama alanı bulmasından almaktadır. Birbirinden farklı hukuk sistemleri, aynı hukuki olay veya işlemlere farklı perspektiflerden yaklaşmakta ve bunun sonucu olarak da aynı hukuki olay ve işlemleri kendi hukuk sistemlerinde farklı kategorize edebilmekte veya kendi hukuk sistemlerinde hiç yer verilmemiş olabilmektedir. Bunun sonucu olarak da, farklı hukuk sistemlerinin aynı hukuki olay ve işlemlere farklı kavramsal yaklaşımları sonucunda, söz konusu hukuki olay veya işlemler uyarınca uygulanacak hukukun belirlenmesinde değişiklikler ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada, milletlerarası özel hukukta vasıflandırma açısından önem arz eden kavramlar açıklandıktan sonra, bağlama konusunun ve bağlama noktasının vasıflandırılması konusuna yargı kararlarından örneklerle değinilecektir.

CHARACTERIZATION IN INTERNATIONAL PRIVATE LAW

The problem of characterization, which is a subject of international private law and procedural law, comes from the fact that the subject is international and its reflection is that different legal systems find the same application area for the same fact or transaction. Different legal systems approach the same legal facts or transactions from different perspectives, and as a result, they can categorize the same legal facts and transactions differently in their own legal systems, or they may not be included in their legal systems at all. As a result, due to the different conceptual approaches of different legal systems to the same legal facts and transactions, changes may occur in the determination of the law to be applied according to such legal facts or transactions. In this study, after describing the concepts that are important in terms of characterization in international private law, characterization of the connecting factors will be explained with examples from judicial decisions.

___

  • Bartin, Etienne: De l'Impossibilite d'Arriver a la Suppression Definitive des Conflits de Lois, Journal Du Droit Prive et De La Jurisprudence Comparée, 1897.
  • Can, Hacı/Toker, Ali Gümrah: Milletlerarası Özel Hukuk; 1. Baskı, Adalet Yayınevi, Ankara 2015.
  • Çelikel, Aysel/Erdem, Bahadır: Milletlerarası Özel Hukuk; Yenilenmiş 13.Bası, Beta Yayımcılık, İstanbul 2014.
  • Kazancı İçtihat Bilgi Bankası
  • Lorenzen, Ernest G.: Characterization in Conflict of Laws, The Yale Law Journal, 1941.
  • Şanlı, Cemal: Milletlerarası Özel Hukuk, 2. Baskı, Vedat Kitapçılık, 2014.
  • Tekinalp, Gülören: Milletlerarası Özel Hukuk Bağlama Kuralları, 11. Baskı, Vedat Kitapçılık, 2011.