KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ SUÇU (TCK m. 135)

Yirminci yüzyılın son çeyreğinde bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler kamu ve özel sektörün yaptığı faaliyetlerle ilgili olarak kişilere ait bilgilerin toplanmasını, bunların birbiriyle karşılaştırılarak belli sonuçlara ulaşılmasını kolaylaştırdığı gibi, toplanan bu bilgilerin hukuka aykırı amaçlar için kullanılmasına da zemin oluşturmuş, kişilerin özel hayat alanına müdahaleyi daha kolay hale getirmiştir. İnternetin keşfi ve sosyal medya araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte kişisel bilgileri sınırsız bir şekilde toplanan, kullanılan ve devredilen bireyin korunması bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Bu durum gerek uluslararası toplumu gerek devletleri özel hayatın bir parçasını oluşturan kişisel verilerin daha etkin şekilde korunmasına yönelik düzenlemeler yapmaya sevk etmiştir. Türkiye, gerek konuya ilişkin uluslararası sözleşmelere taraf olarak, gerekse iç hukukunda yaptığı düzenlemelerle kişisel verilerin hukuka aykırı amaçlarla kullanılmasına karşı hukuki koruma mekanizmasını oluşturmuştur. Bu çerçevede kişisel verilerin korunması hakkı anayasal bir hak olarak kabul edilmiş ve özel bir kanun çıkartılarak kişisel verilerin işlenmesi ve korunmasına yönelik bütüncül bir mekanizma oluşturulmaya çalışılmıştır. Kişisel verilerin korunmasının en etkin yollarından birisi de bu hakkın ihlaline yönelik fiilleri suç haline getirmektir. Nitekim Türk Ceza Kanununda kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi, kaydedilmesi, başkalarına verilmesi ve yayılması ile hukuka uygun olarak kaydedilen verilerin kanunda belirlenen süre geçmesine rağmen sistemden silinmemesi fiilleri suç olarak tanımlanmıştır. Bu makalede kişisel verilerin kaydedilmesi suçu ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu çerçevede suçun oluşabilmesi için bulunması gereken maddi, manevi, hukuka aykırılık unsurları ile suçun özel görünüş şekilleri olan teşebbüs, iştirak ve içtima konuları ele alınmıştır.

PERSONAL DATA RECORDING CRIME TURKISH CRIMINAL CODE (TCC) Art. 135

Developments on computer technologies occurred in last quarter of 20th century simplified recording of personal data related to the activities of public and private sector, and further facilitated comparison of these data with each other to reach certain results, but it also paved the way for using these information for illegal purposes and made invasion of privacy easy. Protection of person became necessary due to unlimited collection, use and transfer of personal information as a result of discovery of internet and widespread of social media tools. This situation has lead national governments and international community to make regulations on a more effective protection of personal data, which is a part of private life. Turkey as being a party of international agreements and passing regulations in national law, established legal protection mechanisms for the illegal use of personal data. In this context, the right of protection of personal data was accepted as a constitutional right and a special law was enacted in order to create an integrative mechanism on the protection and use of personal data. One of the most effective ways of protection of personal data is rendering violations of this right a crime. As a matter of fact, illegal possession of personal data, illegal recording, illegal transfer and illegal sharing and passing the time provided in law to delete the legally recorded data is defined as a crime in Turkish Criminal Code. In this article the personal data recording crime was analyzed in detail. In this context, the objective elements of the offense, subjective elements of the offense and illegality elements which are necessary to exist for crime occurrence, and the subjects of attempt to commit a crime, complicity and joinder of offenses were discussed.

___

  • Akyürek, Güçlü: Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu, Çeşitli Hukuk Dallarında Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması Suçun Hukuksal Yapısı, 2. Baskı, Ankara, Kasım 2013.
  • Aydın, Sedat Erdem: AİHM İçtihatları Bağlamında Kişisel Verilerin Kaydedilmesi Suçu, İstanbul, Aralık 2015.
  • Bayraktar, Köksal: in: Özel Ceza Hukuku Cilt III Hürriyete, Şerefe, Özel Hayata, Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar, İstanbul, Mart 2018.
  • Dülger, Murat Volkan: Bilişim Suçları ve İnternet İletişim Hukuku, 6. Baskı, Ankara, Eylül 2015.
  • Gümüş, A. Tarık: Devletin Pozitif Yükümlülükleri Ekseninde Özel Hayata Saygı Hakkı AİHS Uygulaması Çerçevesinde Bir İnceleme, Ankara, Ekim 2015.
  • Ketizmen, Muammer: Türk Ceza Hukukunda Bilişim Suçları, Ankara, 2008.
  • Koca, Mahmut/Üzülmez, İlhan: Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, 11. Baskı, Ankara, Eylül 2018.
  • Küzeci, Elif: Kişisel Verilerin Korunması, Ankara, 2010.
  • Özbek, Veli Özer/Doğan, Koray/Bacaksız, Pınar/Tepe, İlker: Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, 12. Baskı, Ankara, Eylül 2017.
  • Yaşar, Osman/Gökcan, Hasan Tahsin/Artuç, Mustafa: Yorumlu-Uygulamalı Türk Ceza Kanunu, 3. Cilt, Md. 86-140, 2. Baskı, Ankara 2014.
  • Yılmaz, Sacit: Türk Ceza Hukuku Sisteminde Siber Suçlar, Ankara, Nisan 2016.