6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUNDA KİRACININ VE KİRAYA VERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Kira sözleşmeleri tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerden olup, uygulamada en sık görünen sözleşmelerdendir. Bu çalışma ile kiracının borçları ve yükümlülükleri ele alınmıştır. Kiracının asli edim yükümlülükleri ve yan edim yükümlülükleri, bu yükümlülüklere uymamanın yaptırım ve sonuçları, yerleşik Yargıtay içtihatları ile irdelenmiştir. Özellikle kiracının asli edim yükümlülüğü olan kira bedelini ödeme borcu uyuşmazlık oluşturan en önemli konulardan birisidir. Ödemelerin ne şekilde yapılması gerektiği, yapılmaması halinde ne gibi yaptırımlarla karşılaşılacağı bu çalışma ile incelenmektedir. Çalışma bu kapsamda hem kiracı hem kiraya veren yönünden faydalı bilgiler içermektedir.

AMENABILITY OF THE LESSEE AND LESSOR PURSUANT TO LAW 6098 IN TURKISH CODE OF OBLIGATIONS

Lease contracts are contracts that burden both parties with debt and which are most frequently encountered in application. In this study, the debts and liabilities of the lessee have been taken into consideration. The principal liabilities and subsidiary liabilities of the lessee, enforcements and results due to failure to comply with these liabilities have been addressed via established Supreme Court practices. Especially, debt of paying the lease amount which is the principal liability of the lessee is among the most important issues that cause disagreements. This study examines how payments should be made along with the enforcements that will be faced in case payments are not made. Within this scope, the study includes information important for both the lessee and the leaser.https://trdizin.gov.tr/odis/publication/add/author/

___

  • Aral, Fahrettin: Borçlar Hukuku, Özel Borç İlişkileri, Ankara 2007.
  • Aydoğdu Murat/Kahveci Nalan: Türk Borçlar Hukuku, Özel Borç İlişkileri, İzmir 2013.
  • Eren, Fikret: Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 11. Baskı, İstanbul 2009.
  • Gümüş, Mustafa Alper: Borçlar Hukuku Özel Hükümler, C: 1, İstanbul 2012.
  • Nuhoğlu, Beyza: Türk Borçlar Kanunu’na Öre Kiraya Verenin Ayıba Karşı Tekeffül Borcu, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2013.
  • Tandoğan, Halûk: Borçlar Hukuku, Özel Borç İlişkileri, C. I/2, Ankara 1985.
  • Tandoğan, Halûk: Borçlar Hukuku, Özel Borç İlişkileri, C. I/1, 4. Bası, İstanbul 1989.
  • Yavuz, Nihat: Kira, 2. Baskı, Ankara 2013.
  • Zevkliler, Aydın: Borçlar Hukuku Özel Borç İlişkileri, 7. Baskı, Ankara 2002.