Türkiye’de Modern Hemşireliğin Kurulmasında Etkili Bir Lider: Profesör Besim Ömer Akalın

Askeri hekim olan Besim Ömer Paşa, hem tıbbın gelişiminde hem de diğer sağlık mesleklerinin kuruluş ve gelişimlerinde önemli katkılarda bulunmuştur. Bir yandan halkı sağlık konusunda bilinçlendirmek için yayınlar yapmış, diğer yandan Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, Verem Savaş Derneği gibi hayırseverlik ve toplum sağlığı ile ilgili kurumların kuruluş dönemlerinde aktif üye ve yönetici olarak görev almıştır. Hasta bakımını bu konuda eğitim almış kişilerin yapması gerektiğini savunmuş; Türk kadınının hasta bakımına katılmasını sağlamış ve bunun için yoğun uğraşlar vermiştir. Hemşirelik mesleğinin Türkiye’deki gelişimi, örgütlenmesi ve modern hemşirelik rollerini üstlenmesinde büyük katkıları olmuştur.

An Effective Leader in The Foundation of Modern Nursing: Professor Besim Ömer Akalın

Besim Ömer Akalın was a military physician who contributed to the development of medicine as well as the foundation and development of other health professions. He published several works to raise social awareness of health and healthcare, and also served as active member and administrator during foundation and early development of institutions related to charity and community health including Ottoman Red Crescent, Child Protection Institution, and Association of Fight against Tuberculosis. He argued that patient care should be provided by those individuals who have received an education in the relevant field, and made considerable efforts to realize the participation of Turkish women in patient care. He made great contributions to the organization of the development of the nursing profession in Turkey and their undertaking of modern nursing roles.

___

  • 1. Ulusoy MF, Görgülü RS. Hemşirelik Esasları Temel Kuram Kavram İlke ve Yöntemler. 3. Basım. Ankara 72 TDFO Ltd. Şti; 1997: 4-7.
  • 2. Şentürk S. Hemşirelik Tarihi. 2. Basım. İstanbul Nobel Tıp Kitabevleri; 2014: 93-103.
  • 3. Yıldırım N. Savaşlardan Modern Hastanelere Türkiye’de Hemşirelik Tarihi. İstanbul Vehbi Koç Vakfı Ofset Yapımevi; 2014: 224-241.
  • 4. Sarı N, Özaydın Z. Doktor Besim Ömer Paşa ve kadın hastabakıcı eğitiminin nedenleri (II) Sendrom, 1992b; Mayıs: 72-80
  • 5. Taşocak G. Hemşirelik ve hemşirelik eğitimine genel bakış. İçinde Atabek Aştı T ve Karadağ A, Hemşirelik Esasları Hemşirelik Bilim ve Sanatı. İstanbul Akademi Basın ve Yayıncılık; 2017: 17-23.
  • 6. Köker H. Türkiye’de hemşirelik ve gelişimi tarihi. Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Tarihi Enstitüsü. Kayseri Erciyes Üniversitesi Matbaası; 1996: 84-85.
  • 7. Özkan O. Türkiye’de hemşirelik ve ebelik eğitiminin gelişimi. Sağlık Meslek Tarihi Ahlakı. İstanbul Gökhan Matbaası; 1990: 231-238.
  • 8. Sarı N, Özaydın Z. Doktor Besim Ömer Paşa ve kadın hastabakıcı eğitiminin nedenleri (I). Sendrom, 1992a; Nisan: 10-18
  • 9. Yalçın SO, Torun S, Kadıoğlu FG. Tıbbın kültür tarihi çerçevesinde hemşire üniformasının evrimi. Lokman Hekim Journal, 2014; 4(1): 6-15.
  • 10. Akbaş M, Kayrın N, Kilimcioğlu Güler E, Nazik S, Yıldırım G, Satar G ve ark. Besim Ömer Paşa’nın gözünden 1912 yılında Washington’da yapılan uluslararası Kızılhaç Kongresi. Lokman Hekim Journal 2013; 3(3): 48-55.
  • 11. Velioğlu P, Babadağ K. Hemşirelik Tarihi ve Deontolojisi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Web Ofset; 1992.
  • 12. Erdemir AD. Tıbbi Deontoloji ve Genel Tıp Tarihi. İstanbul Güneş ve Nobel Yayınları Motif Ofset; 1996: 296-297.
  • 13. Arslan H. İstanbul’un asırlar boyu hemşireliğe tanıklığı. Hemşirelik meşalesinin yakıldığı kent. İstanbul Sempozyumu; 12 Mayıs 2010; İstanbul.
  • 14. Ulusoy MF. Türkiye’de hemşirelik eğitiminin tarihsel süreci. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 1998; 2 (1): 1-8.
  • 15. Türk Hemşirler Derneği. Özel dal dernekleri. http://www.turkhemsirelerdernegi.org.tr. 12.10.2017.