TOPLUMSAL BİLİM ARAŞTIRMALARI NİTEL OLMALIDIR

Bilimsel araştırmaların nesnel olması temel kaygıdır. Fen bilimleri öteden beri kullandıkları yöntemlerle bu kaygılarını en aza indirgeme olanağına kavuştular. Toplumsal bilimlerin doğa bilimlerinin yöntem ve tekniğine benzer yöntem kullanmaları toplumsal araştırmaların yüzeysel kalmalarına neden olmaktadır. Bu gidiş alanda kısır döngülere yol açmaktadır. Bu bildiri ile aşağıdaki sorulara yanıt aranacaktır. • Toplumsal bilimlerdeki araştırma yöntemi neden nitel olmak zorundadır? • Doğa bilimleri yöntem ve teknikleri ile toplumsal alan olgularına ulaşma olanağı sağlıklı mıdır? • Toplumsal olaylardaki nedenselliği sayısal olarak açıklama güçlüğü yok mudur? • Araştırmaları sayısal klima çabaları "sayı fetişizmine" götürmüyor mu? • Nitel araştırma toplumsal bilimlerde çağdaş bir gidiş olarak benimsenmemiş midir? Yukarıdaki soruların yanıtları çağdaş gidişin de betimlemesi olacaktır. Nitel araştırma ile ulaşılacak sonuçların daha anlamlı olacağı beklentisi artarak önem kazanmaktadır. Sayısal ifadelerin disiplinlerin alan mantığın, vermeleri zordur. Bu zorluk yönetilen yüksek lisans ve doktora çalışmalarında da yaşanmaktadır. Eğitim bilimlerindeki bu bilimsel dönüş geçmişlerinde sayısal alanda çalışma yapmayanlarca da kabul görmek¬tedir.

Being objective of the scientific researches is the basic care. Science has succeeded to decrease this care to the least by the methods used for so long. That social sciences' using similar methods and techniques like nature sciences causes social surveys be superficial. This superficiality causes vicious circle in the study field. With this bulletin, answers will be seeked for the questions below: • Why should the survey methods in social sciences be qualitative? • Is is healthy to reach social field facts by the methods and techniques of nature sciences? • Isn't there any difficultness to express the causality of social events in numbers? • Don't the efforts to express the surveys in numbers lead us to `number fetishism'? • Hasn't qualitative survey been accepted as a contemporary way in social sciences? The answers of the questions below will be the description of contemporary affairs. The expectations of being more meaningful of the results gained by the qualitative surveys is becoming more and more important. lt's difficult for numerical expressions to express the logic of discipline. This difficultness is seen in post-graduate and doctoral studies. This scientific returning in education sciences has also been accepted by the scientists not having studied in statistical field before.
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN PROGRAMA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ VE BEKLENTİLERİ

Sibel CENGIZHAN, Nuriye AKKUL

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARDA YÜRÜTÜLEN LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALARA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Yasemin GÜNAY, Hülya Hülya HAMURCU, Güzin Özyılmaz AKAMCA, Özlem ŞAHBAZ

BİLİMSEL SÖYLEM ve KANITLAMA

Doğan GÜNAY, Ümral KIRMAN

AKADEMİK PERSONEL OLMADAN LİSANSÜSTÜ EĞİTİM YAPAN BİREYLERİN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR ÜZERİNE NİTEL ÇALIŞMA: DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ - BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ

Yasemin SAYAN, Hüseyin AKSU

LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE 35. MADDE ve GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİNE YANSIMALARI

Merih Tekin BENDER

FEN BİLGİSİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARININ İNCELENMESİ :(İNGİLTERE - FRANSA - NORVEÇ - YUNANİSTAN - TÜRKİYE YAKLAŞIMLARI)

Bülent Çavaş, Teoman Kesercioğlu

ORTAÖĞRETİM ALAN ÖĞRETMENLİĞİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS fKOGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN PROFİLİ, BEKLENTİ ve SORUNLARI (OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Hüseyin ANILAN, Pınar GİRMEN, İlknur ŞENTÜRK, Abdulkadir ÖZTÜRK

ORTAÖĞRETİM FEN ve MATEMATİK ALANLAR EĞİTİMİ LİSANSÜSTÜ

Canan KANDİLLİ

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA DAYALI ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARI ve ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖRÜŞLERİ

Sabahattin Deniz, İzzet Görgen, Nurettin Şahin

LİSANSÜSTÜ SANAT EĞİTİMİNDE BİR ÖĞRETİM ALANI OLARAK SANAT ELEŞTİRİSİ

Bekir İnce