IŞİD'E KATILMA SÜRECİNE PSİKO-SOSYAL BİR BAKIŞ

Makalede, ilk olarak toplumda bazı soru işaretlerine yol açmasından dolayı örgütün isimlendirilme probleminin ortadan kaldırılması amacıyla örgütün kuruluşundan itibaren yaptığı isim değişiklikleri kronolojik bir sırayla aktarılmıştır. Daha sonra kişilerin örgüte katılma sebepleri incelenmiş, ardından da örgütün kişiyi etkileme yöntemlerine değinilmiştir. Örgütün kişiyi etkilemeye başlamasından sonra kişide görülen değişiklikler ile kişilerin aile ve sosyal çevresiyle olan ilişkileri psiko-sosyal bir bakış açısıyla incelenip yorumlanmıştır. Bu değişiklikler, kişinin zihinsel durumu ve dünya görüşüyle ilgili olduğu kadar kişilerin fiziksel görünüşü ve davranışlarında da gözlemlenmektedir. Sonrasında ise adım adım ailesinden ve çevresinden uzaklaşıp örgüte katılmak üzere olan kişiyi bu fikirden vazgeçirmek için ailelerin başvurduğu beş yöntem incelenmiş olup ailelerin de tecrübelerinden hareketle bu yolların kişideki etkileri üzerinde durulmuştur. Ayrıca kişinin örgüte katılımından sonra ailenin yaşadığı sıkıntılar hakkında açıklamalar yapılmıştır. Son olarak da sonuç kısmında bu tür tecrübeler yaşayan ailelere ve çevresindekilere bazı tavsiyelerde bulunulmuştur

A PSYCHO-SOCIAL VIEW OF THE PROCESS OF PARTICIPATING IN THE ISIS

In the article, firstly, the name changes of this organization since it was established has been clarified chronologically in order to eliminate the problem of naming, because of leading some questions among the society. Secondly, the reasons of the people why they had joined this organization has been studied and then the influencing methods of this organization to these people are mentioned. After the organization begun to influence the people, the changes seen on the person and his relationship with the family and the social environment has been reviewed and interpreted from a psycho-social perspective. These changes are being observed as on the person's physical appearance and behavioral changes as well as they are related to their mental state and worldview. Afterwards, five methods that families resort to abandonment the person from this idea who is about to join the organization separating step by step from his family and his environment have been examined and from the experience of these families, the effects of these ways on the person are emphasized. In addition, some explanations were made about these troubles that the families had experienced after these people’s participation to the organization. Finally, some advices to these families and their environments have been made in the conclusion.

___

Ağar, Abdullah, Işid ve Irak, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2015.

Budak, Selçuk, Psikoloji Sözlüğü, Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara, 2009.

Yezdani, İ. (27 Haziran 2015). “Türkiye’den cihada 10 bin kişi gitti”. Hürriyet. http://www.hurriyet.com.tr/turkiye-den-cihada-10-binkisi-gitti-29383934, (15.07.2015).

Sabah. (16 Ekim 2015). “IŞİD’e nasıl katıldım”, Sabah. http://www.sabah.com.tr/gundem/2015/10/16/iside-nasilkatildim, (18.10.2015),

Sabah. (09 Eylül 2014). “IŞİD’E katılan militanların ülke ülke sayısı”, Sabah. http://www.sabah.com.tr/galeri/dunya/iside-katilanmilitanlarin-ulke-ulke-sayisi/4, (01.10.2015).

Ordu, E. (1 Nisan 2016). “Psikolojik Boyutuyla IŞİD: Neden Katılıyorlar?”. Onedio. https://onedio.com/haber/isid-e-nedenkatiliyorlar--701340, (22.11.2016).

Milliyet. (04 Eylül 2014). “IŞİD’e hangi ülkeden kaç militan katıldı?”. Milliyet. http://www.milliyet.com.tr/isid-e-hangi-ulkeden-kacmilitan/dunya/detay/1935577/default.htm, (12.10.2015),

Emre, A. (15 Ekim 2015). “Terörün İslami referansı olur mu?”. Habertürk. http://www.haberturk.com/yazidizisi/haber/1140228-terorun-islami-referansi-olur-mu, (11.11.2015).

Daiş’in Temel Felsefesi ve Dini Referansları Raporu, https://webdosya.diyanet.gov.tr/anasayfa/UserFiles/Document /TextDocs/b7ca135a-c08f-4ee5-892b-4c181663630a.pdf, Ankara, 2015.

Luizard, Pierre-Jean, Işid Tuzağı, çev. Yasemin Özden Charles, İletişim Yayınları, İstanbul, 2016.

Kılıç, Mustafa, Işid Gerçeği, Parafiks Yayınevi, İstanbul, 2014.

Hudson, Rex A., “The Sociology and Psychology of Terrorism: Who Becomes a Terrorist and Why?”, Federal Research Division Library of Congress, Washington, 1999.

Giles, David, Media Psychology, Lawrence Erlbaum Associates, Publishers, London, 2013.

Asch, Solomon E., Social Psychology, Englewood Cliffs, NJ, US: PrenticeHall, Inc, 1952.