Bilgi Merkezleri ve Toplam Kalite Yönetimi İlişkisi: Bir Uygulama

Bilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmeler ve bunların örgütlere olumlu yönde yansıması, örgütler arasında yaşanan mal ve hizmet rekabetini ortaya çıkarmıştır. Söz konusu rekabet de örgütler için olumlu sonuçlar doğurmuş, müşteri memnuniyetinin ve kalitenin esas alınmasıyla yönetim anlayışında değişiklikler olmuştur. Bu değişiklikler arasında en önemlilerden biri de hiç kuşkusuz Toplam Kalite Yönetimi'dir. TKY, günümüzün gelişmiş ülkelerinin kurumlarında yaygın olarak uygulanmaktadır. TKY'nin uygulama alanlarından biri de, kullanıcısının (müsterisinin) her türlü bilgi gereksinimini karşılamak üzere hizmet vermeyi amaçlayan bilgi merkezleridir. Bu çalısmada bilgi merkezlerinde TKY uygulamasına değinilmiştir.

___

AKAL, Z. (1996) İşletmelerde performans ölçüm ve denetimi. 2. bs. Ankara, Milli Prodüktivite.

AKAT, İ., BUDAK, G., BUDAK, G. (1999) İşletme yönetimi. İzmir, Barış Yayınları.

ARDA, S. (2002) Baskent üniversitesi kütüphanesinin kurulusu, TS-EN-ISO9000 kalite çalışmaları ve gelişmesi. Bilgi Dünyası, cilt 1, sayı 1, 192-195.ss.

ASLAN (ALPAY), S. (2002) Kütüphane ve bilgi hizmetlerinde kalite yönetimi uygulamaları, [Internet] http://www.britishcouncil.org/ turkey/turkish/intoexcn/asian.htm> [Erişim tarihi : 14.04.2003]

BOONE, L.E., KURTZ, D.L. (1996) Contemporary business. Orlando, The Dryden Press.

BOZKURT, R. (2001) TKY'nin kütüphanelerde uygulanması. Kalkınmada Verimlilik Anahtar, sayı 147, Mart, 6-7.ss.

ÇUKADAR, S. (1999) Bilginin serüveni : dünü, bugünü ve yarını...: Adventures of information : it's past, present &future...içinde : Bayram, Özlem [ve digerleri].İstanbul bilgi üniversitesi kütüphanesi yayın saglama ve kullanıcı hizmetleri bölümlerinde toplam kalite yönetimi modelinin geliştirilmesi. Ankara, Türk Kütüphaneciler Derneği.

ÇUKADAR, S. (1999) Toplam Kalite Yönetiminin Kütüphanelerde Uygulanması: İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphanesi için Toplam Kalite Yönetimi Sisteminin Geliştirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kütüphanecilik Anabilim Dalı.

GÜRDAL, O. (1990) Kütüphanecilik egitimi planlaması. Türk Kütüphaneciligi, cilt 4, sayı 2, 73-82.ss.

KONDO, Y. (1999) İşletmede bütünsel kalite, (Çev. A.B. DİCLELİ). İstanbul,Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası.

LEWIS, P.S., GOODMAN, S. H., PATRICIA, M.F. (1995) Management : challenges in the 21. century, Minneapolis, West.

MASTERS, D. G. (1996) Total quality management in libraries, [Internet] _____http://askeric.org.plweb-cgi/optain.pl> [Erişim tarihi : April 13, 2002]

ÖNAL, H.İ. (1997) Hizmette kaliteye ulaşmak. ed. B. YILMAZ, Kütüphanecilik bölümü 25. yıl'a armağan içinde 115-123.ss. Ankara, H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü.

ÜSTÜN, A. (1998) Bilgi kurumlarında toplam kalite yönetimi ve verimlilik. Türk Kütüphaneciliği, cilt 12, sayı 1, 8-20.ss.

YILMAZ, M. (2002) Yönetimde Karar Verme Süreci ve Bilgi Merkezlerinde Uygulanması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı.