ZONGULDAK İLİNİN EKOTURİZM POTANSİYELİ VE SWOT ANALİZİ

Toplumların turizm alışkanlıkları birçok çevre sorununu beraberinde getirmektedir. Bu durum karşısında azalan doğal kaynaklar ve artan çevre bilinci ile birlikte ekoturizm kavramı gündeme gelmiştir. Planlı bir şekilde uygulanan ekoturizm, doğal yapının bozulmasını ve çevre kirliliklerini önlemektedir. Ayrıca ekoturizm, bölgenin ve yerel halkın sosyal, kültürel ve ekonomik yönden kalkınmasını da sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin en zengin taşkömürü maden yataklarına ve köklü bir geçmişe sahip ili olan Zonguldak’ın ekoturizm potansiyelinin belirlenmesidir. Zonguldak Valiliği ve ilgili bakanlık tarafından yazılmış olan Zonguldak Turizm Master Planı ve Zonguldak Turizm Kalkınma Projeleri, ilde ekoturizmin gelişmesi açısından atılmış önemli adımlardan bazılarıdır. Yapılan bu çalışmada öncelikle literatür bilgileri incelenmiş ve ekoturizm kavramı açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, Zonguldak ilinde bulunan ekoturizm varlıkları belirlenmiş ve ilin ekoturizm potansiyeli ortaya konulmuştur. Son olarak ise ilin ekoturizm yönünden güçlü yönleri, zayıf yönleri, sahip olduğu fırsatlar ve tehditler belirlenerek SWOT analizi oluşturulmuştur. Yapılan SWOT analizinde belirlenen zayıf yönlerin giderilmesi ve sahip olunan fırsatların doğru kullanılması sonucunda Zonguldak’ta ekoturizmin uygulanabilir olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Yapılan çalışmalar incelendiğinde literatürde Zonguldak’ta ekoturizmin gelişmesine yönelik bir araştırmaya rastlanmamış, bu çalışma ile var olan bu eksikliğin giderilmesi planlanmıştır.

Ecotourism Potential of Zonguldak Province and SWOT Analysis

The tourism habits of the societies bring along many environmental problem. In the face of this situation, the concept of ecotourism comes to the fore with the decreasing natural resources and increasing environmental awareness. Ecotourism, implemented in a planned way, prevents the deterioration of the natural structure and environmental pollution. In addition, ecotourism provides the social, cultural and economic development of the region and local people. The aim of this study is to determine the ecotourism potential of Zonguldak which has the Turkey's richest mineral coal deposits and a deep rooted history. Zonguldak Tourism Master Plan and Zonguldak Tourism Development Projects, written by the Zonguldak Governorship and the relevant ministry, are some of the important steps taken in terms of the development of ecotourism in the province. In this study, firstly the literature information was examined and the concept of ecotourism was explained. In the second stage of the study, the ecotourism assets in Zonguldak province were determined and the ecotourism potential of the province was revealed. Finally, a SWOT analysis was created by determining the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the province in terms of ecotourism. As a result of the elimination of weaknesses determined in the SWOT analysis and the correct use of the opportunities, it is concluded that ecotourism is applicable in Zonguldak. When the studies were analyzed, there was no research on the development of ecotourism in Zonguldak in the literature, and it was planned to eliminate this deficiency with this study.

___

  • Baykal, D. ve Çimen, H. (2015). Sürdürülebilir turizm ve ekoturizm sertifikaları. Gümüşhane Üniversitesi Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı. Gümüşhane: Gümüşhane Üniversitesi Yayınları.
  • Castellanos, V. M., Vega, V. M., Oviedo, G. M. A. ve Orgez, A. F. (2016). The relevance of psychological factors in the ecotourist experience satisfaction through ecotourist site perceived value. Journal of Cleaner Production, 124, 226-235.
  • Ercan, F. (2019). Karadeniz Ereğli İlçesinde yerel halkın turizmin gelişimine yönelik tutum ve algılarını belirlemeye yönelik bir araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 15 (2), 612-628.
  • Falk, M. ve Hagsten, E. (2019). Ways of the green tourist in Europe. Journal of Cleaner Production, 225, 1033-1043.
  • Güzel, Ö. ve Altıntaş, V. (2015). Sürdürülebilirlik kapsamında seyahat işletmelerine yönelik sertifika programlarının uygulanması ‘‘Travelife’’ örneği. Gümüşhane Üniversitesi Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı. Gümüşhane: Gümüşhane Üniversitesi Yayınları.
  • Kaypak, Ş. (2012). Ekolojik Turizm ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 11-29.
  • Manavoğlu, E. ve Yıldırım, E. (2020). Sürdürülebilir turizm alan planlamasında ve politikalarında açık ve yeşil alanların rolü. Peyzaj araştırmaları ve Uygulamaları Dergisi, 2(1), 19-32.
  • Moons, I., DePelsmacker, P. ve Barbarossa, C. (2020). Do personality and self-congruity matter for the willingness to pay more for ecotourism? An empirical study in Flanders, Belgium. Journal of Cleaner Production, 272, 122866.
  • Ray U.C. ve Demirtaş N. (2020) Hatay/Samandağ İlçesinin swot analizi ve turizm faliyetlerine yönelik öneriler. Dünya İnsan Bilimleri Dergisi, 2020 (2), 99-115.
  • Şahin, İ.F. (2011). Erzincan İli’nin Turizm Potansiyeli ve İldeki Ekoturizm uygulamaları. Doğu Coğrafya Dergisi, 14 (22), 69-88.
  • Şengöz, Ş. (2018). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Dikili’nin Ekoturizm Potansiyelinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Taşkın, D. (2015). Zonguldak İlinde nüfusun gelişimi ve dağılışı. Doğu Coğrafya Dergisi, 19 (32), 299-320.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü. (2020). Sınır bülteni gelen toplam ziyaretçiler-Ağustos. Ankara: Araştırma ve Değerlendirme Dair Başkanlığı.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü. (2020a). Turizm İstatistikleri, Ocak-Mart. Ankara: Araştırma ve Değerlendirme Dair Başkanlığı.
  • T.C. Zonguldak Valiliği ve Zonguldak İl Özel İdaresi. (2018). Zonguldak Turizm Kalkınma Projesi, 2023 Turizm Hedeflerine Doğru Zonguldak’ta Doğa ve Kültür Turizmi, Zonguldak: Zonguldak Valiliği.
  • T.C. Zonguldak Valiliği ve Zonguldak İl Özel İdaresi. (2015). Zonguldak Turizm Master Planı, Ankara: Akdan.
  • T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı. (2012). Zonguldak Doğa Turizmi Master Planı 2013-2023. Sinop: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü.
  • Tseng, M.L., Lin, C., Lin, C. W. R., Wu, K. J. ve Sriphon, T. Ecotourism development in Thailand: Community participation leads to the value of attractions using linguistic preferences. Journal of Cleaner Production, 23, 1319-1329.
  • Turoğlu, H. ve Özdemir, H. (2005). Bartın İlinin ekoturizm potansiyelinin belirlenmesi. Doğu Coğrafya Dergisi, 10(13), 97-116.
  • Türker, N. (2013). Batı Karadeniz bölümü ekoturizm kaynaklarının değerlendirilmesi ve bir ekoturizm rotası önerisi. The journal of Academic Social Science Studies, 6 (4), 1093-1128.
  • Xiang, C., Wiao, Q. J. ve Yin, L. (2020), Study on the rural ecotourism resource evaluation system. EnvironmentalTechnology&Innovation, 20, 101131.
  • Web 1. http://www.ekoturizmdernegi.org. Son erişim tarihi: 18.11.2020.
  • Web 2. https://www.unwto.org/sustainable-development/ecotourism-and-protected-areas. Son erişim tarihi: 23.11.2020.
  • Web 3. https://ecotourism.org/what-is-ecotourism/. Son erişim tarihi: 23.11.2020
  • Web 4. https://globalnews.booking.com/bookingcom-reveals-key-findings-from-its-2019-sustainable-travel-report. Son erişim tarihi: 24.11.2020
  • Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, (2016). 2016-2019 Stratejik Plan.